• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Allergiaszezon: 100 éves az immunterápia

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Megkezdődtek a kutatások, hogy a kezelés ételallergiás páciensek számára is elérhetővé váljon.

Az allergia kezelésére alkalmazott immunterápiás módszer bevezetésének 100. évfordulóján az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia közleményben foglalta össze az immunterápia történetének legfontosabb állomásait. A kezelés múltját és jelenlegi helyzetét dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével tekintjük át.

Himlő és allergia
Talán sosem gondoltuk volna, de az immunterápia tekintetében igenis létezik összefüggés a két betegség közt. A kulcs pedig a himlő elleni védőoltás, melynek működési mechanizmusa az 1911-es évben arra ihlette Leonard Noon és John Freeman kutatókat, hogy az allergia kezelésére is a fertőző betegségek ellen akkoriban már sikerrel alkalmazott védőoltásokhoz hasonló terápiát fejlesszenek ki. A kutatók felfedezték, hogy a szénanáthás tüneteket a pollenek okozzák, s így feltételezték, ha injekció formájában a beteg szervezetébe juttatják az allergén anyagot, akkor az idővel megtanulja elviselni azt, ilyen módon pedig az adott pollen hatására fellépő allergiás reakció is megszüntethető.

100 év tapasztalatai
Az elmúlt száz évben az immunterápiás kezelés is jelentős változásokon ment keresztül. Kidolgozásra került a módszer alkalmazását bemutató szakmai protokoll, illetve több információval rendelkezünk a kezelés hosszútávú hatásairól is. A kezdetben csak injekciós formában létező kezelés ma már szájon át szedhető cseppek, vagy tabletta formájában is elérhető. Bizonyos allergiák esetében azonban továbbra is kizárólag injekciós immunterápiára van lehetőség, ilyen például a darázs-, vagy méhcsípés allergia.

Az Egyesült Államokban már megkezdődtek a kutatások, melyek sikerével az immunterápiás kezelés ételallergiás páciensek számára is elérhetővé válhat. Az elmúlt évek alatt a kutatók a kezelés hosszútávú hatásait is vizsgálták, így elmondhatjuk, hogy egy 3-5 éven át alkalmazott terápia hatására 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el. Az immunterápia hosszútávú hatásait vizsgáló kutatások azt is igazolták, hogy kizárólag ez a módszer képes az allergia valódi okára hatni, így nem csak a tüneteket szünteti meg, de segítségével megelőzhető a további allergiák kialakulása és a súlyosabb szövődmények, így például az asztma is.

Itthon és egyre népszerűbb
A nemzetközi sikerek ellenére az immunterápia alkalmazása hazánkban sokáig nem, vagy csak alig terjedt el. Ennek oka egyrészt, hogy míg Nyugat-Európában, így például Németországban vagy Hollandiában magas, 100 százalékos támogatás jár ezekre a szerekre, hazánkban a kezelést jelenleg az OEP nem támogatja. A betegek a relatíve magasabb költségek ellenére mégis egyre gyakrabban választják az allergia kezelésének ezen formáját, s már az első évben is jelentős sikerekről számolnak be. Az allergia tüneti kezelésére alkalmazott szerek napjainkban már korszerű készítmények, azonban sokan mégis idegenkednek a gyógyszerek szedésétől, vagy a szteroid tartalmú orrspray-k használatától. Sokan pedig az antihisztamin készítmények esetében fellépő mellékhatások miatt keresnek más megoldást a panaszok kezelésére. számolt be tapasztalatairól dr. Balogh Katalin.

Az immunterápia alkalmazásának pontos részleteiről minden esetben a kezelőorvos dönt, hazánkban a kezeléseket kizárólag allergológus szakorvos végezheti.