• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A stressz miatt magas a prolaktin szintje? Ez segíthet

Egészségmagazin 2021.07.20 Forrás: Nőgyógyászati Központ
A stressz miatt magas a prolaktin szintje? Ez segíthet

Nem véletlen az, hogy a stresszes életet élőknél olykor nehezen jön össze a várva várt gyermekáldás.

A stressz számtalan negatív változást hoz létre a szervezetünkben, így nem ritka, amikor bizonyos betegségek, kóros állapotok mögött a nem megfelelő stresszkezelés áll. Gyakori, hogy a meddőség hátterében is felfedezhető, például a túl magas prolaktinszint miatt. Feke Alexandra, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa elmondta, hogy az imaginatív terápia nagyban hozzájárulhat a megfelelő stresszkezeléshez, így a prolaktin mérsékléséhez is.

Stressz a meddőség hátterében

A meddőség mögött több probléma is állhat, melyek lehetnek nőgyógyászati, endokrinológiai, immunológiai, belgyógyászati, hematológiai és pszichológiai vonatkozásúak is. Amennyiben több mint egy év próbálkozás után sem mutat pozitívat a terhességi teszt, úgy érdemes szakemberhez fordulni, aki különböző vizsgálatokkal megpróbál fényt deríteni a sikertelenség okára/okaira. Gyakran hormonzavar, azon belül is magas prolaktinszint kerül felfedezésre, mely bár sokszor gyógyszeres terápiát indokol, ám mellette a háttérben húzódó lelki problémákat is érdemes feltárni, hiszen a hormon szintjének emelkedését a túl sok stressz is generálhatja. Nem véletlen tehát az, hogy a stresszes életet élőknél olykor nehezen jön össze a várva várt gyermekáldás, hiszen az distressz nem csak pszichés, hanem hormonális károkat is okozhat. Emiatt, ha valakinél kiderül a magas prolaktinszint a meddőség hátterében, érdemes a megfelelő stresszkezelést elsajátítania, hiszen könnyen lehet, hogy csak ez áll a sikertelenég mögött.

Erre természetesen akkor is szükség lehet, ha a probléma mögött semmilyen szervi okot nem találnak, hiszen akkor – majdnem- biztos, hogy pszichés akadályai vannak a teherbeesésnek.

Sokat segíthet az imaginatív terápia

Az imaginatív terápia egy olyan módszer, melynek során a terápiás kommunikáció egyfajta módosult tudatállapotban, imaginációban zajlik. Az imagináció során a korábban érzékszerveinkkel már érzékelt jelenségeket próbálja  újraélni az agy (képeket, érzéseket, illatokat) és ezt használja fel a terápia- mondja Feke Alexandra. Az adott problémához igazodva különböző szimbólumokat, képeket kell létrehozni, hogy az érzések valamelyest megfoghatóvá váljanak, így különböző traumák átdolgozásra kerülhetnek. (A képek megjelenítésével tudatalatti tartalmak tudatos szintre kerülnek). Ennek alapján a meddő páciensek vezetett imagináció segítségével dolgozhatják fel az anyasággal kapcsolatos érzelmeiket.

A terápia igen hatásos pszichés zavarok esetén, pszichoszomatikus tünetek, fájdalmak kezelésében, valamint több betegség kiegészítő terápiájában is nagy segítségünkre van, hiszen sok kóros állapot lelki elakadások eredménye.

Legolvasottabb cikkeink