• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Erre is figyelniük kellene a magyar munkaadóknak

Lapszemle 2019.07.15 Forrás: penzcentrum.hu
Erre is figyelniük kellene a magyar munkaadóknak

A fizikai mellett a pszichoszociális kockázati tényezőket is kezelniük kellene a hazai szervezeteknek.

A fizikai munkavédelem jelentőségével már többé-kevésbé tisztában vannak a hazai szervezetek, és például a nagy nyári hőség idején egyre több cégnél, intézménynél kiemelt figyelmet kapnak a szabadban, vagy forró környezetben dolgozó munkatársak. Az ugyanakkor kevésbé közismert, hogy jogszabály írja elő, hogy a munkavállalókat fenyegető pszichoszociális kockázatokat mérni és kezelni kell a társaságoknak. Ráadásul ez nem csak a törvényi előírásoknak való megfelelés miatt fontos, hanem az egyre súlyosabb munkaerő-piaci helyzetben segíthet a megfelelő alkalmazottak megtalálásában és még inkább a megtartásában - írta a pénzcentrum.hu.

A pszichoszociális kockázati tényezőket több szinten kell vizsgálni, hiszen ezek a kockázatok adódhatnak egyrészt a munkakörből, másrészt az adott cégnél egymás mellett dolgozók közötti kapcsolatból, illetve magából a szervezetből és a menedzsmentből. A munkakörhöz kapcsolódó kockázatok között olyanok szerepelnek, mint a mennyiségileg vagy minőségileg nem megfelelő munkaterhelés, a monotonitás, vagy az, ha túl sűrűn félbeszakítanak valakit feladatvégzés közben. A munkatársak közötti kapcsolatoknál az egymás iránti bizalom, annak lehetősége, hogy kihasználják, vagy az lehet fontos tényező, hogy mennyire lehet támaszkodni az adott csoport tagjaira. A szervezet és a vezetők esetében pedig olyan tényezőkre kell gondolni, mint például a feladatok, illetve célkitűzések, valamint az előmeneteli rend megfelelő kommunikációja, általában minden, ami a pszichológiai szerződés felborulását eredményezheti. 

"Hasonlóan ahhoz, ahogy egy gyárban például a túlságosan nagy meleget, vagy túl nagy zajhatást lehet mérni, ezeket a pszichikai kockázati tényezőket is lehet és elvileg kellene is mérni. A tapasztalataink alapján vannak már olyan szervezetek ahol erre is figyelmet fordítanak, de még viszonylag alacsony a számuk. Pedig a törvényi megfelelés mellett ezen kockázati tényezők felmérése és kezelése komoly segítséget nyújthat a szervezeteknek a fluktuáció csökkentésében, ugyanis kutatások szerint szoros kapcsolat van néhány ilyen tényező és a munkatársak elvándorlása között" - mondta el  a lapnak Szabó Zsolt munka-és szervezetpszichológus, egyetemi adjunktus.

Legolvasottabb cikkeink