Ezzel a szlogennel indul a mellrák megelőzésének fontosságára figyelmezető kezdeményezés.

Évente október első napja a mellrák világnapja, amikor rózsaszínű szalagokat tűznek ki az aktivisták és nem egyszer épületeket díszítenek fel pink szalagokkal, hogy azután egy hónapon át a gombafogyasztó nemcsak az egészségéért tegyen, hanem Magyar Rákellenes Liga daganatellenes és rákbetegeket segítő munkáját is segítse. Ugyanis a Bio-Fungi Kft. két hazai áruházláncban értékesített, minden eladott rózsaszín tálcás gomba után 10 forint támogatást utal át a Magyar Rákellenes Ligának.
„Örömmel csatlakoztunk a kezdeményezéshez, hiszen a Magyar Rákellenes Ligának nyújtott adományunk révén a segélyszervezet segítségével még szélesebb körben szeretnénk tudatosítani az egészséges életmód és a szűrések fontosságát. Mindenkiben tudatosítani, hogy a daganatos betegségek megelőzhetők" – mondta Székács Tibor, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. ügyvezető igazgatója.
Ezek után kérdés, hogy mit lehet a gombával a rák ellen tenni, a rákból való gyógyulásért, esetlegesen a megelőzésért? Nos, például a csiperkegombát gyakran említik a rákellenes harc egyik eszközeként. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Az ösztrogén túlzott megemelkedését az aromatáz enzim működése okozza, különösen a menopauzán átesett nők esetében. Az ösztrogénnel összefüggő rákos megbetegedések kezelésére jelenleg aromatáz-inhibítorokat használnak.
Az aromatáz hatását összefüggésbe hozták más ráktípusokkal is, mint pl. a prosztata-, húgyhólyag-, petefészek rákkal. bebizonyították, hogy az aromatáz enzimet gátló anyagok jelenlétével sikeresen megelőzhetőek ezen ráktípusok kialakulása.
A prosztatarák esetében egy másik enzim, az 5-alfa-reduktáz hozható összefüggésbe a megbetegedéssel, ami a tesztoszteron háztartás felborításával okoz problémát a betegek szervezetében. 2004-ben végzett kutatások bebizonyították, hogy a csiperkegomba hatóanyagai mind az aromatáz, mind pedig az 5-alfa-reduktáz enzim működését képes gátolni. Sőt mi több, a már kialakulóban lévő tumoroknál a gombakivonatokkal a rákos sejtek poliferációját sikeresen csökkentették.
Egyre gyakrabban halljuk az elmúlt években a “superfood" – szuperélelmiszer kifejezést, aminek igazán egzakt definícióját még nem ismerjük. Egyes meghatározások szerint a szuperélelmiszerek olyan élelmiszerek, melyek kimagaslóan nagy koncentrációban tartalmaznak olyan tápanyagokat, vitaminokat, mikroelemeket, melyek az emberi szervezet egészséges működéséhez elengedhetetlenek. A leggyakrabban emlegetett szuperélelmiszer az áfonya, főként magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt. A szuperélelmiszerek közé leggyakrabban a magas antioxidáns tartalommal bíró bogyós gyümölcsöket, olajos magvakat, zöldségeket (brokkoli, káposztafélék, kelbimbó stb.), citrusféléket, a tengeri halakat (lazac, makréla, szardínia stb.) és a magas kakaótartalmú csokoládékat sorolják. Ehhez a népes csoporthoz csatlakozott a csiperkegomba is.

A csiperkegomba jogosan kerülhetett be a szuperélelmiszerek közé, hiszen minden tulajdonsága megfelel a kívánalmaknak. Olyan étkezési tulajdonságokkal bír, mint semmilyen más ismert zöldség. Népszerű és széles körben nyersen is fogyasztható alapanyag. Beltartalmi értékei eltérnek a hagyományos zöldségektől, annál többet nyújt mind összetételében, mind íz világában. Egy adag több mint 20%-át biztosítja hat esszenciális mikroelemnek: riboflavin, niacin, pantoténsav, biotin, réz és szelén. A napfénynek kitett csiperkegomba egy adagja biztosítja a napi ajánlott mennyiségű D-vitamin bevitelt. Alacsony a kalóriatartalma, de emellett igen magas tápértékű.
