• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Egy tünet, számtalan ok: az ujjak fájdalmáról

Egészségmagazin 2023.09.29 Forrás: Fájdalomközpont
Egy tünet, számtalan ok: az ujjak fájdalmáról

Sérülések, krónikus egészségi állapotok és ízületi deformitások is állhatnak a háttérben, ha fájdalmassá válnak az ujjaink.

Az ujjfájdalom olyan állapot, ami egészen ellehetetlenítheti akár a mindennapi feladatokat is, hiszen, ha nem tudjuk megfelelően használni az ujjainkat, akár a legegyszerűbb cselekvés is kínkeservessé vagy kivitelezhetetlenné válik. Ráadásul sokféle oka lehet a problémának, sérülések, krónikus egészségi állapotok és ízületi deformitások is állhatnak a háttérben. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista a főbb okokat és a diagnosztizálás lépéseit vette számba.

Ilyen okai lehetnek az ujjfájdalomnak

Gyulladás

Igen gyakori kórkép a többnyire túlhasználatból – korunkban ilyen a rendszeres számítógéphasználat is - eredő ínhüvelygyulladás. Ennek egy formája a pattanó jelenség, amikor az ínhüvelygyulladás már egy olyan fokot ér el hogy akár minden hajlítás-nyújtás egy fájdalmas hallható-tapintható típusos jelenséggel jár. Ez egy idő után a mozgás elakadásával is járhat. Hasonló okból és módon alakulhat ki a csukló hüvelykujj oldali fájdalma mely a hüvelykujj fájdalmával sokszor mozgáskorlátozottságával járhat sokszor az alkarba sugárzóan. Ez az ún. de Quervain szindróma.

Gyulladások érinthetik az ízületeket leggyakrabban előrehaladottabb életkorban kopásos eredettel. Bármely ízület érintett lehet. Merevség, duzzanat, deformitás a főbb tünetek. Sokszor az ujjak kisízületei is érintettek. Akár fiatalabbaknál vagy középkorú korosztályban autoimmun gyulladásos betegségekhez társulva, esetleg annak vezető tüneteként. Leggyakrabban a reumatoid arthritisben jelentkezik, amely csak Magyarországon százezres nagyságrendű beteget jelent. Gyakori kórkép a bőrbetegségként ismert psoriasis (pikkelysömör), mely az esetek egy részében okoz ízületi érintettséget.

Szintén gyakran manifesztálódik ízületi gyulladással – leggyakrabban a láb öregujján okozva duzzanatot, fájdalmat (ún. podagra) - az anyagcserezavar (vérben a szérumhúgysav felszaporodása) okozta köszvény. Egyéb ízületek (boka, térd, csukló, könyök) is érintett lehet. Itt genetikai és táplálkozási okok állhatnak a háttérben.

Sérülések

Ezek enyhébb formái (rándulás, zúzódás) is hosszú ideig panaszt, duzzanatot okozhat. Törés, ficam, nyílt seb azonnali orvosi vizsgálatot ellátást

Idegbántalom

Perifériás neuropátia: ez az idegi bántalom leginkább sérülés, cukorbetegség, fertőzések, perifériás vaszkuláris betegség és Guillain-Barré szindróma következtében alakul ki. Jellemző tünetei a lábfejekben, kezekben, ujjakban jelentkező fájdalom, égő érzés, zsibbadás, érzéskiesés.

Alagút szindrómák (leggyakrabban a kéztőalagút szindróma): alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor a test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma. Ennek jellemző tünetei az ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj), a fájdalom, az éjszakai égő fájdalom. Keringési zavar, mely sápadt, hűvösebb ujjakat eredményezhet. Ilyen kórkép a Raynaud szindróma

Hogyan állítható fel a diagnózis?

Ha az ujjfájdalom nem múlik, ha a finommotoros mozgások nehezen vagy egyáltalán nem megvalósíthatók, ha a gyulladás tünetei azonosíthatók, vagy ha olyan általános tünetek is jelentkeznek, mint a láz, a fáradtság, az indokolatlan fogyás, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyenkor alaposan kikérdezzük a pácienst a kórtörténetről, a tünetek jellegéről, jelentkezéséről és természetesen fizikális vizsgálatot is végzünk, amely során nem csak a látható tüneteket, de például a mozgathatóságot is vizsgáljuk – ismerteti dr. Szily Tamás. – Sok esetben laborvizsgálatok is szükségesek, amelyekkel többek közt az autoimmun állapotok, gyulladásos jelek, a reumatoid faktorok vagy akár a húgysav szint ellenőrizhetők. Előfordulat, hogy képalkotó eljárások, vagyis röntgen vagy MRI is szükségesek, és ritkábban neurológiai vizsgálatok felé is el lehet indulni. Az eredmények alapján már megszülethet a pontos diagnózis, ami a hatékony kezelés alapját jelenti.

Legolvasottabb cikkeink