• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Allergia miatt is viszkethet, könnyezhet a szeme

Egészségmagazin 2022.05.17 Forrás: Budai Allergiaközpont
Allergia miatt is viszkethet, könnyezhet a szeme

Kialakulhat az a paradox helyzet, hogy ha az előírt időn túl használjuk, maga a szemcsepp fogja a tüneteinket súlyosbítani.

Pollenszezonban sokan tapasztalják, hogy a szemük viszket, bevörösödhet, könnyezhet. A szemtünetek önállóan is jelentkezhetnek, de általában az allergiával összefüggő egyéb tünetek, orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás és orrviszketés is kísérik. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Mikor forduljunk szemtünetekkel allergológushoz?

A szemtüneteknek több oka is lehet. Allergiára gondolunk, ha a tünetek mindkét szemnél egyformán jelentkeznek: a szemek viszketnek, vörösek, égő érzés is előfordulhat, és könnyezés, vizes váladékozás is jelentkezik. Egyértelműen allergológushoz érdemes fordulni, ha a szemtüneteket egyéb panaszok, például tüsszögés, orrfolyás és orrviszketés is kíséri, ezek ugyanis a légúti allergia, vagyis szénanátha tünetei.

Több betegség is okozhatja a tüneteket

A tüneteket okozhatják kültéri allergének, például fű, fák és gyomok pollenjei. Ilyen esetben szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás (SAC) áll a háttérben. A betegek tavasszal, nyáron vagy ősszel tapasztalják a tüneteket, attól függően, hogy milyen típusú növényi pollen van a levegőben. A SAC-ban szenvedő betegek szeme alatt sötét karikák jelenhetnek meg, a szemhéjak puffadtak, és az erős fények zavaróak lehetnek.

Ha a panaszokat beltéri allergének, például háziállatok szőrzete, poratka és penész okozza, akkor perenniális allergiás kötőhártya-gyulladás (PAC) állhat a háttérben. Ahogy a neve is sugallja, ez a betegség egész évben előfordul, tünetei ugyanazok, mint az SAC esetében, de általában enyhébbek. Kiváltói inkább a poratkák, penészgombák, háziállatok szőre vagy egyéb háztartási allergének, nem pedig pollen.

Létezik még az ún. tavaszi kötőhártya-gyulladás, mely elsősorban olyan gyerekeket, fiatalokat érint, akiknél ekcéma és asztma is fennáll. Kiváltó okai szintén a pollenek, ám komolyabb tüneteket okoz. A szemek sűrű váladékozása, fájdalom, idegentest érzés, a belső szemhéjak feldagadása kísérheti. A látás is károsodhat, ha az állapotot nem kezelik. Hasonló tüneteket okoz az atópiás kötőhártya-gyulladás is, ez azonban elsősorban az idősebb betegeket érinti, tünetei pedig nemcsak tavasszal, hanem egész évben jelentkezhetnek.

Az allergiás szemtünetek kezelése

A kellemetlen panaszokat allergia elleni készítményekkel lehet kezelni – magyarázza dr. Moric Krisztina. Rendszerint több készítményt adunk, ezeket kombinálva tudunk eredményt elérni. Szájon át szedhető antihisztaminok jól enyhítik a panaszokat, de sajnos gyakran szemszárazságot is okoznak.  A szemcseppek között különböző hatóanyagú készítmények léteznek, ezek segítségével hatékonyan enyhíthetjük a tüneteket. Mindenképpen megfontolandó a tartós kezelés is, az allergén immunterápia ugyanis eredményesek hat a szemtünetekre is.

Az öngyógyítással a látását veszélyezteti!

A vény nélkül kapható szerek esetében fennáll a hozzászokás esélye. Az orrcsepp-függőséghez hasonlóan itt is kialakulhat az a paradox helyzet, hogy ha az előírt időn túl használjuk, maga a szemcsepp fogja a tüneteinket súlyosbítani: fokozott duzzanat és bőrpír jelentkezhet, amely még a cseppek abbahagyása után is fennállhat. Az allergiás szemtünetek jól kezelhetőek, a szakorvos által összeállított kezelés hosszú távon is biztonsággal alkalmazható, nem érdemes a látásunk épségét szakember segítsége nélkül választott kezeléssel veszélyeztetni!

Legolvasottabb cikkeink