• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szalmonellás fertőzés gyereknél

Orvos válaszol

Két és fél éves kislányunk 1,5 hete magas lázzal majd később erős hasmenéssel járó tüneteket mutatott. A háziorvos a székletvizsgálat ismerete nélkül Klacid antibiotikumot szedetett Bolus adstringens használata mellett. Ma derült ki, hogy szalmonella a fertőzés oka és most ezek ismeretében Duphalac alkalmazását javasolja. Mára a lányunk már láztalan, de továbbra is laza a széklete diéta mellett is és rendszeres hasgörcsei vannak. Az ÁNTSZ szerint az antibiotikum miatt hosszabb lefolyásra számíthatunk. Teljes bizonytalanságba kerültünk a gyermekünk valós állapotát és gyógyulási esélyeit illetően. Mit tegyünk ezek után, mi a leghatásosabb ennyi előtörténet után. Válaszukat előre is köszönjük.

Gyermekük az antibiotikumot a magas lázas állapot miatt kapta. Ilyenkor nem tudunk célzott antibiotikus kezelést kezdeni, mivel a kórokozó kitenyésztése minimum 6 nap - és nem mindíg sikerül kitenyészteni azt. Ezért minden esetben ún. empírikus, tapasztalati alapú antibiotikus kezelést alkalmazunk.


A Klacid olyan makrolid antibiotikum, amely a sejten
belül élő és szaporodó kórokozókra is hat, tehát spektruma széles, ezért a magas lázas állapotban célszerű volt a szedése. A láz gyermekeknél gyakran okoz hasi-bélrendszeri tüneteket, tehát a tünetekből a betegség kezdeti napjaiban nem lehetett salmonella fertőzésre következtetni. A Bolus adstringens a bélfertőzés csökkentésére szolgál. A most is jelentkező hasgörcsöket valószínűleg a fokozott bélmozgások okozzák.

 
Gyermekeknek heveny, fertőző gyomor-bélrendszeri gyulladásában a legtöbb esetben adnak antibiotikumot, mert a leggyakoribb kórokozó nem a Salmonella, hanem a következők:Shigella, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Calpylobacter jejuni, Vibrio cholerae, Clostridium difficile és ezen kórokozók okozta hasmenés esetén makrolid antibiotikumokat alkalmazunk. Amennyiben a
székletből Salmonella tenyészik ki, akkor az antibiotikus kezelés azért hagyják abba, mert a Salmonella okozta betegség lefolyását az antibiotikum nem befolyásolja, sőt, a kórokozó kiürülését elnyújthatja. Ezt mondták Önöknek az ANTSz-ben.

Viszont ha a Salmonella kórokozók a bélrendszeren kívülre is terjednek, azaz a véráramba kerülnek, akkor ismét antiniotikus
kezelést alkalmaznak. Tehát a kezelésben nem történt tévedés, vagy mulasztás. Mind a hasmenés, mind a laza széklet időtartama alatt nagyon fontos a folyadékpótlás, a megfelelő folyadékbevitel. A Salmonella fertőzés egyébként típusosan hasgörccsel, majd hasmenéssel jelentkezik és ehhez társul a láz. Tehát nem a láz az első tünet, ezért sem lehetett Salmonella fertőzésre gondolni gyermekük esetében az első tünetek megjelenésekor.

A
gyermekgyógyászati tankönyvek szerint szövődménymentes esetekben felesleges antibiotikumot adni Salmonella fertőzésben. A felesleges nem jelenti azt, hogy tilos, vagy nem szabad. Pillanatnyilag ellenőrizni kell a kórokozó ürítést, ennek időpontjait az ANTSZ meg fogja adni. A fertőzések 0.2-0.6%-ában a székletben egy évig ürül a kórokozó, tehát a betegek legnagyobb része hamarabb gyógyul.A legtöbb beteg meggyógyul. Ha
panaszmentes hordozó marad a beteg, általában ez is önmagától gyógyul.


Most az a feladatuk, hogy a székletet a megadott időpontokban ellenőrizzék, a gyermekorvos felügyelje a gyermek állapotát. Semmi hiba nem történt és a gyermek hamar meg fog gyógyulni.
dr gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink