• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ezek a hólyaghurut legfőbb rizikófaktorai

Egészségmagazin 2019.04.30 Forrás: Urológiai Központ
Ezek a hólyaghurut legfőbb rizikófaktorai

Számos tényező befolyásolhatja a baktériumok húgyutakba való bekerülését, elszaporodását és a betegség kialakulását.

Sokan felfázásról panaszkodnak, holott valójában hólyaghurut okozza a kínzó fájdalmat. Dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze a főbb rizikófaktorokra és a kezelés alapjaira hívta fel a figyelmet.

Mi okozza tulajdonképpen a hólyaghurutot?

A tévesen gyakran felfázásnak nevezett cisztitiszt általában olyan baktériumok okozzák, amelyek normálisan is jelen vannak és szükségesek az ember vastagbelében, de a húgyutakba kerülve és elszaporodva már kórokozókká válhatnak. Leggyakoribb és legismertebb képviselőjük az Echerichia coli vagy röviden E. coli. Számos tényező befolyásolhatja az általában saját bélbaktériumok húgyutakba való bekerülését, elszaporodását és a betegség kialakulását – hangsúlyozza dr. Kállai László, az Urológiai Központ urológusa, sebésze. - A nőkre jellemző rövid húgycső egy erős hajlamosító tényező, ugyanis a nemi élettel járó mechanikai behatás „felpumpálhatja” a kórokozókat a hólyagba a rövid húgycsövön keresztül. Ilyenkor tehát nem beszélhetünk nemi betegségről, mert az esetek nagy részében a kórokozót feltehetően nem a partner „adja át” és nem is olyan kórokozóról beszélhetünk, amelyek a nemi betegségeket (szifilisz, tripper, Trichomonas-fertőzés, Chlamydia-fertőzés) okozzák. Ennek megfelelően, az intenzív szexuális élet és gyakori partnerváltás hajlamosíthat a húgyúti fertőzésekre.

Íme, a további rizikófaktorok

A nem rendszeres vizeletürítés, hideghatás (innen származik a felfázás kifejezés), meleghatás (többnyire nyilvános fürdők meleg vize), nyilvános WC, a személyes higiéné hiányosságai a húgyutak immunvédekezésének rontásával, a kórokozók elszaporodásának elősegítésével és esetleg a szervezet számára addig ismeretlen kórokozók bevitelével szintén hajlamosító tényező lehet.

• Hüvelyi és egyéb nőgyógyászati gyulladások, valamint hasmenés szövődményeként is kialakulhat hólyaghurut.

• A menopauza hüvelyi szárazságot és ennek következményeként hüvelyi és húgyúti fertőzést okozhat.

• Minden, az immunrendszer működését gátló betegség, pszichés stressz, gyógyszer hajlamosíthat húgyúti fertőzésre.

• A húgyutakat és főleg a hólyagot érintő fejlődési rendellenességek, sérülések, kövek, daganatok, sipolyok, vizelet-visszamaradás szintén kóroki tényezők lehetnek a hólyaghurutban.

Hogyan kezeljük a hólyaghurutot?

A nők egy része saját maga kezeli a hólyaghurutját, általában bőséges folyadékfogyasztással, pihenéssel, meleg fürdővel, gyógyteákkal, gyógyhatású készítményekkel, gyulladáscsökkentőkkel, tartalék antibiotikummal – mondja Kállai doktor. - A bőséges folyadékfogyasztást orvosilag is szoktuk javasolni és antibiotikus kezelést, amely a panaszokat rendszerint egy napon belül jelentősen csökkenti. Első vonalban olyan antibiotikumot szoktunk felírni, amelyről tudjuk, hogy húgyúti fertőzésben „jó szokott lenni”. A kezeléssel dacoló fertőzés, visszatérő és idült hólyaghurut esetén vizelettenyésztés alapján célzott antibiotikus kezelést javaslunk.

A hólyaghurut illetve annak kiújulása megelőzésében szintén lényeges a bőséges folyadékfogyasztás, valamint rendszeres vizeletürítés, a kicsapongó nemi élet kerülése, nemi élet utáni vizeletürítés, személyes higiéné, az időjárásnak megfelelő öltözködés, a műszálas és kényelmetlen alsóneműk mellőzése. Egyes betegeknél a gyógyhatású készítmények (például tőzegáfonya tartalmú) jó hatásúak lehetnek. A legyengített E. colit tartalmazó készítmények aktív védőoltás-szerűen fokozzák a húgyutak immunvédekezését a kórokozókkal szemben. Amennyiben a kivizsgálás során a hólyaghurut hátterében más betegséget is találnak (például: cukorbetegség, hólyagkő, hólyagdaganat), akkor annak kezelésével a következményes hólyaghurut is elmúlik, vagy könnyebben kezelhetővé válik.

Legolvasottabb cikkeink