• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ezek a porckopás fázisai a térdben

Egészségmagazin 2022.12.03 Forrás: Fájdalomközpont
Ezek a porckopás fázisai a térdben

Az artrózis kezelése függ a kiváltó okoktól, a kopás fokától és a tünetek súlyosságától.

Térd- és csípőfájdalommal orvosi rendelésen jelentkező 40 év feletti betegek panaszainak hátterében az esetek nagy részében ízületi kopás áll. A kopás fázisairól és azok kezelési lehetőségeiről beszélt dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista.

Kiket érinthet a porckopás?

Az ízületi kopás, a porckopás gyakorlatilag természetes elhasználódást jelent, amit orvosi nyelven artrózisnak hívunk és ami degeneratív elváltozást takar. Hogy melyik életkorban és melyik ízületben jelentkezik kopásból eredő panasz, az egyénenként változó – ismerteti Szily doktor. - Genetikai hajlam, az adott ízület veleszületett vagy szerzett deformitása (pl. újszülöttkori csípőficam, térdízületi tengelyeltérések), sérülések, túlsúly, túlzásba vitt sportterhelés mind koraibb életkorra tolhatják a kopás és ezzel együtt a panaszok megjelenését.

A tünetek egyre súlyosabbak lehetnek

Az ízületi kopás tünetei lehetnek enyhék, középsúlyosak vagy súlyos fokúak. 

Kezdetben ún. indítási fájdalomról számolnak be a betegek. Ilyenkor reggeli felkelés vagy hosszabb ülés, pihenés után az érintett ízület fájdalmas, merev, majd rövidebb használat után bejáródik, a fájdalom és merevség enyhül, illetve megszűnik. Huzamosabb terhelés, időjárásváltozás is okozhat fájdalmat, ízületi duzzanatot, merevséget. Előrehaladottabb kopásnál az ízület terhelésre gyakrabban, sokszor állandóan, sőt akár nyugalomban is panaszossá válhat. A beteg mozgáskészsége romolhat. Egy jelentősen kopott ízület kisebb sérülésekre, elesésre is rosszul reagál, ami elhúzódó panaszokban nyilvánulhat meg.

Képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, MRI, CT) is különböző fokozatok különíthetők el.

Az ízületi porc felpuhul, majd feltöredezik, elvékonyodik, majd az előrehaladott stádiumban az ízületi felszín porcfosztottá válik.

A kopás velejárója az ízületi belhártya és tok megvastagodása, az ízületi csontvégek peremszéli csontos felrakódásai. Ezen jellemzők és az ízületi folyadék felszaporodása együttesen okozza a jelentős fokban elkopott ízület duzzanatát, tömegesebb voltát, valamint a mozgásbeszűkülést, esetleg az instabilitásérzést.

Így kezelhető a porckopás

Az artrózis okozta tünetek kezelése sokrétű, bár alapvetően kétféle: konzervatív és műtéti lehet. A kezelés függ a kiváltó okoktól, a kopás fokától és a tünetek súlyosságától.

Kezdetben az ízület pihentetése, esetleg duzzanat esetén jegelése, illetve ún. nonszteroid gyulladáscsökkentő tabletták szedése jön szóba. Balneo-fizioterápiás kezelések, gyulladásmentes időszakokban gyógytorna is hatékony szerepet játszhat a folyamat lassításában, a tünetek enyhítésében.

Kezdeti stádiumban a porcregeneráló gyógyszeres készítmények tartós szedése ajánlott, sokszor az ízület hialuronsav injekciós kezelése is tartósan jótékony hatású. Amennyiben valamilyen konkrét jól meghatározható deformitás okozza az érintett ízület korai elhasználódását, az adott terhelő porcfelszínek túlterheléséből adódóan, akkor korrekciós műtét jön szóba. Ezen ízületmegtartó eljárások nagymértékben lelassíthatják a kopás folyamatát – foglalja össze dr. Szily Tamás.

A fenti kezelések eredménytelensége, illetve a folyamat előrehaladott volta miatt sokszor előfordul, hogy a panaszok jelentős fokú csökkentése céljából, a járáskészség javítására már csak az ízületpótló műtét (protézis beültetése) jöhet szóba. Az átlagéletkor növekedése, a társadalom elöregedése, valamint az orvostudomány jelentős fejlődése miatt ezen beavatkozások (csípő- és térd teljes felszínpótló protetikai műtétei) egyre nagyobb számban és igen jó eredménnyel rutin műtétként szerepelnek az artrózis kezelésének fegyvertárában.

Legolvasottabb cikkeink