• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nők szerint a jó szex az élet fontos része

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Korszerű nőgyógyászati készítményeivel milliók egészségéről gondoskodik a Richter.

A multinacionális cég termékpalettáján éppúgy szerepelnek a tinédzsereknek való, mint a változó korban lévőknek felírandó szerek. Ezeket szolgálandó hívta életre a cég a Richter a nőkért programot, aminek kiemelt eleme a Terézanyu Klub, a Terézanyu pályázat és a Richter Aranyanyu Díj.

A klub ugyanis teret és alkalmat nyújt azoknak a hölgyeknek, akik biztonságos, elfogadó, dinamikus közösséghez akarnak tartozni. De ennél továbbmennek, hiszen azok részvételére is számítanak, akik tenni kívánnak ezért. Az imént említett Terézanyu pályázat deklarált célja, hogy a nők hangot és teret kapjanak, tabuk nélkül beszélgessenek, írjanak problémáikról. Végül a program harmadik eleme, az Aranyanyu díj.

Az 1 millió forint összedíjazású egyedülálló kezdeményezést a Richter Gedeon Nyrt. és a Rácz Zsuzsa írónő nevével fémjelzett Terézanyu Klub hozta létre. E díjat a klasszikus, női segítő szakmákban dolgozó nőknek ítélik oda. Azoknak, akiknek munkája ugyan nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi, erkölcsi elismerésben részesülnek. Aranyanyukat 3 kategóriában – pedagógus, orvosnő, egészségügyi szakdolgozó – a lakosság ajánlhat, de a díjazottakról a beküldött névsor nyomán szakmai zsűri és közönségszavazat dönt.

Tudni kell, hogy a cég életében a nőgyógyászati terápiás terület kiemelkedő jelentőségű. A Richter a világviszonylatban is meghatározó szereplő, árbevételének csaknem harmada a nőgyógyászati készítményekből származik. A Richteré már most is az egyik legszélesebb termékválaszték és portfólióját még folyamatosan növeli. Sok egyéb között a nőgyógyászati üzletága kibővítésére - egyedülálló lehetőséget biztosítva – ott van a nyugat-európai piacon.

A Richter Gedeon Nyrt. óriási invesztíciót igénylő, rendkívül izgalmas projektje a Föld 14 országában 7 ezer 15-49 éves kor közötti nők internetes, illetve kérdőíves megkérdezése volt. A Millward Brown piackutató céget kérte fel a kutatásra, amiben a hölgyek szexuális szokásai, a választott védekezési módszerei és a sürgősségi fogamzásgálással kapcsolatos ismeretei szerepeltek.

A kutatásban éppen úgy kíváncsiak voltak az Egyesült Királyság, Ausztria, Spanyolország lányainak, asszonyainak, mint a közép-kelet-európai országok, korábbi szovjet utódállamok – Litvánia, Oroszország, de még Kazahsztán is –, meg Vietnám hölgyeinek válaszaira. A felmérés célja volt a nőknek a szexuális együttléttel, a védekezési módszerekkel kapcsolatos attitűdjének megértése volt. Ismert, hogy sokan félnek, hárítanak minden szituációban, aminek terhesség lehet a következménye.

A Richter-féle kutatásból is bizonyság volt nyerhető, miszerint a legtöbb nő a jó szexet az élet fontos részének tartja. A magyar nők aktív szexuális életet élnek. A megkérdezettek 49%-a a heti 2 alkalommal való szerelmi életre voksolt. A globális kutatásból azonban kiderült, a legaktívabbak az oroszok, náluk átlagosan 2,63, az osztrák párok heti együttléte viszont csupán 1,77. A magyarokra a heti 2,13 együttlét a jellemző.

Amennyiben a szeretkezés célja nem a családalapítás, úgy a nőknek rendkívül fontos a védekezés. Hazánkban több módszer ismert erre. Például a nők 30%-a az óvszert, a folyamatosan szedendő fogamzásgátló tablettákat 28%-a tartotta legnépszerűbbnek. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az óvszerrel védekezők harmadának volt már „balesete". A megkérdezettek 33%-a azt válaszolta, hogy utólag vette észre, hogy hibásan védekezett. Meglepően magas, 13%-nyi azok aránya Magyarországon, akik inkább a kockázatosabb megszakítást, illetve az úgynevezett naptár-módszert preferálják. Ugyanakkor kiderült, minden 4. így védekező nő 1 éven belül terhes lesz.

A megannyi védekezés mód ellenére a megkérdezett magyar nők 14%-ának volt már abortusza, mégpedig az egyáltalán nem, vagy a hibás védekezés miatt.

Szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák: az abortusz sokszor elkerülhető lenne, ha a nők végső esetben élnének a sürgősségi fogamzásgátlás lehetőségével. Annak köszönhetően ugyanis a nem védett, vagy nem megfelelően védett együttlét után a hölgyek 72 órán belül veszélymentesen biztonságos megoldáshoz juthatnak.

Legolvasottabb cikkeink