• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezt kell tudni az alacsony vérnyomásról

Egészségmagazin 2023.09.15 Forrás: Weborvos-Affidea
Ezt kell tudni az alacsony vérnyomásról

A koffein is segíthet, de nem a kávé az elsődleges megoldás, hanem inkább a zöld tea, ami plusz folyadékot is jelent a szervezet számára.

Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, súlyos esetben akár ájulást is okozhat. Érdemes minden esetben kideríteni, hogy mi okozza az alacsony vérnyomást! 

Ezt kell tudni a vérnyomás értékekről

A higanymilliméterben megadott vérnyomás tulajdonképpen az az erő, amellyel a vér az artériák falát nyomja a szív működése során. Szisztolésnak nevezzük az első helyen szereplő vérnyomásértéket, azaz amikor a szív összehúzódik és a vért az erekbe pumpálja, illetve diasztolésnak a második helyen szereplő értéket, amikor a szív elernyed és feltöltődik vérrel. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm és 140/90 Hgmm között alakul, e fölött magas, míg 90/60 Hgmm alatt alacsony vérnyomásról beszélünk. 

Ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomás tünetei a fáradtság, hirtelen felállásnál szédülés, esetleg fejfájás vagy fülzúgás, de felléphet alvászavar is. Súlyos esetben ájuláshoz is vezethet a hirtelen fellépő hipotónia. Az alacsony vérnyomást a magashoz hasonlóan szintén 24 órás vérnyomásméréssel diagnosztizálják, azaz a páciens egy napon keresztül vérnyomásmérőt visel a testén és folyamatosan naplózza a tevékenységeit. Ezzel kapcsolatban dr. Menyhárt Orsolya, az Affidea Magyarország járóbeteg-szakellátás orvosigazgatója elmondta: „Az alacsony vérnyomásnak kétféle típusát különböztetjük meg. Primer hipotóniánál nem lehet pontosan tudni, hogy mi okozza az alacsony értékeket, és ez gyakran jár együtt magasabb pulzusszámmal. A fiatal, vékony hölgyek körében például igen gyakori a primer alacsony vérnyomás. A másodlagos alacsony vérnyomást azonban a leggyakrabban valamilyen társbetegség - például szívbetegség, szívelégtelenség, szívbillentyűzavar, diabétesz - okozza. Előfordulhat az is, hogy a szervezetben egy fel nem tárt vérzés miatt lesz hirtelen alacsony vérnyomás vagy gyógyszer mellékhatásként jelentkezik. Mindemellett várandósság alatt is felléphet.” 

Az alacsonyt vérnyomást nem gyógyszerrel kezelik

Az alacsony vérnyomást a magassal szemben jellemzően nem gyógyszerekkel kezelik, hanem igyekeznek a kiváltó okot megszüntetni. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette: „A másodlagos alacsony vérnyomásnál a kiváltó társbetegségek, okok kezelése általában megszünteti a panaszokat. Előfordulhat az is, hogy a magas vérnyomásra felírt készítményekből szed túl sokat a beteg, és emiatt lesz túl alacsony a vérnyomása. Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, így nem cél az sem, hogy 120/80 HGmm alá menjenek tartósan a vérnyomás értékek. Ha azt látjuk a hipertónia kezelése során, hogy valakinek folyamatosan ez alatt van a vérnyomása, akkor érdemes a szedett gyógyszerek mennyiségét átgondolni.” A primer alacsony vérnyomással élőknek is elsősorban életmódbeli változtatásokat javasolnak. Mivel a vérnyomás nagyban függ a folyadékháztartástól, javasolt a sok folyadék bevitele és a rendszeres mozgás, ami szintén megemeli a vérnyomást. A koffein is segíthet, de nem a kávé az elsődleges megoldás, mert az hirtelen emeli meg az eleve magasabb pulzusszámot, hanem inkább a zöld tea, ami plusz folyadékot jelent lassabban leadott koffeintartalom mellett.

Legolvasottabb cikkeink