• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A hőségben több tényező is provokálhatja a fejfájást

Egészségmagazin MA 06:12 Forrás: Neurológiai Központ
A hőségben több tényező is provokálhatja a fejfájást

Mit tehetünk a kínzó fejgörcs megelőzéséért, a fájdalom csökkentéséért, és hogyan lehet kezelni a tartós panaszokat?

A kánikula sok olyan körülményt produkálhat, ami miatt fejfájás alakulhat ki, azoknak pedig, akik eleve fejfájásra hajlamosak, fokozhatja a panaszaikat a hőség. Mit tehetünk a kínzó fejgörcs megelőzéséért, a fájdalom csökkentéséért, és hogyan lehet kezelni a tartós panaszokat? Dr. Simon Márta, a Neurológiai Központ neurológusa, fejfájás specialista beszélt a témáról.

A hőség leggyakrabban nem önmagában felelős a fejfájásért

A nagy meleg sokak számára nehezen elviselhető, különösen, ha a mostanában jellemző extrém kánikuláról van szó. A legtöbbször azonban nem önmagában a hőség okoz fejfájást. Gyakran más tényezőkkel együttesen váltja ki a kínzó tünetet. Ilyen tényezők lehetnek:

- Dehidráció, kiszáradás

A folyadékhiány főleg idős embereknél jelenthet gondot, akik érelmeszedésben szenvednek, és akik egyébként sem ugyanúgy érzékelik már a szomjúságot, mint a fiatalabbak. A dehidráció azonban mindenkinél lehet fejfájás-trigger, ugyanis a folyadékhiány miatt összeszűkülnek az erek. A kiszáradás jellemző tünetei a fejfájás mellett a száraz száj és ajkak, a kínzó szomjúságérzés, a kevés és sötét vizelet, a fáradtság.

- Meleggel összefüggő állapotok

A napszúrás, a hőguta, a hőkimerülés viszonylag gyakori jelenségek, különösen, ha még fizikai tevékenységet is végez valaki a hőségben. Ezen állapotok mind járhatnak erős fejfájással, de a jó hír, hogy ezek mind megelőzhetők. Ha viszont izomgörcsök, gyengeség, zavartság, hányás, gyors és elnyomható pulzus, ájulás jelentkezik, a beteghez mentőt kell hívni.

- További rizikófaktorok

A túl hosszú ideig tartó napozás akkor is okozhat fejfájást, ha fényvédőterméket, kalapot használ valaki, fontos limitálni az időtartamot. A leégéstől védő termékek vagy parfümök illatanyagai sajnos ugyanúgy fejfájáshoz vezethet az erre hajlamosaknál. A melegben az is előfordulhat, hogy valaki kihagyja a szokásos étkezéseit, megváltoztatja a gyógyszerszedési szokásait, és ez mind kiválthat fejfájást. Ugyanakkor érdemes elolvasni a gyógyszerek betegtájékoztatóját is, ugyanis néhány gyógyszer hatékonysága csökkenhet a hőség hatására.

A migréneseknek különösen óvatosnak kell lenniük a melegben

A migrénes betegek egy része azt tapasztalhatja, hogy a kánikulában romlik az állapotuk. Az Amerikai Migrén Alapítvány össze is foglalta azokat a teendőket, amelyekkel megelőzhető a hőségben könnyen kialakuló fejfájás.

- Egész nap sokat kell inni, és nem ajánlott kihagyni a rendszeres étkezéseket.

- Óvakodni kell a tartós direkt napsütéstől.

- Ajánlott rendszeresen árnyékos helyen pihenni.

- Előnyös a napszemüveg használata.

- Érdemes illatmentes kozmetikai termékeket választani.

- Ajánlott visszafogni a fizikai aktivitást.

- Az előírás szerint szükséges bevenni a rendszeresen szedett gyógyszereket, amelyeket hűvös helyen kell tárolni.

Ha már kialakult a fejfájás, jót tehet egy hideg borogatás vagy jeges palack a halántékra helyezve, egy hűvös zuhany, hideg víz lassú kortyolgatása, viszont ilyenkor nem ajánlott koffeines italt fogyasztani.

A migrén rendszeres orvosi kontrollt igényel

- A migrén hosszú távon nem kezelhető vény nélküli fájdalomcsillapítókkal és ezek rendszeres szedése nem is ajánlott. A migrénes roham kezelése és megelőzése orvosi feladat, hiszen csak a rohamok súlyossága, gyakorisága és kísérő tünetei alapján lehet meghatározni, hogy milyen gyógyszert lehet és kell alkalmazni, valamint ki kell zárni az esetleg más, fejfájással járó betegségeket is – hangsúlyozza dr. Simon Márta. – A rohamgyógyszereken túl folyamatos megelőző kezelésre is szükség lehet, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ezen szerek közé tartoznak bizonyos antidepresszánsok, epilepszia ellenes gyógyszerek, vagy béta receptor-blokkolók – rendszeres orvosi kontroll mellett. Nagyon fontos az életmódbeli szabályok betartása is, különösen, ha a páciens tudja, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamokat. Ugyancsak érdemes lehet kipróbálni a migrén ellenes Botox-terápiát, amely mind a rohamok gyakoriságát, mind a súlyosságát képes csökkenteni.