• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Depressziós apa veri a gyerekét

Egészségmagazin Forrás: MTI

A depressziós kispapák hajlamosabbak elfenekelni a gyermekeiket.

A depresszióval küzdő édesapák körében gyakrabban fordul elő, hogy elfenekelik egyéves gyermekeiket - figyelmeztetnek a szakemberek. A Pediatrics című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány készítői az Egyesült Államok tizenhat nagyvárosában élő 1746 kispapa adatait dolgozták fel. A témában született legutóbbi átfogó felmérést 1999 és 2000 folyamán készítették, ám az adatok ma is érvényesek - hangsúlyozta Neal Davis, a tanulmány vezető kutatója. A kispapák depressziója nagymértékben köthető a munkanélküliséghez, ami manapság jóval magasabb mint egy évtizeddel ezelőtt - tette hozzá a szakember.

Az eredmények szerint a depressziós apukák 40 százaléka, az egészségeseknek csupán a 13 százaléka fenekelte el a gyermekét egyéves korában. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az elfenekelt gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek maguk is hajlamosak a fizikai bántalmazásra és az agresszióra. A szakemberek szerint a testi fenyítés azért sokkal problémásabb ilyen fiatal korban, mert a kicsik megsérülhetnek, illetve "valószínűleg még nem értik az összefüggést a viselkedésük és az azt követő büntetés között".

Összességében a megkérdezett apukák 7 százaléka tapasztalt komolyabb depressziót és 15 százaléka vallotta be, hogy elfenekelte a gyermekét a felmérést megelőző időszakban. Néhányan közülük már régóta küzdöttek a mentális betegséggel, míg másoknál valószínűleg a gyermekük születése után jelentkezett a búskomorság, hasonlóan a kismamák nagyjából 25 százalékát érintő szülés utáni depresszióhoz.

Az édesapák nagyjából 80 százaléka volt szinte folyamatos kapcsolatban gyermeke orvosával a kötelező rutin vizsgálatok miatt, ezért a szakemberek szerint nagyon fontos, hogy az ilyen alkalmakkor az édesapák mentális állapotára is kellő figyelmet fordítsanak az orvosok - hangsúlyozta Craig Garfield, a Nortwestern Egyetem gyermekgyógyászati professzor asszisztense.

A depressziós kispapák az olyan pozitív gyermeknevelési gyakorlatokban sem jeleskedtek, mint a meseolvasás. A szakemberek szerint ennek oka, hogy az olvasás olyan fokozottabb koncentrálást igényel, amelyre a depressziós apukák nem igazán képesek.

Legolvasottabb cikkeink