• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Szabad piac vagy önszabályozás?

Címoldal Forrás: Orvosok Lapja

Az egészségügy elsősorban a betegekről és nem a profitról szól – mondta el dr. Jacques de Haller, az Európai Orvosok Állandó Bizottsága (CPME) elnöke az Orvosok Lapjának adott interjúban.

- Elnök úr, hogyan látja a CPME az orvosok önszabályozása iránti igényt?
- Az Európai Tanács, mint az Európai Unió egyik fő szerve, 2012, 2014 és 2016 júniusában is megerősítette azt a szándékát, hogy megszüntesse a nem indokolt nemzeti korlátokat, a szolgáltatások piacán. A vizsgált szabályozások magunkban foglalják a szabadfoglalkozású jogviszonyokat, a mérnöki, építészi és orvosi tevékenységet is. E foglalkozások azonban régóta tradicionálisnak számítanak és nemzeti szabályozás alá tartoznak. Nagyon fontos a tradíciók tisztelete, és régóta fennálló orvosi tradícióink és tapasztalataink miatt fontos az, hogy inkább a szakmai önszabályozás legyen ránk érvényes. Ezért az Európai Orvosok Állandó Bizottsága teljes mértékben támogatja az orvosi önszabályozást.

- Tervezi az Európai Tanácsa az egészségügyre vonatkozó korlátok lebontását?
- Manapság népszerű a gazdasági liberalizmus. Ennek egyik alapelve, hogy a szabályozások rosszak, korlátozzák a befektetéseket, a szabad piacot, a profitot, a gazdasági növekedést. Az Európai Unió folyamatosan e korlátok lebontásán dolgozik. Az európai polgár korlátok nélkül utazhat vagy vállalhat munkát, mert az utazási- vagy munkaerő korlátozások megszűntek. Ám a szabadfoglalkozású tevékenységek korlátainak lebontása óriási problémákat eredményezhet.

Ha az egészségügyi rendszert teljesen szabad piaccá alakítjuk, a szolgáltatás minősége nagymértékben csökkenhet, hiszen változik a fókusz. Az egészségügy elsősorban a betegekről és nem a profitról szól – és ennek így is kell maradnia, belső szabályaink ezt garantálják. Ezek a belső szabályozások, azaz önszabályozásunk, az etikai és képzési szabályokon alapul. Ezek nélkül az egészségügy minősége egyértelműen lecsökkenhet, ezért kell a saját kezünkben tartani az etikai és képzési szabályozásokat, hogy megfelelően teljesítsen egészségügyi rendszerünk.

- Hogyan tudja az Európai Unió és az Eupai Tanács feloldani ezt az ellentmondást?
- Számukra ez nem ellentmondás, ők szabad piacot akarnak mindenütt. A probléma abban rejlik, ha ezt az egészségügyben meg akarják valósítani, és olyan szabályokat alkotnak az orvoslásra nézve, amelyeket gazdasági és piaci elveken alapulnak. A szabad piac érdekében teszik, hiszen ez nagyobb gazdasági növekedést és profitot tesz lehetővé. De az orvoslás nem szabad piaci tevékenység: mi nem a gazdasági növekedésért, hanem a betegek gyógyításáért dolgozunk. Jelentős a különbség, és nekünk meg kell mutatnunk: ami a szabad piacra érvényes lehet, az egészségügyre nem feltétlenül. A gazdaságra vonatkozó Európán belüli korlátokat le lehet bontani, amennyiben azok előnyöket, de az egészségügyben az ilyen korlátozások lebontása jelentős mértékben befolyásolhatja az ellátás minőségét és a betegbiztonságot.

- Mi lehet helyi szinten az orvosi csoportok, érdekképviseletek, kamarák szerepe?
- Álláspontunkat tisztán meg kell fogalmaznunk a brüsszeli uniós szervezetek felé, valamint a nemzeti kormányok számára is – hiszen ők is képesek befolyásolni az Európai Tanácsot. A CPME megpróbálja bemutatni az egészségügyi szolgáltatások speciális természetét, és meggyőzni az uniós szerveket, hogy a dereguláció által eredményezett gazdasági növekedés nem javítja a betegellátás minőségét. Fontosnak tartjuk a nemzeti szinten történő lobbizást is, hiszen ez befolyásolni fogja Magyarország hozzáállását Brüsszelben, és minden egyes ország sokat tehet a megfelelő szabályozás kialakítása érdekében. Minden országot és orvos-szakmai szervezet arra buzdítunk, hogy ennek megfelelően tevékenykedjenek. Ezért olyan fontos, hogy a Magyar Orvosi Kamarának világos álláspontja van ebben az ügyben, és úgy véli, nemzeti szabályozóink megfelelőek és érvényben is kell maradniuk ahhoz, hogy az egészségügyi ellátás minősége és a betegbiztonság magas szinten maradjon. Egészségügyi szakemberként komplex folyamatokkal, gyógyszerekkel, élettel és halállal foglalkozunk. Ennek mindenki számára világosnak kell lennie, és régóta fennálló szakértelmünket tiszteletben kell tartani. (Az interjú az Orvosok Lapja 2016/10. számában jelent meg.)

Európai Orvosok Állandó Bizottsága (CPME)
A 1959-ben alapított szervezet az Európai Gazdasági Közösség, majd Európai Unió legreprezentatívabb orvosi szövetségeit, illetve kamaráit, tagállamonként egy szervezetet képvisel az Európai Bizottságnál. Célja a több mint egymillió uniós orvos képviselete és az egészségügy érdekeinek érvényesítése a brüsszeli törvényalkotási folyamatban. A bizottságban hazánkat a Magyar Orvosi Kamara képviseli, dr. Éger István 2013-tól már a második ciklusban tölti be a bizottság egyik alelnöki tisztségét.