• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hat dolog, ami a szemhéj felpuffadását okozhatja

Egészségmagazin 2019.12.25 Forrás: Budai Szemészeti Központ
Hat dolog, ami a szemhéj felpuffadását okozhatja

Napsütés, vizesedés, smink, allergia, kontaktlencse és genetikai okok is magyarázhatják a szemhéj felpuffadását.

A tükörbe nézve sokan tapasztalják, hogy a szemük körül táskássá válik a bőr, vagy látványosan megduzzad a szem környéke. Ez az esztétikai probléma zavaró lehet a mindennapokban, de szerencsére sok esetben meg lehet találni a megoldást – hívja fel a figyelmet dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

A test bármely más szövetéhez hasonlóan a szem környéke is reagál a külső és belső hatásokra, legyen az napsütés, allergia, smink vagy esetleg a belénk kódolt genetikai adottságok. Szakorvos segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat, melyek a puffadt szem hátterében állhatnak, hiszen ha ismerjük a probléma forrását, a megoldást is könnyebben megtaláljuk.

1. Napsütés

Bár a napfénynek számos pozitív tulajdonságát ismerjük, azt is tudjuk, hogy a túlzásba vitt napozás, az erős napsugárzás nem csak a bőrnek, de a szemnek sem tesz jót. Az UV-védelmet biztosító napszemüveg alapkellék kell, hogy legyen az erős napsütésben, de a szemet körülvevő finom szövetet ez nem védi meg teljesen. Ha a test bármely szövete megsérül, arra gyulladással reagál, ez pedig fokozottan igaz a szem környékén található vékony, érzékeny bőrterületre. Már egy kis sérülés, irritáció is duzzadást idézhet elő.

2. Vizesedés

Az emberi test rendkívül magas folyadék-koncentrációval rendelkezik, a szövetek bizonyos körülményekre reagálva extra folyadékokat tartanak vissza, ilyenkor, ahogy a köznyelvben is használjuk, a szervezet “vizesedik”. Ez a folyadék-felhalmozódás létrejöhet például olyankor is, ha nem alszunk eleget, ha túl sok sót viszünk be, vagy ha túlzásba visszük az alkoholfogyasztást.

3. Allergiás reakció

A szemhéj duzzadását okozhatja allergia is, hiszen a testbe került allergénekkel szemben ellenanyagokat termel a szervezet, melyek megpróbálják ellensúlyozni vagy eltávolítani az idegen részecskéket, ez a folyamat pedig gyulladáshoz és duzzanathoz vezet.

4. Smink

A legtöbb szemfesték nem természetes anyagokból készül, így az összetevők a szembe kerülve, irritálhatják azt. Bár a gyártók próbálnak tenni azért, hogy ez a legkisebb valószínűséggel forduljon elő, érdemes a sminktáskában keresni a hibát, ha gyakran puffadt a szemhéjunk.

5. Kontaktlencse-túlhordás

Ha a kontaktlencse viselési szabályait nem tartjuk be, a szemhéjak puffadása mellett gyulladás léphet fel, mely maradandó látásromlást is okozhat. A kontaktlencse néhány szem esetében a viselési szabályok betartása mellett is okozhat allergiás reakciót, irritációt, mely a szemhéjak puffadásában is megmutatkozhat.

6. Genetika

Ha a fenti pontok mindegyikét kizárjuk, és továbbra is tapasztaljuk a puffadást, akkor nagy valószínűséggel a genetika a felelős, azaz örökölt tulajdonságunk a szemkörnyéki duzzanat. Ilyenkor teljesen megszabadulni valószínűleg nem tudunk a problémától, de néhány lépést minden esetben tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a mértékét.

Praktikák puffadt szemre

 • Érdemes a szem környékére és a teljes arcra is megfelelő fényvédő krémet használni.
 • Együnk kevesebb magas sótartalmú ételt!
 • Az allergiánkat kezeljük a megfelelő gyógyszerrel az orvos előírása szerint!
 • Minden este, lefekvés előtt alaposan mossuk le a sminket! Tartósítószermentes műkönnyet is használhatunk, ez segít a szem felszínre jutott sminkpor eltávolításában.
 • Kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, és figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!
 • Viseljünk kalapot, napszemüveget, ha a napon tartózkodunk!
 • A megfelelő minőségű, beltartalmú szemkörnyék-ápoló krémek és szérumok segítik visszanyerni a szövetek rugalmasságát!
 • Kontaktlencse-használat helyett érdemes hosszabb időszakra szemüvegre váltani, hogy pihentessük a szemet, de végleges megoldásként a lézeres látásjavító beavatkozáson is praktikus elgondolkodni.

Mi a megoldás, ha nem múlik el a duzzanat?

“Amennyiben a panaszok pár napon belül nem szűnnek meg, vagy esetleg fokozódnak, javasolt szemész szakorvoshoz fordulni. A felduzzadt szemhéjak oka a fent leírtak alapján sokféle lehet, azonban egy egyszerű szakorvosi vizsgálat alkalmával ez optimális esetben könnyen diagnosztizálható és kezelhető” - javasolja a szakember.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink