• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

21. századi oktatóközpont a 100 éves Egis-ben

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Az ember ájultan nézi a ma átadott Egis Tudományos és Technológiai Központot (ETTK).

Alapításának századik évfordulóján Magyarországon egyedülálló tudományos és technológiai központot avatott budapesti székhelyén az Egis Gyógyszergyár Nyrt., a régió egyik vezető gyógyszergyártó cége. Az Egis 21. századi környezetet varázsolva, világszínvonalú interaktív eszközökkel mutathatja be a jövőben az orvosoknak és a gyógyszerészeknek a gyógyszeripari kutatás-fejlesztést, a hatóanyag- és késztermékgyártás gyakorlatát.  Ahogy a cég vezérigazgatója Dr. Hodász István a ma tartott sajtótájékoztatón elmondta, az ETTK híd az Egis múltja, jelene és jövője között.

A háromszintes „hiper-szuper" épületben a magyar piac egyik vezető gyógyszergyártója nagyméretű érintőképernyőkön, 3D-s vetítőteremben, továbbá életnagyságú gyártóberendezéseken láttatja tevékenységének fő területeit.

Az Egis Tudományos és Technológiai Központ földszintjén a cég 100 esztendős történetével, kiterjedt világpiaci jelenlétével ismerkedhet meg a látogató. Ugyanitt alakították ki 3D-s vetítőtermet, ahol a gyógyszer útja tekinthető meg a kutatás-fejlesztéstől a gyártáson át a csomagolásig. Az épület mindhárom szintjét átfogja a hatóanyaggyártás folyamatát bemutató életnagyságú gépsor.

Az első emeleten a késztermékgyártás és a csomagolás körülményeibe lehet bepillantani valódi, az Egisben egykor és ma is használt berendezésekkel ismerkedni. Ugyanott érintőképernyőkön virtuális gyárlátogatás tehető az Egis budapesti és körmendi késztermékgyártó üzemeiben.

A második emelet középpontjában a kutatás és a fejlesztés áll, Interaktív alkalmazások szemléltetik a gyógyszerkutatás, valamint a biotechnológia történetét, mutatják be az Egis gyógyszerfejlesztői tevékenységének sokoldalúságát, összetettségét.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. jogelődjét 100 esztendeje1913. február 19-én jegyezték be Budapesten a cégjegyzékbe Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. néven. Mára Közép-Kelet-Európa meghatározó gyógyszergyárainak egyike lett.

Az eltelt száz év során számtalanszor újult meg a vállalat termékválasztéka, változatlan maradt azonban elkötelezettsége a kiváló minőségű gyógyszerek kutatása, fejlesztése és gyártása iránt. A centenáriumát ünneplő gyógyszergyár szlogenje is a vállalat évszázados hitvallását hangsúlyozza: „Az Egis az egészség, az élet és a minőség védelmét szolgálja".

Magyarország egyik legnagyobb múltú gyógyszergyárának történetét három nagy korszak határozta meg – mondotta a vezérigazgató. A Dr. Wander, az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár (EGYT) és az Egis időszaka. A Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár Rt. megalapítása egy magyar gyógyszerész, Balla Sándor nevéhez fűződik, aki 1913-ban a svájci Dr. Albert Wanderrel közösen hozta létre a vegyes tulajdonú részvénytársaságot, hogy megvalósítsa nagy álmát: a gyógyszergyártást Magyarországon. 1932-ben létrehozták a vállalat saját gyógyszerkutató laboratóriumát is. A korszakban kifejlesztett számos gyógyszer közül a legsikeresebb az 1937-ben forgalomba hozott, fertőzéses megbetegedések, többek között a tüdőgyulladás kezelésére szolgáló Ronin volt.
Az 1950-es államosítás során öt kisebb magyar céget csatoltak a vállalathoz és Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár Nemzeti Vállalat néven működött tovább.

Az EGYT-ben folyó kutatás érdeme több eredeti készítmény kifejlesztése is. Közülük az egyik legjelentősebb az értágító, simaizom görcsoldó benciklán hatóanyagú gyógyszer, amelyet 1966-ban hoztak forgalomba a magyar piacon, majd a világ számos országában. Az originális termék feltalálóit 1985-ben Állami Díjjal jutalmazták. További sikeres originális EGYT-készítmény a központi idegrendszerre ható tofizopam, amely 1974-ben került a magyar piacra és hamarosan exportja is megkezdődött. A két készítmény összesített forgalma ma is meghaladja az 5 milliárd forintot.

Az exportpiaci nyitás indokolta a vállalat nevének megváltoztatását is EGYT-ről Egisre 1985-ben, ugyanis az EGYT név láttán a külföldi partnerek gyakran egyiptomi cégre asszociáltak. A könnyen kimondható, megjegyezhető név utalás Pallasz Athéné pajzsára, a védelmet jelképezi és az elmúlt közel három évtizedben a kiváló minőségű gyógyszerek szinonimájává vált.

1995-ben vált az Egis többségi tulajdonosává és stratégiai partnerévé Franciaország legnagyobb független gyógyszergyára, a Servier.

Az alapítás óta ugyanazon a helyen álló kőbányai székhely mellett az évtizedek során további gyáregységekkel bővült a vállalat Budapesten és Körmenden. Az új évezredet nagyszabású megújulással köszöntötte az Egis, korszerűsödtek a hatóanyag- és a késztermékgyártó üzemei, a vállalat új piacok és hatástani területek felé nyitott, évről évre új termékekkel bővítette kínálatát, valamint növelte innovációs ráfordításait. A vállalatnak jelenleg három kutatás-fejlesztési központja működik három magyarországi telephelyén.

A vállalat második évszázadának kezdetén új fejezet nyílik az Egis történetében, belép az orvostudomány egyik legmodernebb területének számító biotechnológiai gyógyszerek piacára. Európa első biohasonló monoklonális antitest gyógyszerét az Egis vezeti be a világ egyik vezető biotechnológiai cégével, a dél-koreai Celltrionnal kötött nyolc termékre és 17 országra vonatkozó együttműködési megállapodása révén, tervei szerint 2013-ban.

Magyarországon az eladott dobozok száma szerint a harmadik, a patikai vényköteles gyógyszerek piacán a negyedik legnagyobb forgalmú gyógyszergyár lett. Több mint 130 milliárd forintos éves árbevételének háromnegyede származik exportból, készítményei a világ hatvan országában kaphatók, melyek közül 18 országban közvetlenül, saját képviselettel, leányvállalattal van jelen.

Magyarországi gyáraiban és külföldi irodáiban csaknem négyezer dolgozót foglalkoztat, Magyarország 29. legnagyobb munkáltatója.
Az Egis nem csupán magyarországi, hanem regionális szinten is kiemelkedően sokat, a közép-kelet-európai vállalatok közül az egyik legnagyobb összeget, árbevétele mintegy 9 százalékát, évente több mint 12 milliárd forintot fordít kutatásra és fejlesztésre.

Legolvasottabb cikkeink