• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A legpontosabb mérés napja lesz szombaton

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Hevesi Tamás sikerei bizonyítják, hogy cukorbeteg ember is élhet teljes életet.

Rémisztő még belegondolni is: 10 év múlva már minden tízedik ember cukorbeteg lesz hazánkban is, a 20-70 év közötti korosztályban. Nagyon fontos tehát, hogy a már betegek, illetve mindenki megfelelő információval rendelkezzen erről az eleinte gyakran észrevétlen, de kimenetelében annál veszélyesebb bajról. Ebben segít egész napos ingyenes programjaival a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete november 15-én, a Diabétesz Világnapon, a Lurdy Házban.

A „Legpontosabb mérés napjára" keresztelt és kiváló szakemberek közreműködésével megvalósuló eseménysorozat legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy tudatos életvezetéssel még egy olyan súlyos betegség mellett is teljes élet élhető, mint a cukorbetegség. Természetesen ez már egy későbbi lépés, az első az, hogy egyáltalán kiderüljön (és minél előbb derüljön ki!), hogy érintettek vagyunk-e ebben a szövődményeivel együtt akár végtag-amputációhoz, vaksághoz, halálhoz is elvezető betegségben. Ha már ismert a baj, sokféle eszköz áll rendelkezésünkre, hogy védekezzünk a diabétesz romboló hatásaival szemben. Ezek többsége azonban komoly odafigyelést és fegyelmet igényel, ráadásul nem csak a betegtől, hanem közvetlen környezetétől is.

„A cukorbetegséggel lehet, de nem könnyű együtt élni, hiszen ez gyakran egy teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul kell helyt kell állnia a betegnek" - mondja Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének elnöke. „Valamennyi érintettnek, beleértve az együtt élő családtagokat is, sok segítségre és türelemre van szüksége az ehhez szükséges ismeretek elsajátításához. Világnapi rendezvényünkkel támogatást és megoldási mintákat szeretnénk nyújtani a cukorbetegséggel élők és családtagjaik számára a mindennapi problémák leküzdéséhez."

A Lurdy Házban tartandó előadásokon szó esik a - valójában az egészséges étkezést jelentő - „rettegett" diétáról, valamint a rendszeres mérések és vizsgálatok fontosságáról, továbbá a diabétesz okozta kellemetlen és egyre súlyosabbá váló problémák által előidézett lelki gondokról.

Kiemelt és szűréssel is megtámogatott témája lesz a rendezvénynek a cukorbetegek mintegy harmadánál kialakuló diabéteszes neuropátia. Nagyon fontos e társbetegség korai tüneteinek a felismerése és kezelése, mert ezáltal megelőzhető vagy késleltethető a további, erős fájdalommal járó idegkárosodás.

A tájékoztató előadásokat gyakorlati útmutatók egészítik ki: dietetikusok tanítják meg az érdeklődőknek a diétás főzés és tápanyagszámítás alapjait, szakápolók mutatják meg a helyes vércukormérés és inzulinadagolás technikáit, gyógytornász iránymutatásával mindenki összeállíthatja a számára optimális testmozgás elemeit, a diabétesz okozta lelki problémák feltérképezéséhez pedig pszichológus nyújt segítséget.

„A legpontosabb mérés napja" mottó jegyében egész nap ingyenes mérésekkel, szűrésekkel, vizsgálatokkal (vércukor, neuropátia, koleszterin, vérnyomás, testzsír, talpi nyomás, inkontinencia stb.) ellenőrizheti valamennyi érdeklődő a saját egészségi állapotát, amellyel kapcsolatban egyéni tanácsadással is szolgálnak a szakemberek. A rendezvényre ellátogatók találkozhatnak Hevesi Tamással is, aki személyes példája - a Sztárban Sztár című tévéműsorban nemrég elért óriási sikere, és az általa irányított focicsapatnak az idei Nemzetközi Diabétesz Labdarúgó Bajnokságon szerzett ezüstérme is - bizonyítja, hogy megfelelő életvezetés mellett egy évtizedek óta cukorbeteg ember is élhet teljes életet.

Legolvasottabb cikkeink