• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Élet idiopátiás tüdőfibrózissal

Egészségmagazin 2023.09.06 Forrás: Weborvos
Élet idiopátiás tüdőfibrózissal

Az idiopátiás tüdőfibrózis ritka betegségnek számít, Európában 100 000 emberből 1,25-23,4 fő lehet érintett.

Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka tüdőbetegség, amely a tüdő funkcionalitásának csökkenésével jár, ami a betegek számára a mindennapi tevékenységeik közben is komoly kihívást jelent.

Az IPF egy olyan krónikus tüdőbetegség, amely a tüdőben maradandó hegesedést (fibrózist) okoz – a tüdő kevésbé tudja ellátni a funkcióit, ami a beteg számára légzési nehézségekkel, légszomjjal jár. A betegség oka jelenleg ismeretlen – erre utal az „idiopátiás” jelző. A betegség visszafordíthatatlan, azonban a korai és pontos diagnózisnak köszönhetően a beteg hozzájuthat olyan terápiához, amely akár jelentősen is csökkentheti a betegség előrehaladását. Az IPF ritka betegségnek számít, Európában 100 000 emberből 1,25-23,4 fő lehet érintett.

A légzésfunkciók gyengülésével a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű oxigénhez, és ez a beteg számára a mindennapi tevékenyégek elvégzésében is nehézségeket okozhat. Légszomj jelentkezhet hétköznapi helyzetekben, például, ha a beteg lépcsőn megy felfelé, továbbá szokatlan fáradékonyság nehezítheti a bevásárlást, a sétálást vagy az otthoni takarítást. Ha ezeket a tüneteket észleli valaki, és ez korábban nem volt jellemző, úgy érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy minél előbb tisztázódjanak a kellemetlenségek okai. Ha komoly betegség húzódik meg a háttérben, mint pl. az IPF, akkor minél előbb el kell kezdeni a megfelelő terápiát.

Az IPF-fel frissen diagnosztizált betegek sok esetben - érthető módon – megijednek és reménytelennek látják a helyzetüket. Fontos, hogy a beteg visszanyerje a lelki erejét, mert sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a betegség előrehaladása csökkenjen és a tünetek minél kevésbé akadályozzák a mindennapi tevékenységeket.

Az IPF-fel élő betegnek érdemes úgy átterveznie a hétköznapjait, hogy mindeközben a napi szintű aktivitás is megmaradjon. Munkába járás, bevásárlás, takarítás, programok rokonokkal és barátokkal, mind olyan tevékenységek, amelyek fizikai erőkifejtést igényelnek, még ha ez egy egészséges embernek nem is tűnik fel. Ha egy beteg az IPF miatt korlátozva van ezekben, változtatnia kell a mindennapi rutinjában. Ebben a környezet – család, baráti kör, kollégák – nagy segítséget adhat. Az IPF-es beteg korántsem kényszerül teljes passzivitásra, aktív, jókedélyű tagja lehet továbbra is egy családi közösségnek vagy kollektívának, de a munkamegosztásban figyelembe kell venni a helyzetét.

Általános tapasztalat, hogy mind a családból, mind a munkakörnyezetből bőven akadnak, akik szívesen segítenek. Az IPF-es beteg számára a fizikai segítségen kívül az is igen fontos, hogy érezze, nincs egyedül, és a betegsége nem szigeteli el őt a többi embertől.

Az aktivitás javítja az IPF-es beteg életminőségét, szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Ugyanakkor a rendszeres tevékenységek lehetőséget adnak arra is, hogy a beteg módszeresen megfigyelje a saját állapotának változását – akár ebben is segítségére lehet egy családtag vagy egy barát. Bármilyen állapotváltozás fontos információt jelenthet a kezelőorvosnak ahhoz, hogy szükség szerint módosítsa a terápiát, ezzel lassítva a betegség előrehaladását, és még nagyobb esélyt adva a betegnek az életminősége fenntartására.

Kapcsolódó hírek