• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezért nem kaphatja meg Tomika az életmentő gyógyszert

Lapszemle 2022.03.14 Forrás: hang.hu
Ezért nem kaphatja meg Tomika az életmentő gyógyszert

Ha eléri a 21 kilót, akkor végünk van. Időt nem tudok önnek mondani, mert fogalmam sincs, mennyi idő alatt hízik a gyerek öt kilót.

A most 5 éves Galó Tomiról féléves korában lemondtak az orvosok. Azt mondták, nem tud majd beszélni, és felülni sem. Egy vérvétel után derült ki, hogy a kisfiú gerincvelői izomsorvadásban (angol rövidítése után SMA-ban), annak is a legsúlyosabb formájában, SMA-1-ben szenved. Az orvosok másfél évet adtak Tominak. Amikor diagnosztizálták a betegséget, még nem volt Magyarországon elérhető gyógymódja. Tamást később a Spinraza nevű kísérleti gyógyszerrel kezdték kezelni, azonban ez a szer már nem megfelelő neki. Helyette a Zolgensma nevű készítményt kellene kapnia. Tomi azonban a magyarországi szabályok szerint már túl nagy, ezért állami finanszírozással nem juthat az életmentő gyógyszerhez. Az egyetlen alkalomból álló kezelés, az injekcióban beadható Zolgensma ára 760 millió forint - írta a hang.hu. 

Az SMA betegségben szenvedő gyerekek csak családjuk saját pénzéből, illetve adományokból juthattak hozzá a csillagászati árért kínált készítményhez. Tavaly júniusban azonban Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megkapta a Zolgensmát állami finanszírozásban az első magyar gyerek, és ezzel elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyermek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése. A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) soron kívüli döntése értelmében, összesen hét SMA-s gyerek kapott tavaly ingyenes génterápiás kezelést.

Magyarországon a gyerekek 36 hónapos korig és 13,5 kilogrammos testsúlyig kaphatják meg támogatottan a Zolgensmát. Erre hivatkozva utasították el a család kérelmét a kezelés finanszírozására. Számos országban azonban nem ez a határ, hanem az Európai Gyógyszerügyi Bizottság által meghatározott 21 kilogramm, ez ad reményt Galóéknak. További részletek a cikkben

SMA