• nátha
  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Foghúzás véralvadásgátló kezelés során

Egészségmagazin 2019.11.11 Forrás: Trombózisközpont
Foghúzás véralvadásgátló kezelés során

Sok kérdés vetődhet fel a fogászati beavatkozás előtt azokban, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek.

Sajnos bizonyos esetekben foghúzás válhat szükségessé. Ez már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel azokban, akik véralvadásgátló terápiában részesülnek. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája elmondja, miket kell ilyen esetekben tenni.

Kissé vérzékeny állapot

Akár terápiás, akár prevenciós célzattal, sokan kényszerülnek arra, hogy különböző véralvadásgátló készítményeket alkalmazzanak, hogy elkerüljék a fokozott vérrögképződést. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy némileg a vérzékenység irányába tolják a fokozott véralvadás-vérzékenység egyensúlyát. Éppen ezért tartanak a foghúzástól - és egyéb fogászati beavatkozástól- azok, akik valamilyen antikoagulánst szednek.

Nem mindegy, milyen fogat húznak ki

Hogy mit is kell tenni, szükséges-e kihagyni a véralvadásgátlót vagy sem a foghúzás idejére, az attól függ, hogy mennyi vérzéssel jár alapból a művelet. Hiszen, ha a fog már eleve laza, ráadásul egy gyökerű, úgy nem szükséges felfüggeszteni a terápiát, ám ha erősen kapaszkodik a fog, több gyökerű, nehezebb az eltávolítása, úgy meglehet, hogy ki kell hagyni a gyógyszert szedését. (Az alvadásgátló kezelésben részesülő beteget fogászati műtét előtti/utáni teendőiről minden fogorvos értesülhetett a fogorvosok szaklapjaiba írt cikkek alapján.)

Nem mindegy, milyen véralvadásgátlót használ

Érdemes tudni, hogy az sem mindegy, ki milyen véralvadásgátlót használ, hiszen mást kell tenni különböző készítmények esetén, mivel más a hatásmechanizmusuk, a hatástartamuk, így a fogászati kezeléssel kapcsolatos javaslatuk is. A véralvadásgátlóknak a következő csoportjait különböztetjük meg: heparinok/LMWH, kumarin származékok, új típusú véralvadásgátlók (NOAC/DOAC).

Nem mindegy az INR

Az, aki régi típusú véralvadásgátlót szed, jól tudja, hogy milyen fontos az INR szint elvárt tartományon belül való tartása (leggyakrabban 2-3). Amennyiben ebből az intervallumból kicsúszik, úgy a terápia módosítására van szükség. Fontos, hogy foghúzás- és egyéb fogászati kezelés előtt- ellenőriztesse a beteg az INR szintjét, hiszen, ha 3,5 felett van, úgy vagy más dózisra kell áttérni, vagy pedig LMWH injekcióra, esetleg intézeti beutalás is javasolt lehet. Ez utóbbira főleg akkor lehet szükség, ha olyan társbetegségei vannak az érintettnek, mely szintén befolyásolja a véralvadást (pl. májbetegség, vesebetegség).

NOAC szerek esetén erre figyeljen

Amennyiben új típusú véralvadásgátlót szed (NOAC), úgy lehetőleg a fogászati kezelés előtt több mint 1-3 órával vegye be a készítményt, de a legjobb az, ha a fogászati kezelés az közvetlen a gyógyszerszedés előtt történik. Ha a hátsó moláris fogak kihúzásáról, vagy állkapocsműtétről van szó, részletes szakmai leírás érhető el, de ilyen esetekben ajánlatos 2-3 nappal a műtét előtt a NOAC-ról LMWH-ra térni.

Fájdalomcsillapítás

A véralvadásgátlók hatását a fájdalomcsillapítók befolyásolhatják- hívja fel a figyelmet prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája-. Érdemes ezért a kezelés után a NSAID (nem szteroid típusú) szerek helyett metamizolt használni fájdalomcsillapítás gyanánt.

Legolvasottabb cikkeink