• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megelőzhető és gyógyítható a vastag- és végbélrák

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Egészséges táplálkozással megelőzhető volna, az időben felismert baj pedig gyógyítható.

Évente sok-sok élet megmenthető volna, ha többen ismernék és felismernék a fenyegető tüneteket – mondta Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a hétvégén Budapesten, a Nemzeti Rákellenes Napon, amelyen mintegy háromszáz beteg vett részt az ország minden tájáról. Hozzátette: nem minden esetben vannak egyértelmű betegségtünetek, ezért az apróbb elváltozásokra is oda kell figyelni, s a gyanús jelek észlelése esetén nem szabad halogatni az orvoshoz fordulást. A vastag- és végbéldaganatot az orvosok meg tudják gyógyítani, ám erre csak akkor van esély, ha korai stádiumban fedezik fel a betegséget, s kellő időben megkezdhetik a terápiát.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója arról beszélt: 1984-ben egy európai program célkitűzése az volt, hogy 2000-re tíz százalékkal csökkenjen a rákhalálozás. Ezt a célt mindössze két országban, Ausztriában és Finnországban sikerült elérni. A 2003-ban megfogalmazott új iránycél az, hogy 2015-re 20 százalékkal csökkenjen a mortalilás.

– Az európai összefogás keretében a nemzeti rákkontroll

programokat a kormányzat, a civil szféra, a szakmai és társadalmi szervezetek dolgozzák ki, a finanszírozás ugyancsak a kormányzat és az alapítványok felelőssége, ám a végrehajtás csak akkor lehet eredményes, ha abban nemcsak az orvosi szakma, hanem az egész társadalom aktívan közreműködik – jelentette ki Kásler Miklós. A főigazgató arra biztatott: ugyan jelenleg az emlő, a méhnyak, valamint a vastag- és végbél esetén van olyan módszer, amely hatékony népességszintű szűréseket tesz lehetővé, ám nem lehet eléggé hangsúlyozni az egyén felelősségét, amely révén például a fogorvosnál vagy az urológusnál való rendszeres megjelenéssel csökkenthetők lennének a szájüregi vagy a prosztatarákkal összefüggésben előforduló halálesetek.

Új terápiák, növekvő költségek

Kásler Miklós kitért arra: teljes a szakmai egyetértés a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó HPV vírus elleni oltóanyag prevenciós felhasználásáról, ám a finanszírozás kérdései még tisztázatlanok. A főigazgató szerint „áldatlan szakmai viták" akadályozzák a vastag- és végbéltumorok populáció szintű szűrésének bevezetését, holott a nemzetközi ajánlások egyértelműen a vér laboratóriumi vizsgálatát helyezik előtérbe, az endoszkópia pedig már a diagnosztikának, illetve a terápiának a módszere.

A Kásler Miklós után felszólaló Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályának főorvosa szerint ugyanakkor szükség van a páciensek fizikális vizsgálatára, mert azzal megítélése szerint nagyobb biztonsággal szűrhetők ki a kóros elváltozások. – Ma kilencezer új beteget regisztrálunk, s ötezer ember hal meg évente az országban a vastag- és végbéldaganatok következtében. Ha ők idejében részt vettek volna colonoscopiás szűrővizsgálaton, közülük négyezren valószínűleg megmenthetők lettek volna – jelentette ki a főorvos.

Kitért rá: ugyan léteznek gyógyszerek, amelyek a tumor kialakulásának megelőzésében szerepet játszhatnak, ám a kemoprevenció – például a számos mellékhatás miatt – csak egy nagyon szűk betegcsoportban alkalmazható eredménnyel. Ennél sokszorta fontosabbak az életmódbeli tényezők, a zsírszegény, ám zöldségekben, gyümölcsben, kalciumban és rostokban gazdag táplálkozás, valamint a rendszeres mozgás.

Bodoky György szólt arról: az utóbbi évtizedben nagyon sokat javultak a vastag- és végbélrák kezelésében elért eredmények, az első stádiumban felfedezett betegséget ma már gyógyíthatónak tekintik, s a második, sőt harmadik stádium esetén is megvan erre az esély. Az operáció melletti gyógyszeres lehetőségekről a főorvos elmondta: a molekuláris célzott terápiák alapvetően két fronton támadják meg a tumorokat. Az egyik alapvető hatásmechanizmus, hogy a tumorsejtek jelátvivő képességét roncsolják, a másik pedig a daganat vérellátását, ezzel tápanyagellátását igyekeznek csökkenteni úgy, hogy közben az egészséges sejtek nem esnek áldozatul, mint a konzervatív kemoterápiában. Bodoky György ugyanakkor megjegyezte: a tudományos eredmények – az átlagos túlélés 5 hónapról több évre való kitolása – óriási költségrobbanást idéztek elő. Amíg a kilencvenes évek elején 18-20 ezer forint volt egy vastagbélrákos beteg gyógyszerköltsége, addig ez jelenleg akár 13 millió forintba is kerülhet.

A zsírfogyasztással nő a betegek száma

A főorvos azt kérte a jelenlévőktől: ne szégyelljék betegségüket, hanem nyílt kiállással segítsenek abban, hogy az egészségesek, illetve a magukat annak gondolók minél nagyobb arányban elkerüljék azt, hogy hozzájuk hasonló helyzetbe kerüljenek. – A betegséget leküzdött embereknek sokkal hitelesebb a szavuk, mint az orvosoknak, hiszen ők személyes tapasztalatukat oszthatják meg másokkal, s hírnökei lehetnek a gyógyulásnak. Segíteniük kell abban, hogy a betegséggel kapcsolatos információk minél több emberhez eljussanak, s az új tudományos eredmények társadalmi nyomásra minél hamarabb alkalmazhatók legyenek a mindennapi gyógyításban – jelentette ki Bodoky György, majd hozzátette: a betegszervezeteknek össze kell fogniuk a pácienseket és hozzátartozóikat, mert csak ezzel lehet esélyük érdekeik érvényesítésére.

