• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Jó helyre került a ''Jó ember'' díj

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Pécsi nővér kapta az első alkalommal kiosztott „Jó ember" – díjat.

Rideg Sándorné
Pótolhatatlan veszteség érte három éve a pécsi újságírótársadalmat: súlyos betegség miatt elveszített olyan kollegát, barátot veszített el, akinek embersége, szakmája iránti elkötelezettsége mindenki számára példaértékű lehet. Ez inspirálta L. Csépányi Katalin újságírót, lapszerkesztőt, hogy Káplár László, az MTI egykori tudósítója emlékére előbb alapítványt, majd díjat alapítson.

E kivételes elismerést azonban csak az veheti át, aki munkájával, mentalitásával hasonló értéket képvisel, mint néhai kollegánk. A most első alkalommal odaítélt kitüntetést Rideg Sándorné, Irma nővér kapta, aki kórházi munkája mellett létrehozta Baranyában a Szociális Háló Egyesületet, s megteremtette a baranyai hospice képzés alapjait.

Rideg Sándorné Debrecenben kezdte pályafutását, mindhárom lánytestvére az egészségügyben tanult és dolgozik. A tanulmányaihoz szükséges gyakorlati képzését már Pécsett folytatta, s ahogy megfogalmazza: rögtön a „mélyvízbe" került. A 400 ágyas klinika sürgősségi osztályán kezdett, ahol kollegáival megállás nélkül dolgozott. „Soha sem az órát néztük, hogy mikor jár le a munkaidő, de az sem volt téma, mennyit fizetnek érte, vagy mennyi éppen az aktuális túlóradíj"- emlékezett a kezdetekre a szakember.

Ez után az ortopédiai műtő következett, ahol  évekig tevékenykedett, majd a járóbeteg-ellátásban helyezkedett el : a pécsi Lánc utcai rendelőintézet főnővéreként 1991-ben már az egészségügyi szakiskolában oktatott, majd 1994-től az idegsebészeti klinika ápolásvezető főnővére lett, egészen nyugdíjazásáig.

Az 1995-ös év azonban fordulópontot hozott életében, egy szakdolgozói kongresszus résztvevőjeként tudatosult az ápolásvezetőben: mennyi a megoldatlan probléma a hazai betegellátásban. E gondok különösen akkor hangsúlyosak, ha a kórházból kikerül a beteg, akinek további gyógyulása alapvető kritériumai hiányoznak.

Így például nem képes diétázni, képtelen önmaga az eszközöket használni, sőt sokszor kiváltani sem képes. Családja pedig nem tudja, vagy nem akarja a gondozást vállalni. Azaz: az egészségügyi és a szociális ellátás között olyan űr tátong amit be kell tölteni. Így aztán Irma nővér több mint egy évtizede ezt teszi,  s ahogyan fogalmazza: „határtalan idealizmussal segíti a hiányzó láncszemben a kórházi ellátás és az otthon közötti hiány pótlását, azaz, a rendszeres ápolást."

Ezért döntött 1995-ben Szociális Háló elnevezéssel egyesület alapításáról. Azóta létrehozta segítőivel a házi gondozó szolgálatot, évente 4000 szakápolási vizitet végeznek, ellátott betegeinek száma évente megközelíti a félezret. Időközben elsőként elindították az ápolási intézetet Pécsett, jelenleg sellyei székhellyel. Magyarországon ez az egyetlen olyan szakápolói intézet, amely mögött semmilyen intézmény, egyház, egyéb támogató sincs.

Mára bővült az egyesület tevékenysége: az ápolás, a házi gondozás mellett kezdetét vette a hospice szolgálat is, melynek feladataira szakmai felkészítő tanfolyamokat szerveznek a jelentkezőknek. Rideg Sándorné szerint ez azért fontos, mert a halálosan beteg ember gondozásához nem elég a fizikai teendők tökéletes szakmai elvégzése, lelki erő is szükséges. Erre a feladatra nem mindenki alkalmas. Csak olyan ép pszichéjű emberek állhatnak a haldoklók ágya mellé, akik képesek leküzdeni saját szorongásukat , megfelelő türelemmel és empátiával képesek utolsó útján végigkísérni a haldoklót, közben vigaszt  nyújtva a súlyos, gyógyíthatatlan, daganatos betegek családtagjainak.

Az ápoláshoz szükséges eszközök - például kórházi ágyak, szobavécék, kádliftek, betegtolókocsi, járókeret stb. – ingyenes kölcsönzését  külföldi adományokból oldották meg. Az ápolási civil szervezet nem csak időseket lát el, hanem fiatal állandó gondozásra szoruló betegeket is.

Mindezek alapján döntött úgy a pécsi kuratórium elnöksége, hogy dr. Rideg Lászlóné, Irma méltó a Káplár Lászó Jó Ember Díj elnyerésére, melyet az újságíró születésnapján vehetett át a Zengőn, ahová Káplár Laci és családja rendszeresen kirándult.

Legolvasottabb cikkeink