Alaptápanyagokat biztosít az emberi szervezet számára, anélkül, hogy növelné a só-, vagy telített zsírok bevitelét és így hosszú távú egészségügyi problémákat okozna. Antioxidáns kapacitása hasonló, vagy gyakran magasabb, mint a közönséges zöldségnövényeké, köszönhetően a magas L-ergothionein tartalmának. Számos kísérlet bizonyította egészségvédő, betegségeket megelőző hatását. Bioaktív összetevőket biztosít az emberi szervezet számára, melyek erősítik az immunrendszert és segítenek megelőzni az olyan súlyos betegségek kialakulását, mint mell-, vagy a prosztatarák. Mivel termesztése nem függ a külső környezettől, így egész évben olcsón, frissen elérhető, fogyasztható.
A gombák – beleértve a vadon termő és termesztett gombákat egyaránt – nagyon kis mennyiségű, szárazanyag tartalomra vonatkoztatva mintegy 1,5-3% zsírt tartalmaznak. A friss tömegre vonatkoztatva ez még alacsonyabb, maximum 0,3% lehet. Ez a nagyon alacsony zsírtartalom mindemellett telítetlen, méghozzá többszörösen telítetlen zsírokat jelent. A csiperke esetében bizonyították, hogy a kimutatható lipidek mennyiségének mintegy 15%-a ergoszterol, ami a D-vitamin provitaminja.
A zsírtartalom mellett nagyon fontos megemlíteni, hogy mivel magas víz- és rosttartalmú élelmiszerről beszélünk, a csiperkegomba fogyókúrák és más diéták kiváló eleme lehet. Egy adag (100g) csiperkegomba ugyanis közel fele annyi energiát (92 kJ/22 Cal.) tartalmaz, mint egy alma, vagy ötöd annyit, mint egy szelet kenyér. Az alacsony energiatartalom mellett fontos szempont a magas rosttartalom, ami az emésztés szabályozásához elengedhetetlen.
Az előnyös struktúra mellett természetesen a gomba fogyasztásával nem csak rostot biztosítunk a szervezetünknek, hanem számos mikroelemmel és vitaminnal gazdagítjuk étrendünket. A szakemberek javasolják a csiperkegomba napi beillesztését az étrendbe, akár a “fogyasszon 3×3 adag zöldséget-gyümölcsöt" program keretében is.
Hazánkban 7000 nőnél diagnosztizálnak melldaganatot évente, 2300 betegen már nem tudnak segíteni. Sajnos a vizsgálatra behívott és veszélyeztetett nők csak 40 %-a megy el vizsgálatra, amely becslések szerint évente 700 nő életét tudná megmenteni.
Egy csiperkegomba termesztéssel foglalkozó vállalkozás, felismerve mindannyiunk felelősségét, csatlakozik az akcióhoz. Köztudott, hogy a csiperkegomba egészséges élelmiszer. Antioxidánsai, magas B és D vitamin tartalma, ásványi anyagai erősít immunrendszerünket, rostanyagai kedvezően hatnak az emésztőrendszerünkre. A termesztett csiperkegomba sajátos, egyedülállóan karakteres ízű és illatú élelmiszer. Gasztronómiai értéke kiváló, tápértéke és étkezési hatása kedvező, egyaránt lehet gazdag és diétás ételek alkotója.
Előszeretettel fogyasztják vegetáriánusok, mert, bár lehet, ezt nem is tudják, a teljes értékű aminosavakban, ásványi sókban, rostokban gazdag gomba megvédi őket a hiánytünetek kialakulásától.
A csiperkegomba fehérje-, ásvány-, és vitamin-tartalom szempontjából is jelentős tápértékű. Felhasználható önálló ételekként, de ugyanakkor jól harmonizál számos más élelmiszerrel, húsféleségekkel és zöldségekkel. Sokféle kombinációban elkészíthető, igazi ételkülönlegesség.
Tegyen ön is többet egészségéért és támogassuk nőtársainkat a mellrák megelőzésében, legyőzésében!