• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ezért ne várjon egy-két hétnél tovább az orrdugulás kezelésével

Egészségmagazin 2021.06.08 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Ezért ne várjon egy-két hétnél tovább az orrdugulás kezelésével

A kórkép neve Rhinitis medicamentosa. A tartós orrspray használat miatt károsodott orrnyálkahártya működést nevezik így.

Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa  számolt be.  

Orrspray használat-csak a betegtájékoztató szerint!

Az orrdugulásnak több oka is lehet. Szövődményekhez vezethet, ha nem foglalkozunk ezek felkutatásával, hanem csak a gyógyszertárból recept nélkül beszerezhető orrspray segítségével próbáljuk orvosolni a problémát. 

Az orrspray javasolt alkalmazási ideje általában hét nap. Ennek pontos leírását megtaláljuk a betegtájékoztatóban. Ha ennél hosszabb ideig használjuk, az orrnyálkahártya működése károsodhat, és tartós duzzanat is kialakulhat. Így jöhet létre az a paradox helyzet, hogy az eredetileg orrnyálkahártya lohasztó hatású készítmény tartós orrdugulást okoz. Emiatt egyre többször használjuk, végül naponta szükségünk lesz rá, hogy a krónikus orrdugulástól legalább átmenetileg megszabaduljunk. 

A kórkép neve Rhinitis medicamentosa. A tartós orrspray használat miatt károsodott orrnyálkahártya működést nevezik így. Ezt az állapotot az érszűkítő hatású, nátha esetén javasolt, vény nélkül beszerezhető orrspray képes előidézni akkor, ha túl gyakran és túl hosszú ideig használjuk. 

Orrdugulás: ezek az első jelek

Ne essünk tehát abba a csapdába, hogy a könnyebb megoldást választjuk és az orrdugulást orrspray segítségével enyhítjük. Tartós orrdugulást okozhat fel nem ismert légúti allergia, jelentkezhet reflux betegség miatt is, de nagyon gyakran krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében lép fel. 

Az orrdugulás kezdetben még csak néha jelentkezik, társulhat hozzá hátsó garatfali csorgás, ami a garatba jutva ingerköhögést válthat ki. Ha a kezdeti panaszok észlelésekor orvoshoz fordulunk, a probléma viszonylag könnyen kezelhető. Az orrnyálkahártya elváltozásait orr endoszkóppal, szükség esetén orrmelléküreg CT alapján már az enyhe tünetek mellett is látni lehet, mindenképp javasolt már ilyenkor orvoshoz fordulni. 

Korai stádiumban még - sós vizes öblögetéssel, orvosi javaslatra felírt orrspray – segítségével visszafordítható, de van egy határ, ami után már nem várható, hogy helyreáll a helyzet és már csak műtéttel lehet kezelni.

Ha az orrdugulás 1-2 hét alatt nem múlik el, akkor már érdemes orvoshoz fordulni, hogy a kiváltó okot még korai stádiumban felderítsük.

Legolvasottabb cikkeink