• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Derékba tört sportkarrierek orvosa

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Pro Szerző:

A Felipe Massa-t kezelő Dr. Veres Róbert a baleset óta más sportolót is visszasegített a pályára.

A Felipe Massa-t – 2009-ben bekövetkezett balesetét követően – kezelő magyar orvos, dr. Veres Róbert azóta más sportolót is visszasegített a pályára. Az Állami Egészségügyi Központ főorvosát, a csigolyatörések specialistáját az általa alkalmazott ballon-kifoplasztikai eljárásról is kérdezte a Weborvos Pro.

- Az Ön neve akkor járta be a sajtót, amikor 2009-ben, a Hungaroringen baleset érte Felipe Massát, és az ÁEK-ba szállították.

– Amikor Felipe Massa 2009-ben beérkezett hozzánk a balesetét követően, a vizsgálatok után még kérdéses volt, hogy életben marad-e. Amikor aztán az első pár napon túl voltunk, akkor az lett a következő kérdés, hogy ezt a sérülést milyen mértékű károsodással fogja megúszni? Vajon visszatérhet-e a normál, polgári életbe? Ahogy javult az állapota, már arról volt szó, hogy valaha visszatérhet-e valamilyen autóversenyzéshez. Ám 4–6 héttel a sérülései után, Brazíliában, semmiféle maradandó károsodást, deficitet nem mutatva visszatérhetett az eredeti foglalkozásához, Forma-1-es pilóta maradt.

A visszaút persze nem lehetett egyszerű, több műtét után került gyógyult állapotba.

– Felipe Massán – a mi műtétünk után – Sao Paulóban egy plasztikai műtétet is végrehajtottak, ahol csak a kontúrokat javították ki. Utána pedig az USA-ba került vizsgálatra, mert egyedül ott van olyan speciális autó-sportorvosi vizsgálatra lehetőség, amelyre az ő esetében is szükség volt. Szemészeti szempontból kellett megítélni, hogy alkalmas-e a vezetésre. Amikor „zöld utat" kapott, akkor újra le kellett tennie a Forma-1-es alkalmassági vizsgát is. Ez egy szimulátoros gyakorlat. Ezen vizsgálatok után döntötték el, hogy visszatérhet-e a versenybe.

Hogyan szervezték meg a futam előtt a Forma-1-es pilóták baleseti ellátását?

– A Forma-1 már hónapokkal a futam előtt szerződést köt a pályán történő balesetek ellátásra – amit hagyományosan a mentők végeznek –, és megszervezik a kórházi ellátást is. Eleinte a Baleseti Intézet volt ügyeletben, majd amióta az ÁEK működik, azóta velük szerződnek a Forma-1 tulajdonosai. Az esetleges sérülésekre egy teljes team áll rendelkezésre, baleseti sebész vezetésével minden speciális szakemberrel, eszközzel és a megfelelő diagnosztikus háttérrel felszerelve. Jómagam 2009-ben, az említett futam idején „behívós ügyeletes" voltam, vagyis a kórházban tartózkodott egy idegsebész, én pedig ügyeletesként otthon vártam a hívást. A tv-ben láttam a Felipe Massát ért balesetet, és telefonon érdeklődtem, hogy beviszik-e a kórházba. Akkor még nem is tudtak róla, de később visszaszóltak, hogy már hozzák a megsérült versenyzőt. A magyar Forma-1 futamok történetében ez volt az első súlyos serülés.

Tavaly augusztusban egy újabb versenybaleset történt a Hungaroringen, amelyben Jules Bianchi és Ho-Pin Tung ütközött egymással a GP2-es bajnokságon.


– Mindkét autóversenyzőt hozzánk, az ÁEK-be szállították. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy Tung nem szenvedett súlyos sérülést, míg a francia nemzetiségű Bianchinak eltörött a második ágyékcsigolya. A későbbi röntgenvizsgálatok az L1-es csigolya kompressziós törését mutatták Tungnál, akinek kezelésében a hagyományos fűzős módszert alkalmaztuk, míg a sokkal súlyosabb kompressziós csigolyatörést szenvedett Bianchit a ballon-kifoplasztikával kezeltük. Három hónapos külső rögzítő kezelést követően Tung még mindig hátfájásra panaszkodott, mely meggátolta abban, hogy visszatérjen a versenyzéshez, ezzel szemben Bianchi a műtétjét követően gyorsan felépült, és futamkihagyás nélkül egy hónapon belül visszatért a pályára.

Ha jól tudom, tornászlányokat is operált.

– Igen, több román tornászlányt is operáltam. Ők már a karrierjük után kerültek hozzánk. Például a Sydney-ben olimpiai aranyérmet nyert Maria Olarut csigolyacsúszással kezeltük pár évvel ezelőtt. Ő egyébként aerobic edző, tornatréner, sőt a román tévében elismert médiaszemélyiség is. A műtét után folytatta az edzéseket. Egy másik tornászlányt, aki tagja volt az egyik román olimpiai aranyérmes tornászcsapatnak, szintén kezeltünk. Őt gerendagyakorlat során elszenvedett ágyéki csigolyatörés miatt operáltuk.

Más sikeres sportoló is Önnek köszönheti, hogy visszatérhetett a versenyzéshez.

– Egy másik kiváló sportember, akivel foglalkoztam – és akire nagyon büszke vagyok –, a vízilabdázó Steinmetz Ádám. Nála három évvel ezelőtt egy nyaki porckorongsérv miatt műtétet hajtottunk végre, ő ezután a műtét után ment ki Kotorba profi játékosként, centernek, ahol Európa Liga döntőt játszott. Ezeket a mérkőzéseket „simán vette", aztán valamelyik meccsén – talán megint a szerbekkel vívott csatában – egy olyan nagy ütést kapott, hogy újabb nyaki porckorongsérve lett, de most már eggyel felette, mint ahol az előző sérülés volt. Idén tavasszal újra megoperáltuk. A műtét után három hónappal Steinmetz végigjátszotta a vízilabda világbajnokságot.

A teljes interjú a Weborvos Pro-n

Legolvasottabb cikkeink