• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hány éves kortól javasolt a multivitamin szedése?

Egészségmagazin 2022.11.17 Forrás: Weborvos
Hány éves kortól javasolt a multivitamin szedése?

Tizenhárom vitamin és körülbelül tizenöt ásványi anyag különböző kombinációját tartalmazzák, koncentrált formában.

A vitaminok és ásványi anyagok kis mennyiségben ugyan, de elengedhetetlenek ahhoz, hogy testünk zavartalanul működhessen. A szénhidrátokkal, zsírokkal és fehérjékkel ellentétben a vitaminokból nem jutunk energiához, mégis létfontosságúak szervezetünk bizonyos funkcióinak ellátásához és egészségünk megőrzéséhez. A szénhidrátokból felszabaduló energia hasznosításához ugyanis vitaminokra van szükségünk, így bár energiát nem tárolnak, azok hasznosításában kiemelt szerepük van. Bármennyire is fontosak azonban, a legtöbb vitamint egyáltalán nem, és a többit is csak kis mértékben képes előállítani szervezetünk, pótlásukat helyes étrenddel vagyunk kénytelenek megoldani. 

Ma már azonban nagyon nehéz pusztán a táplálkozással fedezni vitaminszükségletünket, hiszen egyre több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amelyeknek jóval kevesebb a tápanyagtartalma. Hogy miért fontos szervezetünket multivitaminokkal erősíteni, és hány éves kortól van erre szükség? 

Mit tudunk a multivitaminokról?

A multivitaminok olyan étrendkiegészítők, amelyek tizenhárom vitamin és körülbelül tizenöt ásványi anyag különböző kombinációját tartalmazzák, koncentrált formában. Ezáltal nem szükséges a létfontosságú vitaminokat egyesével pótolnunk, sőt, a kevésbé ismert, de ugyanolyan fontos mikrotápanyagok bevitelét is biztosíthatjuk általa. Ezek közül a legtöbb olyan hormonokat és enzimeket termel, amelyek erősítik immunrendszerünket és fenntartják a szervek vagy idegek normál működését. A betegségek számos esetben valamilyen vitamin hiányára vezethető vissza, ezért fontos, hogy szervezetünk számára megfelelő mennyiségben biztosítsuk azokat a tápanyagokat, amelyekre a normál működéshez szüksége van. 

A multivitaminkészítményekben a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek eltérő arányban egészítik ki egymást, így nemtől, kortól, életmódtól és egészségi állapottól függően kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Mi ezek közül az életkorra fogunk bővebben kitérni. 

Hány éves kortól adható multivitamin a gyermeknek? 

Szülőként bármennyire is igyekszünk gyermekünket változatos, laktató, mégis egészséges ételekkel táplálni, felmerülhet bennünk, hogy extra adag vitaminnal is kiegészítsük az étrendjét. Szerencsére már nem csak a felnőtteknek készülnek olyan multivitaminok, amelyek komplex megoldást kínálnak. Ezek legtöbbször recept nélkül kaphatóak, ám mindenképp célszerű a gyermekorvossal egyeztetni, legyen szó alkalmi vagy rendszeres szedésről, mert sok multivitamin nem adható a legkisebbeknek

Van ugyan néhány készítmény, amely már speciális esetben egyéves kortól alkalmazható, de a legtöbb multivitamin négyéves kortól adható. Ez az információ általában nagybetűvel szerepel a termékek csomagolásán is. A legfiatalabbaknak készült emulziók mindig folyékony formájúak, de a négyéves kortól adható multivitaminok már többnyire rágótabletta formájában érhetőek el, amelyek kellemes ízüknek, jó illatuknak köszönhetően kifejezetten kedveltek a gyerekek körében. 

Különösen fontos a multivitamin szedéséről gyermekorvossal konzultálni, ha a gyermek vas-anyagcsere zavarral vagy pajzsmirigyműködési problémával küzd. Mindenképpen forduljunk orvoshoz abban az esetben is, ha valamilyen allergiája van és emiatt bizonyos ételeket nem ehet. De ne legyünk restek szakvéleményt kikérni akkor sem, ha gyermekünk látszólag teljesen egészséges! Az orvos hasznos tanácsokkal láthat el minket azt illetően, hogy kifejezetten az adott korban milyen multivitamin és milyen rendszerességgel ajánlott, hiszen nem mindegy, hogy az életkor előrehaladtával mi milyen arányban vannak jelen a készítményekben. 

A legkisebbek számára például fontos, hogy az anyatejes táplálás során a szervezetükbe jutó D- és K-vitamin, valamint vas pótlásáról gondoskodjunk, ez ugyanis a szoptatás előrehaladtával csökken. Később fontos szerepet kap az A-vitamin, ami a fertőzésekkel szembeni ellenállást és a megfelelő növekedést segíti elő, valamint az E-vitamin, ami szerepet játszik a sejtek felépítésében. A B vitaminok segítik az idegrendszer fejlődését, a megfelelő anyagcserét és energiafelhasználást, a C-vitamin pedig az immunrendszer működésében és a vas felszívódásához nélkülözhetetlen. 

Vitaminszükséglet

A felnőtt multivitaminokhoz hasonlóan a gyermekeknek való készítmények népszerű összetevői a vízben oldódó vitaminok közül a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitaminok, valamint a C-vitamin; míg a zsírban oldódó vitaminok közül az A-, D-, E- és K-vitamin. Ezek mellett az olyan ásványi anyagok, mint a kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, cink, vas, szelén vagy jód szintén népszerű alkotóelemei a készítményeknek. Amikor gyermekünknek multivitamint választunk, öt összetevő meglétére, és az általuk bevitt értékre mindenképp érdemes odafigyelni. Ezek a B-vitaminok, a D-vitamin, az E-vitamin, a vas és a kalcium

Ha olyan összetevőkkel találkozunk, mint a csipkebogyó vagy a citrus-bioflavonoidok, ne ijedjünk meg: ezek olyan antioxidáns hatású növényi kivonatok, amelyek számos betegség megelőzésében segítenek, így csak tovább gazdagítják a készítmények összetételét. 

Összességében elmondható, hogy a vitaminbevitel alapja a gyerekeknél (akárcsak a felnőtteknél) a helyes, kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás. A multivitamin nem helyettesítheti ezt, és nem tudja kompenzálni a rossz, egészségtelen étrendet. Egyes helyzetekben azonban – betegségekből való lábadozás, gyenge immunrendszer – segíthet a fiatal szervezet erősítésében, fejlesztésében, regenerálásában. A multivitaminok sok tápanyagot tartalmaznak, ám nem biztos, hogy ezek mindegyikére szüksége van a kicsiknek és a nagyobbaknak. Konzultáljunk a gyermekorvossal, aki segít eldönteni, mi a legjobb megoldás gyermekünknek!

Legolvasottabb cikkeink