• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Gyakran tüsszög? Ezek lehetnek a háttérben

Egészségmagazin 2020.12.08 Forrás: Budai Allergiaközpont
Gyakran tüsszög? Ezek lehetnek a háttérben

A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögés rohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki, mi okozhatja.

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, mi okozhatja és mit tehetünk ellene.

Főként reggel tüsszög?

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyunkba - párnába, matracba – így egész éjjel belélegezve őket, nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban tüsszögésre ébredünk. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögés roham tör ránk.

A lakásban jelentkeznek a tünetei?

Ha rendszeresen a lakásba lépve tör ránk a tüsszögés, akkor érdemes szétnézni, hogy mi lehet a környezetünkben, ami kiváltja. Olykor elég lehet csak az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami irritálja a nyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okoz. Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nemcsak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén.

Milyen gyógyszereket szed?

A magasvérnyomás gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket, nemcsak tüsszögést, de tartós orrdugulást is. Szintén ez lehet a következménye, ha valaki nem fordul idejében orvoshoz elhúzódó tüneteivel és emiatt túlzásba viszi a recept nélküli orrspray, orrcsepp használatát. Az orrcsepp-függőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

•        Ha a nap folyamán többször is tüsszögés roham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát.

•        A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a Napba néz.

•        Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR (excercise induced rhinitis) nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögés roham.

•        Ha evés közben jelentkezik tüsszögés roham, lehet önálló kórkép – étel indukálta rihinitis – de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztamin intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben.

„A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögés rohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki, mi okozhatja. Allergia esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket tudunk ajánlani a tünetek ellen. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll. Ilyenkor további vizsgálatokkal tudjuk felderíteni és kezelni a kiváltó okot.”

Legolvasottabb cikkeink