• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Kamasz-tanya – a sérült fiatalok menedéke

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Pénz hiányában átszervezik a szolnoki Kamasz-tanya fogyatékos gyermekek számára szervezett programjait.

Lesz-e rá pénz idén?
A szolnoki Kamasz-tanya Gyermek és Ifjúsági Egyesület 11 éve működtet hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok részére megelőzésen alapuló reszocializációs, képességfejlesztő és felzárkóztató szolgáltatási rendszert, annak érdekében, hogy a fiatalok mintákat kapjanak, és életesélyeik növekedjenek. Az egyesület által a Széchenyi lakótelepen – az önkormányzattól kapott szuterénban – szervezett klubfoglalkozások egyéniek és csoportosak.


A klub programjai rendkívül sokrétűek – mondja Tóth Ferencné Erika klubalapító-vezető. Tavaly januártól októberig például egészségügyi felvilágosító-, ifjúsági szabadidős-, kulturális-, felzárkóztató és fejlesztő-, tehetséggondozó programokat, illetve az értelmi és mozgássérült gyermekeknek külön programokat szerveztek. Az utóbbiak 5-29 éves gyerekek, illetve fiatalok, akik számára délelőtti ellátást, felügyeletet is szerveznek.


Az egészségügyi felvilágosító és bűnmegelőzési program célja, hogy bővítse a gyermekek mentálhigiénés és egészségügyi alapismereteit, felvilágosítsa őket a drog, alkohol és egyéb szenvedélybetegségek kockázatairól. Egyéni és kiscsoportos irányított beszélgetést szerveznek az életvezetési, valamint egészségügyi problémák megoldásához. Öt alkalommal szerveztek ingyenes szabadtéri előadást a gyerekekre leselkedő veszélyekről, a drog pusztító hatásáról, az AIDS-betegség lényegéről a lakótelepen élő fiatalok részére figyelemfelhívó jelleggel.


Az egyesület két éve külön programot indított az értelmi - és mozgássérült gyermekek számára. A közösségbe illeszkedésük, alkalmazkodásuk, lelki-érzelmi stabilitásuk erősítése, a szülők közösségi önszerveződésének elősegítése volt a cél, illetve az ép és sérült gyermekek, fiatalok kapcsolatának erősítése. Támogatás hiányában a programot tavaly csupán egy alkalommal tudták megtartani, ezért átszervezik. Az egészségügyi szakember és gyógypedagógus segítségével lebonyolított programokat élő farm környezetben szervezik, ahol őshonos magyar állatokkal lehet ismerkedni, és felügyelet melletti gyógylovaglásra is lehetőség van, ami jótékonyan hat a sérült gyerekek fejlődésére.

Legolvasottabb cikkeink