• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Árvíz után fertőződhetnek a kútvizek is

Egészségmagazin MA 10:23 Forrás: Synlab - Weborvos
Árvíz után fertőződhetnek a kútvizek is

A baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak, és az árvízzel akár a fúrt kutak vizébe is belekerülhettek.

A múlt héten tetőző árvíz már visszavonulóban van, de az árvíz második felvonása, a kárelhárítás most kezdődik. A áradás a szemnek sokszor láthatatlan kórokozókat és szennyezéseket sodort magával a szárazföldről és a csatornarendszerekből. A baktériumok súlyos megbetegedéseket okozhatnak, és az árvízzel akár a fúrt kutak vizébe is belekerülhettek. A kútvizek vizsgálata és szükség szerint a fertőtlenítés elengedhetetlen ilyen esetekben - mondja Póda Tamás, a SYNLAB környezetanalitikai üzletágvezetője.

Árvízkor a medréből kilépő folyó hemzseg a kórokozóktól, melyek a szemnek láthatatlanok, de komoly fertőzéseket okozhatnak mindenki számára. Magyarországon a magánkutak nagy része sekély mélységű talajvíz kút, így fokozottan ki vannak téve a felszíni szennyezéseknek. A mikrobiológiai szennyezések, fekális eredetű baktériumok, valamint különböző vírusok is előfordulhatnak a kútvizekben. Ha nem történik fertőtlenítés, akkor a kórokozók a vízben elszaporodva súlyos fertőzéseket, akár járványokat is okozhatnak.

Rendszeresen kellene vizsgálni a kútvizeket

Árvízkor a vízzel elárasztott árterek és a közvetlen közelükben lévő területek vannak a legnagyobb veszélyben, de a felszín alatti rétegekben létrejövő vízáramlás miatt a távolabbi kutaknál is okozhat problémákat a szennyezett talajvíz. A fúrt és ásott kutak mindegyikének vizét ajánlatos bevizsgáltatni kémiai és bakteriológiai szempontból az ár elvonulása után, hogy meggyőződhessünk annak minőségéről. Olyankor a legfontosabb a vizsgálat, amikor a kút vize be van kötve a házba is, még akkor is, ha házi víztisztító rendszerhez csatlakozik. A megnövekedett terhelés ugyanis kimerítheti a víztisztító rendszert, amely így már nem képes ivóvíz minőségű víz szolgáltatására.

„Az árvíz hatására megnő a talajban a belvíz szintje és nyomása, így akár a folyó medrétől több kilométerre is alakulhatnak ki belvizek. A föld alatti vízrendszerek is másképp kezdenek el viselkedni, és a belvízből táplálkozó, sekély talajvizű fúrt kutakba is könnyen belekerülnek ilyenkor a fertőzések, amik szagra, ízre sokszor észrevehetetlenek. Éppen ezért ajánlatos minden fúrt kút vizének minőségét árvizet követően bevizsgáltatni.” – mondja Póda Tamás.

Laboratóriumi vizsgálat nélkül csupán a víz színe, szaga, valamint a zavarossága érzékelhetők, a legtöbb problémára viszont csak szakszerű vizsgálatokkal deríthető fény.

 

Kapcsolódó hírek