• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egy kisebb fejsérülés is súlyos következményekkel járhat

Egészségmagazin 2019.07.13 Forrás: Weborvos
Egy kisebb fejsérülés is súlyos következményekkel járhat

Mik azok a tünetek a fejet ért ütés után, amelyek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni? 

A fejsérüléseket komolyan kell venni, hisz akkor is okozhatnak problémát, ha külsőleg nem látjuk az ütés nyomát. Az emberek leggyakrabban sportolás közben szenvednek el ilyen baleseteket, a gyógyulás pedig hosszú ideig is elhúzódhat, ha a sérült nem kap megfelelő segítséget. A tünetek ismertetése mellett a megelőzés fontosságára is felhívja a figyelmet Dr. Gógl Álmos sportorvos.

Ha sportolás közben éri a fejet valamilyen ütés, és a sportoló rövidebb-hosszabb ideig elveszti az eszméletét, biztosan kórházban köt ki, ahol megkapja a megfelelő ellátást – az orvosok megvizsgálják, megfigyelik, és ha külsérelmi nyomot is találnak, elállítják a vérzést, bekötik a sebet. De mik azok a tünetek, amelyek esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni? A fejet ért ütés után jelentkező hányás, eszméletvesztés, zavartság, folyadék vagy vér csorgása az orrból, fülből és a szem alatti véraláfutás, úgynevezett pápaszem hematoma megjelenése komoly sérülésre utalnak.

„Akkor is lehet baj azonban, ha a tünetek nem ilyen egyértelműek. Gyakran fordul elő, hogy a baj jelei csak néhány másodpercig tartanak, például a sportoló a fejet ért ütés után fülzúgást, enyhe szédülést észlel, néhány másodpercig nem tudja, hol van” – figyelmeztet a sportorvos.

Sokszor előfordul, hogy az ütést követő pár másodpercben vannak enyhe tünetek, aztán ezek teljesen elmúlnak, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden rendben. „Sajnos előfordul, hogy a fejsérülés után hetekkel később derülnek ki a problémák, például a gyereknek tanulási nehézségei akadnak, romlik a teljesítménye az iskolában, esetleg a sportban. Egy kis fejsérülés is okozhat olyan figyelemzavart, ami akár a tanév vagy a sportszezon eredményeit komolyan befolyásolja, az ismétlődő kismértékű fejsérülések pedig hosszabb távon fennálló tüneteket eredményezhetnek.”

Akár egy évig is elhúzódhat a probléma

Érdemes szakorvoshoz fordulni a baleset után, amennyiben a fejsérülés után nehezen megmagyarázható tüneteket észlelünk (például fejfájás, figyelemzavar), hogy a kezelést mielőbb megkezdjék, ezzel lerövidítve a gyógyulási időt.

„A megfelelő orvosi segítség nélkül, ismételt sérülések esetén akár egy évig is elhúzódhat a probléma, ami egy diáknak vagy versenysportolónak igen komoly gondokat okoz. Fel kell hívni a figyelmet a megelőzés fontosságára, a fej védelmére, illetve ha valaki fejsérülést szenved, minden esetben érdemes orvosi segítséget kérnie akkor is, ha a tünetei látszólag gyorsan elmúlnak” – mondja Dr. Gógl Álmos.

Legolvasottabb cikkeink