• Ónodi-Szűcs
  • Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

   Ónodi-Szűcs: több fejlesztés, magasabb bér

  • Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

   Teljesítmény helyett eredményalapú finanszírozás

  • Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

   Számvetés az Arénában: Ónodi-Szűcs Zoltán

 • EBP
  • Mitől lesz szuper a szuperkórház?

   Mitől lesz szuper a szuperkórház?

  • Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

   Rákosmente rendelőjét is fejlesztik

  • EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

   EBP: Fejlesztik a nagykátai rendelőintézetet

 • EESZT
  • Nem elég rugalmas az e-recept

   Nem elég rugalmas az e-recept

  • Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

   Hekkerek tarolták le a lett egészségügyi rendszert

  • EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

   EESZT - az egészségügyi ellátás új dimenziója

Új és divatos kockázati tényezők

Veseelégtelenség 2012.04.22 07:57 Forrás: Nemzeti Vese Program

Az energiaitalok és étrendkiegészítők is felkerültek a kockázati listára.

Az egyre divatosabb energiaitalok és paradox módon az egészség megtartására fogyasztott étrendkiegészítők, gyógynövény-készítmények fogyasztása is felkerült a kockázatok listájára.

Veszélyesen felpörgetve
A vese szerepe, hogy szűrő legyen, kimossa a felesleges mérgeket és anyagokat a szervezetből. Hogy ezt megtehesse, legalább 2 liter folyadékra (optimális esetben vízre) van szüksége. Az energiaitalok és némely sportital magas koffeintartalma a vízhajtó hatás miatt nagyobb vízveszteséget okoz a szervezetnek, ráadásul gyorsan. Emiatt a vesének nem marad elég „vize", hogy jól végezze a méregtelenítést.

A veszély tovább növekszik, ha ezeket a koffeintartalmú üdítőitalokat alkohollal keverik, márpedig ez (főleg a fiatalabb korosztályban) általános szokássá vált. A kombinálás nagy folyadékveszteséget okoz, és az energiaitalok súlyos és hirtelen kiszáradást okozhatnak.

Összességében az energiaitalok felborítják a szervezet belső folyadékháztartását, illetve hátráltatják a természetes méregtelenítő folyamatokat, súlyosabb esetben veseelégtelenséget okozhatnak. A túlzott energiaital-fogyasztás során felhalmozódott (felesleges) vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények hatalmas mennyiségét még a dialízis sem távolítja el teljesen.

Az energiaitalok és az alkohol kombinálása azért is különösen veszélyes, mert az ember eleinte egyáltalán nem érzi az alkohol hatását, és emiatt sokkal többet iszik belőle, mint amennyit önmagából az alkoholból inna. A veszélyről bővebben

Hatástalan, vagy akár káros próbálkozások a betegség megelőzésére
Főleg akkor szeretnénk egészségesek lenni, ha fenyegetve érezzük magunkat, mert a családunkban vagy a saját életünkben előfordult már vesebetegség. Sokan épp ezért étrend-kiegészítőket, gyógynövényeket fogyasztanak, és nem tudják, hogy ezzel akár súlyos, visszafordíthatatlan károsodást is okozhatnak! Elsősorban a gyógynövényekre kellene odafigyelnie a vesebetegeknek, ezen készítmények kölcsönhatásba kerülhetnek az orvos által rendelt gyógyszerekkel.

A hatóanyagok fokozhatják vagy gátolhatják egyes anyagok felszívódását, befolyással vannak azok hatásmechanizmusára. Előfordulhat, hogy valaki fegyelmezetten szedi orvosa előírására a gyógyszereit, mégsem sikeres a terápia, és például hiába növeli tovább az orvos a dózist, elmarad a várt hatás – emögött állhat az, hogy a beszedett étrendkiegészítő gátolja a gyógyszer hatását. Az étrendkiegészítők az étrendünkből hiányzó tápanyagokat pótolják – ám jobb lenne, ha ezeket az anyagokat élelmiszerekkel vinnénk be a szervezetünkbe.

Ha mégis a tabletták, kapszulák, teák mellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy se vitaminból, se ásványi anyagból ne legyen benne túl sok, a napi ajánlott beviteli értéknél sokkal több, ugyanis ez is károsítja a méregtelenítő szerveinket.

Ha növényi hatóanyag van egy készítményben, akkor érdemes megkérdezni a kezelőorvost, bár hozzá kell tenni, hogy majdnem 9000 étrendkiegészítő, 3000 aktív hatóanyag van piacon, tehát nem biztos, hogy minden orvos ismeri ezek hatásmechanizmusát. A témáról bővebben

További tudnivalók

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink