• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Aktív fájdalomcsillapítással a gerincsérv ellen

Egészségmagazin Forrás: Fájdalomközpont

Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe.

A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nemcsak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Mi az a gerincsérv?
A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába- így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesz érintett.

Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ami erőltetésre fokozódik.

A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, megerőltetés, nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.

Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért
Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az esetleges MR lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe.

„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag „csak" kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott ishias infusios injekcióval, illetve guna bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását. A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik."- mondja dr. Váradi Éva.