Bereczky Mihály, a Semmelweis Egyetem III. sz. Sebészeti Klinikájának kutatóorvosa arról beszélt: a megfelelő táplálkozással a vastag- és végbélrákok harmadát meg lehetne előzni, hiszen a vastagbél hámsejtjeinek mindennapos környezetét az határozza meg, hogy milyen táplálék kerül oda. – Minél több zsírt fogyasztanak egy országban, annál több a vastagbélrákos megbetegedés – mutatott rá egy statisztikai összefüggésre Bereczky Mihály, majd hozzátette: az egészséges testsúly megtartása, a fizikai aktivitás, a változatos és egészséges étrend nyomán évente sokan megmenekülhetnének a rettegett kórtól.

Rohánszky Magdolna pszichoonkológus, a www.rakgyogyitas.hu oldalt is fenntartó Tűzmadár Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt: nemcsak az alkalmazott gyógyszerek, hanem a betegek megküzdési stratégiája is közrejátszik a terápia eredményességében. – Nincs pontos recept arra, hogyan vállalhat valaki minél aktívabb szerepet a saját gyógyulásában. Az alapvető személyiségjegyek nem változtathatók meg, ám mindenki számára fontos, hogy a bezárkózás és magába fordulás helyett dinamikus együttműködésre törekedjen az orvosokkal és családtagjaival – mondta Rohánszky Magdolna, majd hozzátette: a legtöbbször az a baj, hogy a beteg nem mondja el senkinek, ami foglalkoztatja, nem fogalmazza meg nyíltan kérdéseit és elvárásait, így azok sok esetben éppen emiatt maradnak megválaszolatlanok és kielégítetlenek. Máskor ugyancsak a rossz kommunikáció következménye az, hogy a segíteni akaró családtagok és ismerősök inkább rontanak a beteg lelkiállapotán, mintsem javítanának azon.

Rohánszky Magdolna leszögezte: a leghatásosabb terápia az, ha a betegek fájdalmuk és a kezelésekkel járó nehézségek ellenére is fel tudják fedezni a mindennapokban az örömöket, ha nem kizárólag a betegség körül forog az életük, s nem uralkodik el rajtuk a betegségtudat.

Mindenki csodaszerekre vár

A találkozón mutatkozott be az ősszel megalakult Meggyógyulhatsz Egyesület, amely a vastag- és végbélrákos betegek élhetőbb életének elősegítéséért hívtak életre. Dobolyi László, az egyesület elnöke elmondta: célkitűzésük, hogy minél többen tudjanak a betegség megelőzéséről és az optimális kezelési lehetőségekről, s a betegek merjenek kiállni magukért és gyógyulásukért. A www.meggyogyulhatsz.hu oldalon elérhető civil szervezet minél több sorstársat szeretne egybefogni az ország egész területén, s helyi csoportokat életre hívni, majd szövetségbe szervezni.

Az előadásokat követően tematikus kerekasztalokat szerveztek,

amelyeken a résztvevők közvetlenül tehették fel kérdéseiket az előadóknak és az orvosoknak. Az egyik kerekasztalt vezető Végh Éva, a Szent László Kórház onkológusa a Weborvosnak elmondta: a képalkotó vizsgálatok és a kemoterápiás mellékhatások kivédésének lehetőségei mellett nagyon sok kérdést kapott a különféle étrendkiegészítőkről és a betegeknek szánt kiadványokban hirdetett „rákgyógyszerekről".

– A betegeket kiemelten foglalkoztatják az alternatív készítmények. Valószínűleg ennek az az oka, hogy a reklámkampányok révén a szórólapokon és az újságokban ezekről nagyon sok szó esik, ezért sokan csodaszerekként tekintenek ezekre a termékekre – fogalmazott Végh Éva. Hozzátette: az orvosok azért vannak bajban az alternatív készítményekről szóló kérdések hallatán, mert amíg a hirdetések mindig pozitív példákat hoznak fel az állapotjavulásra, a termékek jelentős részénél nem ismertek olyan releváns klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek alapján a konkrét beteg adott állapotában meg lehetne mondani, hogy a kiválasztott alternatív szer javasolható-e. Az onkológiai osztályokon adott daganatgátló szereknél, illetve a sugárterápiás beavatkozásoknál részletes, akár több ezer beteg adatainak feldolgozásán alapuló vizsgálatok eredménye alapján születik döntés arról, hogy milyen betegségben, annak milyen stádiumában lehet alkalmazni egy gyógyszert vagy miként lehet radioterápiás kezelést adni.

A problémára kitért Bodoky György is, ő úgy fogalmazott: az orvosok is sok csodálatos immunerősítő és daganatellenes gyógymódról hallanak, ám az esetek többségében nincs a kezükben olyan – a gyógyszerektől megkövetelt – vizsgálati eredmény, amely alapján felelősséggel állást foglalhatnának. A főorvos felhívta a figyelmet arra: még az eredetileg gyógyszernek szánt készítményeknek is csak egy kis töredéke kapja meg végül az engedélyeket, s alkalmazható valóban biztonsággal gyógyszerként.

Legolvasottabb cikkeink