• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Szorosabban működik együtt a kormány és az Egis

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a kormány az Egis gyógyszergyárral.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és dr. Hodász István, az Egis Gyógyszergyár Nyrt. vezérigazgatója a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá. A magyar kormány és az alapításának századik évfordulóját idén ünneplő Egis közös célja a hazai kutatás-fejlesztés és innováció erősítése. Ezzel összhangban létesült a vállalat új Hatóanyagtechnológiai Kutatás-Fejlesztési Központja, amelyet a stratégiai megállapodás aláírását követően Szijjártó Péter és dr. Hodász István közösen adtak át. (Szijjártó Péter köszöntője itt megtekinthető)

Hazánk versenyképességének és gazdasági teljesítményének növelése érdekében a magyar kormány stratégiai együttműködési megállapodásokat köt a nemzetgazdaság eredményességéhez kiemelkedő mértékben hozzájáruló cégcsoportokkal. Figyelembe véve ezen kormányzati törekvést, valamint az Egis magyar gazdaságban betöltött fontos szerepét, a mai napon stratégiai együttműködési megállapodást írt alá az Egis és a magyar kormány.

A nemzetgazdaság nagy múltú, stratégiai ágazata, a világszínvonalú magyar gyógyszeripar egyik meghatározó vállalataként az Egis gyógyszergyár a magyar tudásra, szakértelemre alapozva vált a 100 évvel ezelőtt mindössze hatvanfős vállalkozásból mára hazánk 28. legnagyobb munkáltatójává. A vállalat a tradicionális magyar gyógyszergyárak közül egyedülálló módon, alapítása óta csak Magyarországon folytatja teljes értékteremtő tevékenységét, hazai kutatás-fejlesztésbe, termelési és egyéb beruházásokba visszaforgatva szinte teljes nyereségét.

Az Egis árbevételének közel 80 százaléka a világ több mint hatvan országába irányuló exportból származik. A hazai telephelyein kívül, további 18 országban saját kereskedelmi irodával, leányvállalattal van jelen a vállalat, mely sikereit a folyamatos megújulásának köszönheti: a legutóbbi öt üzleti évben 70 milliárd forintot meghaladó összeget fordított beruházásokra és közel 60 milliárd forintot K+F-re.

A magyar gazdaság növekedését, hazánk versenyképességének erősítését az Egis stabil, hosszú távú foglalkoztatással, folyamatos munkahelyteremtő beruházásokkal, magas hozzáadott értékű termékekkel és regionális szinten is kiemelkedő mértékű kutatás-fejlesztési ráfordítással segíti. A vállalat nemzetgazdasági hozzájárulása a beruházásokkal, adókkal és nettó bérekkel együtt évente mintegy 60 milliárd forint.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára (j) és Hodász István, az Egis vezérigazgatója a kormány és az Egis gyógyszergyár stratégiai együttműködési megállapodásának aláírásán a fővárosi Egis Tudományos és Technológiai Központban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar kormány és az Egis közös célja a hazai kutatás-fejlesztés és innováció erősítése. A nemzeti K+F költés egyharmadát a magyar gyógyszeripar adja, az Egis e célú kiadásai a 2012/2013-es üzleti évben meghaladták a 12,6 milliárd forintot. A vállalat K+F stratégiájának középpontjában a legmodernebb technológiákat alkalmazó fejlesztési területek állnak, amelyek révén a vállalat újabb gyógyszerpiaci szegmensekben is megjelenhet és növekszik versenyképessége.

Ezzel összhangban erősítette meg hatóanyagtechnológiai kutatását és kísérleti fejlesztését: mai napon átadott, 4,6 milliárd forintos beruházása révén – amelyhez az Európai Unió és a magyar állam 1,149 milliárd forint támogatást nyújt – az Egis képessé válik a legkorszerűbb, már kis dózisban is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagok fejlesztésére is.

Az Egis új Hatóanyagtechnológiai K+F Központja két meglévő, egymás mellett álló épületben került kialakításra, amelyekben a legmodernebb műszerekkel és eszközökkel ellátott műveleti, technológiai, analitikai fejlesztő, reakcióbiztonsági vizsgálatok elvégzésére alkalmas egységek kaptak helyet.

Fotó: Egis

Az új fejlesztő laboratóriumokban a legkorszerűbb, már kis dózisban is jelentős biológiai hatást kiváltó, úgynevezett nagy potenciálú hatóanyagokat (High Potency Active Pharmaceutical Ingredients: HPAPI) fejlesztik.  Az ilyen típusú hatóanyagok főként az onkológia terén kínálnak korszerű terápiás lehetőségeket. Fejlesztésük speciális zárt térben történik, amely teljes mértékben izolálja a reakciótereket és a hatóanyagokat a környezettől. A HPAPI technológiai fejlesztő laboratóriumokat a vállalat speciális gépészeti, légtechnikai és automatizálási szempontokat figyelembe véve alakította ki.

Az Egis új Hatóanyagtechnológiai K+F Központjának része a különálló épületben található új kísérleti üzem is, ahol az Egis által fejlesztett hatóanyagok méretnövelése folyik. Ennek során laboratóriumi üveglombik méretről többszáz literes reaktor méretűvé bővül a fejlesztés annak érdekében, hogy nagyüzemi gyártásra alkalmas technológiát dolgozzanak ki. Ezen túlmenően a méretnövelés biztosítja a további fejlesztési lépések (gyógyszerkészítmény-formulációs kísérletek, készítménygyártás, biológiai és toxikológiai, valamint humán klinikai vizsgálatok) hatóanyag-szükségletét.

Legolvasottabb cikkeink