• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Segítünk, ha segíthetünk!

IBS info

Immár két éve létezik egy alapítvány, amely azt a célt tűzte maga elé, hogy vastagbél betegségekben szenvedőket felvilágosítsa, gyógyítsa, támogassa, valamint kutatásokat, szűrőprogramokat szervezzen. Ebben az évben az „Alapítvány a vastagbél betegekért" megalakította az IBS szekcióját.

Ennek oka és célja a Magyarországon immár népbetegséggé vált IBS, azaz irritábilis bél szindróma felismerésének ismertté tétele, valamint a hangulatrontó, teljesítményt gátló kellemetlen, de komoly szövődményekkel nem járó betegség tüneteinek megismerése, megelőzése és gyógyítása.

IBS: a népbetegség

Magyarországon a lakosság mintegy 12-15%-a, azaz 1-1,5 millió ember szenved az IBS, azaz az irritábilis bél szindróma tünet-együttesétől. Méltán nevezhető tehát „népbetegségnek".
Az IBS idült bélműködési rendellenesség, funkcionális probléma, azaz szervi eltérés nélküli betegség, amely krónikus vagy visszatérő emésztőszervi tünetek jellegzetes kombinációja, görcsös hasfájás, székrekedés vagy heves hasmenés, vagy ezek váltakozása, valamint puffadás, teltségérzet, esetleg gyomorégés, fehéres nyák megjelenése a székletben.

Okok és tünetek

Az irritábilis bél szindróma okát pontosan nem ismerjük. A tünetek kialakulásában a bél fokozott érzékenység (irritábilitás) az összerendezett bélmozgás zavara és a fokozott fájdalom érzés játszik szerepet.

A tünetek kiváltásában az állandó stressz, a személyes lelki problémák, a helytelen étkezési szokások, a dohányzás, a drog és az alkohol szerepet játszik. Ez utóbbi három lényegesen felerősítik az IBS kialakulásának lehetőségét.
A tünet-együttes leggyakrabban a 20 és 50 év közötti, aktív, dolgozó nőket érinti, de elvileg bárkinél és bármely életkorban előfordulhat. A betegek kb. egyharmada férfi. Az IBS sajnos egyre inkább a ma terjedő és „divatos menedzserbetegségek" egyike.

Lelki szövődmények

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegek enyhe és középsúlyos panaszok esetén csak ritkán fordulnak orvoshoz, de súlyosabb tünetek esetében is csak (ritkán), minden harmadik, negyedik beteg jelenik meg (csak) orvosánál.
A betegség hosszútávon sem okoz komoly szövődményeket, de a mindennapi életet érezhetően megkeserítheti. A tünetekhez gyakran társulnak lelki problémák, nyugtalanság, alvás zavar, szorongás, nyomott hangulat stb.

Terápiás lehetőségek

Kezelése egy komplex folyamat, melynek során nem csak a tünetek okának feltárásával, kezelésével kell foglalkozni, hanem a kiváltó okok csökkentése, megszüntetése és a lelki támogatás is igen komoly feladat. A kezelésben szerepet játszhat a pszichoterápia, az életmódi és táplálkozási tanácsok (diéta) és különféle gyógyszerek, amelyek a három fő tünet intenzitását csökkentik. Gyógyszeres kezelésnél általában mindig a domináló tünet határozza meg az alkalmazott terápiát.

Létezik ma már olyan komplex gyógyszer is, amely mindhárom tünetet egyszerre képes rendezni.
Mindezek ellenére, feltétlenül orvoshoz kell fordulni, ha a beteg idősebb, azaz ha a tünetek első alkalommal 50 év felett jelentkeznek, ha a panaszok hirtelen lépnek fel, ha a beteg véres székletet tapasztal, ha hirtelen ismeretlen eredetű fogyást tapasztalunk, vagy ha a tünetek tartósan fennmaradnak kezelés ellenére is.

Ha a betegséggel kapcsolatban bármi kérdése felmerül, kérjük, forduljon bizalommal az alapítványunkhoz vagy kérdezzen információs vonalunkon.

Címünk: „Alapítvány a vastagbél betegekért „ - IBS szekció
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat Semmelweis Kórház I. sz. Belgyógyászati Osztály
3529 Miskolc, Csabai kapu (7-)9-11.

Infovonal: 06 - 40 - 630 - 300

Legolvasottabb cikkeink