• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

A NEK több pontban bírálja a kormányt

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Nemzeti konzultációt sürgetnek az egészségügyről a kerekasztal résztvevői.

Vonja vissza a kormány a Semmelweis Tervre vonatkozó június 28-i kormányhatározatot, mert azt a társadalom megtévesztésével és a jogrend kikerülésével fogadták el! – többek között erről a kérésről határozott a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal (NEK) csütörtöki ülésén, amelyet Éger István vezetett. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint különösen aggasztó a határozatnak az a része, amely arra tesz kísérletet, hogy egy kézbe kerüljön az irányított betegellátás és a finanszírozása is. Így ugyanis szerinte a kijelölt szerv abban lesz érdekelt, hogy ne szolgáltasson. A NEK valamennyi tagja abban határozottan egyetértett, hogy a kormánynak mielőbb össze kellene hívnia egy nemzeti konzultációt az egészségügyről.

A MOK elnöke szerint az ellátásszervezés irányítása sokkal jobb kezekbe kerülne az OEP-nél és az ÁNTSZ-nél, mint a kormányhatározatban kijelölt új szervnél a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI). Ez a megoldás olcsóbb és biztonságosabb lehetne. Éger István arra is emlékeztetett, hogy a kormányhatározatban felvázolt betegirányítási rendszer ráadásul egy olyan hasonló modell, mint amelyekből már egy tucatot kipróbáltak, de valamennyi kudarcot vallott.

Az egyeztetések hiányát is a kormány szemére vetette Éger István. Már csak azért is, mert két éve, még a kormányváltás előtt a Fidesz-KDNP képviselőinek és egészségügyi szakértőinek meghatározó szerepe volt a NEK által kidolgozott egészségpolitikai alapdokumentumnak az előkészítésében. Az elnök szerint ezt az alapvetést kellene kiindulópontként használni, és erre alapozva kellene egy széleskörű ágazati egyeztetést kezdenie a kormánynak.

A NEK soros elnöke az ülést követő tájékoztatón azt is kiemelte, hogy bár üdvözlendő az az igyekezet, amellyel az egészségügyi kormányzat uniós forrásból támogatni kívánja a rezidenseket és a szakorvosokat, ez részben sem helyettesíti a humánerőforrás katasztrofális anyagi helyzetének megoldását. Ráadásul „rendkívül ijesztő", hogy az E. Alap nyilvánosságra hozott, 2012-re tervezett főösszege reálértékben újabb 9 százalékos forráselvonást tartalmaz. Ez pedig a NEK szerint szertefoszlatja az egzisztenciális reményeket és „menekülésre készteti" az orvosokat.

A kerekasztal másik tagja, az EDDSZ vezetője, Cser Ágnes keményebben fogalmazott a soros elnöknél. A szakszervezeti vezető szerint annak az egészségügyért felelős államtitkárságnak, amely április óta nem reagál a szakszervezeti megkeresésre, „fogalma sincs a jogállamiságról és a demokráciáról".

Erkölcstelennek és törvénytelennek nevezte, hogy az államtitkárság mindmáig nem fizette ki az elmaradt ügyeleti díjakat és azt is, hogy Fővárosi Közgyűlés döntése nélkül javasolták a kormánynak, hogy vegyék állami tulajdonba a fővároshoz tartozó kórházakat. "Vége a türelmi időnek, elég volt Szócska Miklós államtitkárságából"- jelentette ki Cser Ágnes.

Szócska Miklós: abszurd felvetés az ST visszavonása.

Legolvasottabb cikkeink