• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

Egészségmagazin 2019.01.15 Forrás: Weborvos
5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.

Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet. Nem megoldás az ünnepi túlevés után egy gyors 1000 kcal diéta sem, hiszen ezzel csak sokkoljuk a szervezetünket és nem érünk el tartós fogyást. Dr. Bajnok Éva, a Duna Medical Center obezitológus szakorvosa segít kiigazodni a tévhitek és berögződések útvesztőjében.

Tévhit 1: Az egészséges ételek beépítése az étrendbe minden problémát megold
Az egészségesnek mondott éltelek nem segítik elő jobban testünk működését, ha abból feleslegesen viszünk be a szervezetünkbe, legyen az vitamin, gyümölcs vagy fehérje. Könnyű túlenni magunkat merő jó szándékból is.  Ki hinné például, hogy a reggelente pluszban elfogyasztott gyümölcslé miatt pár év alatt akár 4-5 kilót is felszedhetünk? Természetesen lehet narancslevet inni, de tudnunk kell, hogy az ajánlott napi szénhidrát mennyiségbe ez hogyan kalkulálható be.

Tévhit 2: Jó a BMI-m, nem kell sportolnom
Mivel a testtömeget többféle szövet összessége adja (pl. víz, izom, csont, zsír), ezért ezek aránya mutatja meg legjobban, hogy kell-e fogynunk vagy életmódot váltanunk. A DEXA készülékkel történő kb. 20 perces fájdalommentes vizsgálat során választ kapunk az izom- és zsírszövetünk mennyiségéről, a zsírszövet eloszlásáról, de láthatjuk a csontunk ásványianyag tartalmát és a csontritkulásunk mértékét is. Ma ez a világon a legmodernebb és leginkább elfogadott testösszetétel mérés, ami sokkal pontosabb képet ad állapotunkról, mint egy BMI szám. Állapotfelmérések kimutatták, hogy az egyforma BMI számmal rendelkező edzett túlsúlyosak kevésbé vannak kitéve bizonyos betegségeknek, mint az edzetlen soványak.

Tévhit 3. Az 800-1000 kcal diéta gyors és eredményes
Az ünnepek alatt mindenki sokat eszik, ezt nehéz elkerülni. Ha ezek után drasztikusan csökkentjük a bevitt energiamennyiséget, a szervezetünk anyagcseréje 2 hét után lelassul, általános közérzetünk romlik, koncentrációs és állóképességünk csökken, immunrendszerünk védtelenebbé válik. A nehezen leadott kilók aztán a normál, diéta-mentes időszak végével rövid idő alatt visszajönnek, általában többen (jojó-hatás). Nem jól megválasztott diéta esetén izomsorvadás, idegrendszeri és bőrtünetek, puffadás léphet fel, és gyakori a vas és a B12 vitamin hiánya is. Egy drasztikus diéta első néhány napja is nagyon kellemetlen lehet, mivel nem biztos, hogy ezt az ember január első heteiben jól tolerálja, jobb ésszerűen elkezdeni, heti fél kilós fogyással kalkulálni. Ebben tud a dietetikus, obezitológus segíteni.

Tévhit 4. Lecserélem a cukrot édesítőre
Az édesítőszereket elsősorban az alapján csoportosítjuk, hogy csak az édes ízt szolgáltatják, vagy van kalóriatartalmuk is. Legfontosabb mellékhatásuk a puffadás, ennek a hátterében a legújabb kutatások szerint a bélrendszerünkben élő hasznos baktériumok pusztulása vagy kóros összetétele is állhat, sokaknak ezért is okoznak hasmenést az édesítőszerek. Másrészt, nem teljesen ismert módon, az édesítők az agyi központok befolyásolásán keresztül a nap végén kevésbé fogyasztó hatásúak, mint az elvárt lenne. A “zero” jelöléssel ellátott üdítők rendszeres fogyasztása a vízhez képest például kevesebb zsír bontását teszik lehetővé. Az édesítőkre is igaz a táplálkozás egyik aranyszabálya: mértékkel, kis mennyiségben a használatuk nem ellenjavallt.

Tévhit 5. Egy hét alatt 10 kg
Gyors fejszámolás után bárki beláthatja, ilyen mértékű fogyás nem lehet egészséges. Ha szeretnénk 1 kg zsírtól megszabadulni, 7000 kcal energiát kell felhasználnunk.  Ha 7 nap alatt 10 kg leadása a cél, akkor napi 10000 kcal-t kell felhasználnunk.  Ez például úgy lehetséges, ha egy 40 éves, 170 cm magas és 90 kg-os nő semmit nem eszik, és 9.5 órát fut a lépcsőn felfelé naponta, egy héten át. Természetesen sem ezt, sem a hangzatos fogyasztószerek használatát nem javasolja a szakember.

Hogyan kezdjünk neki akkor az életmódváltásnak, a fogyókúrának?

Ha tartós, eredményes változást szeretnénk, legjobb, ha felkeresünk egy szakembert, aki felméri állapotunkat és személyre szabott tanácsokkal lát el minket. Lehet, hogy napi 30-40 perc séta, vagy egy személyre szabott 2000 kalóriás diéta lesz a helyes út, a megfelelő, szakértői választ obezitológus, dietetikus szakemberektől kaphatjuk meg.

Legolvasottabb cikkeink