• Pollen
  • Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

   Inkább a felesleges diéta, mint a tünetek?

  • Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

   Évről évre súlyosbodhatnak az allergiások tünetei

  • OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

   OKI: Másodfokú riasztás a parlagfű miatt

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Több és korszerű jármű kerül a légimentőkhöz

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu Szerző:

A jelenlegi hét bérelt helikopter helyett kilenc, magyar tulajdonú helikopter fogja ellátni az ország területén a légi mentést.

Használt, a jelenleginél korszerűbb, erősebb és fiatalabb EC–135-ös helikopterek vásárlásával szünteti meg a kormány a légi mentés területén kialakult előnytelen függő helyzetet. A kilenc, idáig Norvégiában szolgált géppel nagyobb lefedettségre, gyorsabb, éjjel-nappali betegelérésre nyílik lehetőség. A beszerzés kapcsán eddig megjelent cikkekkel ellentétben a pilóták és műszakaik munkahelye biztos, sőt további szakemberek kiképzése is folyamatban van – értesült a Magyar Idők.

A közeljövőben a jelenlegi hét bérelt EC–135-ös helikopter helyett kilenc, magyar tulajdonú helikopter fogja ellátni az ország területén a légi mentést – tudta meg a Magyar Idők. Informá­cióink szerint hétről nyolcra bővül a légimentő-bázisok száma, és lehetőség lesz egy teljesen felszerelt tartalék helikopter üzembe állítására is. Ez azt jelenti, hogy országosan gyorsabban lehet a betegeket elérni, amivel jelentősen javul az életben maradási esélyük - írta a lap.

A jelenleg az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól 2006-tól fennálló, többször hosszabbított szerződés keretében bérelt öt, illetve a 2014-től magasabb áron bérbe vett további két gép díjában a helikopterek ára bőven ki lett fizetve úgy, hogy még csak elméleti lehetőség sem volt tulajdonjoguk megszerzésére. Ennek az igen előnytelen helyzetnek a megszüntetése végett döntött úgy a kormány, hogy amint megjelenik egy elérhető árú, kiváló állapotú és egységes típusú flotta a világpiacon, azonnal megveszi.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. repülőműszaki szakemberei és pilótái szakértőként működnek közre a beszerzésben.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a légi mentők pilótáinak jelenleg is az EC–135-ös gépekre van jogosításuk, így bármilyen más típus esetén drága és hosszadalmas átképzésre lenne szükség. Ezért is hamisak azok a hírek, hogy elbocsátanák a mostani pilótaállományt. Az sem mellékes, hogy vannak a típuson nagy gyakorlatot szerzett magyar szerelők, akiknek már megkezdődött a most beszerzendő típusváltozatra az átképzése, és a bővülő flotta miatt újabb szakemberek oktatása is folyik. A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink