• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Orvosi könyvtárak országos konferenciája

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Közel félszáz résztvevővel rendezték meg Zalaegerszegen a megyei kórház tanácstermében az orvosi könyvtárak országos találkozóját.

Képünk illusztráció
Dr. Kránicz Katalin minőségirányítási igazgató köszöntője során bemutatta a vendéglátó intézmény minőségirányítási rendszerének eredményeit. Ezt követően Nyíregyházáról Kührner Éva, Gyuláról Kis-Pál Sándorné, míg Zalaegerszegről Beke Gabriella könyvtárvezető tartott előadást, azt boncolgatva, mit jelent egy minőségbiztosítási rendszer keretei között működni.

A Zala Megyei Kórházban 1962. decemberében alapították meg az orvosi könyvtárat. Ma 11 ezer kötetnyi könyv és 200 hazai illetve külföldi folyóirat áll az egészségügyi dolgozók rendelkezésére. Négy dolgozói, három olvasói számítógépes munkahelyük van. A szélessávú internet segítségével 15 egészségügyi adatbázishoz férnek hozzá. A könyvtár évi 30-31 millió forintból gazdálkodhat, melynek legnagyobb részét, közel 20 millió forintot az idegen nyelvi folyóiratok előfizetésére fordítják. A zalaegerszegi orvosi könyvtár nyilvános szakkönyvtárként fogadja a téma iránt érdeklődő nem szakembereket is. Kiadványokat is készítenek, így például kéthavonta kiadják új könyveik jegyzékét, tájékoztató készül az aktuálisan előfizetett kül- és belföldi kurrens folyóiratokról. 2002-ig elkészült a Zala Megyei Kórház egészségügyi szakdolgozóinak és orvosainak bibliográfiája, a tudományos közlemények jegyzéke 2000-2002. között.

A program ezt követően Szy Ildikónak, az Egészségügyi Minisztérium osztályvezetőjének előadásával folytatódott, aki a könyvtári szakmai irányelvekről, a protokoll készítésének, megjelentetésének eljárásrendjéről szólt. Azt ebédszünet után fórum következett, ahol a résztvevők az orvosi könyvtárak munkáját meghatározó irányelveket, normatívákat vitatták meg.

A program összefoglalásként Gracza Tünde, a PTE OEC könyvtárvezetője kérdésünkre elmondta: legfőbb céljuk, hogy a könyvtárvezetők kialakítsanak egy szakmai minimum-követelményt, amelyet szeretnének elfogadtatni az intézményvezetőkkel, illetve a fenntartókkal. Ennek az a célja, hogy az ország bármely pontján dolgozó, bármilyen nagyságú kórház, klinika orvosi könyvtára rendelkezzen egy alapkövetelménynek megfelelő könyv, illetve folyóirat állománnyal. Az egészségügy, az orvostudomány eredményei, ismeretterjesztő szintű irodalma ugyanis e könyvtárak nélkül nem, vagy csak nehezen juthatnak el az egészségügyi dolgozókhoz.

Legolvasottabb cikkeink