• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Asztma és COPD: távdiagnosztikai eszközök adta biztonság

Egészségmagazin 2020.05.25 Forrás: Tüdőközpont
Asztma és COPD: távdiagnosztikai eszközök adta biztonság

Objektívebb képet kaphatunk az állapotunkról, gyorsan tudjuk a gyógykezelést módosítani, akár a rohamot is megelőzve.

Az okostelefonokra letölthető alkalmazásoknak és okosóráknak köszönhetően sokan lettünk egészségtudatosabbak. Akár csak a napi lépésszám figyelésére vagy arra használjuk, hogy eleget igyunk, a digitális technológia megkönnyíti az életünket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy a krónikus légúti betegséggel élők egészségének megőrzését, a betegségük jobb kezelését milyen eszközök segítik.

A kezelés nem ér véget a rendelőben

A krónikus légúti betegségek, mint az asztma és a COPD folyamatos terápiát igényelnek, mely egyrészt fenntartó kezelésből, másrészt a tünetek hirtelen romlása esetén, rohamoldó kezelésből áll. Jól kontrollált a betegség, ha az nem korlátoz bennünket a mindennapi tevékenységeinkben, az éjszakai pihenésben, sportolni is tudunk mellette. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, fontos a kezelőorvossal való általában legalább félévenkénti kontroll vizsgálaton részt venni, és a gyógyszereket a légzésfunkciós vizsgálat eredményei és tüneteink alapján beállított módon szedni, a belélegző készüléket használni. Az asztma és a COPD kezelése tehát a hétköznapokban, otthon folytatódik, és folyamatos odafigyelést igényel.

A krónikus betegséggel élők gyakori problémái

Előfordulhat, hogy a panaszaink a korábban jól beállított kezelés ellenére is váratlanul visszatérnek és rosszabbodnak. Ezt okozhatja egy hirtelen jött légúti betegség, de akár stressz is kiválthatja. Egyre többen fogadják meg a tanácsainkat és igyekeznek a rendszeres, mérsékelt intenzitású mozgást beépíteni a napirendjükbe, ilyenkor azonban szükség lehet gyakoribb kontrollra, akár a gyógyszereken is módosítani kell – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az allergiás asztmások tünetei is erősödhetnek most a pollenszezonban és az időjárásváltozások is megviselhetik a betegeket. Ilyen esetekben hasznos a távdiagnosztikai eszközök alkalmazása, segítségükkel objektívebb képet kaphatunk az állapotunkról, felesleges stressz nélkül, gyorsan tudjuk a gyógykezelést módosítani a további állapotromlást, akár az asztmás rohamot is megelőzve.

Hogyan segítenek a távdiagnosztikai eszközök?

Az otthoni légzésfunkciós eszközökkel a spirometriai vizsgálat során is mért értékeket – FEV1, FVC és PEF - tudjuk ellenőrizni. A készülékeknek több típusa létezik, ezek mindegyike egy kisméretű, a belélegző készülékhez hasonló eszköz, amelybe levegőt kell fújni a megadott és a rendelőben, orvosi segítséggel is begyakorolható módon. A távdiagnosztikai eszközök között az egyes funkciókban van eltérés, van olyan is, amelyik okostelefonra letölthető alkalmazásba menti az adatokat vagy pdf-ben, excel-ben rögzít és így teszi lehetővé, hogy a kezelőorvossal is megosszuk az adatokat. Ha panaszunk merül fel vagy bizonytalanok vagyunk a mért adatokat illetően, a távdiagnosztikai eszközök segítségével a tüdőgyógyász így akár a távolból tudja módosítani a gyógykezelést távkonzultációval, személyes találkozó nélkül is.

Digitális eszközök a tüdőgyógyászatban

A The European Respiratory Journal korábban átfogó kutatást tett közzé, melyben 2007 és 2017 között vizsgálta a különböző digitális technológiák alkalmazásának hatását, az asztmás és COPD-s betegek kezelésében. A kutatás során gyűjtött adatok összegzésével megállapították, hogy a gyógyszeres kezelés betartása mellett a krónikus légzőszervi betegségek kezelésében fontos szerepet tölt be a tüdő állapotának rendszeres ellenőrzése, a tüdőfunkció mérése és az adatok rögzítése is. 

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a digitális eszközöket használó krónikus légúti betegeknél javult a gyógyszeres terápia betartása. A rendszeres méréseknek köszönhetően a rosszabbodást már az enyhe tünetfokozódás fázisában észlelni tudták. Ilyen esetben vagy a fenntartó kezelésen szükséges változtatni vagy rohamoldót kell a betegnek használni, ez a mért értékektől és a változás mértékétől, tendenciájától is függ – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ennek eldöntésére távkonzultáció során is van lehetőség, a beteg online – telefonon, skype vagy e-mail – útján, személyes találkozó nélkül, soron kívül is egyeztethet, kérhet tanácsot kezelőorvosától.

Legolvasottabb cikkeink