• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Hepatitiszes betegek és gyógyulási lehetőségeik

Lapszemle 2018.07.29 Forrás: wmn.hu
Hepatitiszes betegek és gyógyulási lehetőségeik

A becslések szerint nagyjából 70.000 hepatitisz fertőzött nem tud róla, hogy beteg.

Magyarország és az Unió nem kevesebbet tűzött ki maga elé, mint azt, hogy 2030-ra lenullázza a hepatitiszes betegek számát. De mi most a helyzet itthon? Hány érintett van? Miért nem szűrnek mindenkit? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a hepatitis világnapja alkalmából a wmn.hu.

Hepatitis. Sok embernek először a drogosok jutnak eszébe, és, hogy van B meg C változat, meg valami a szexualitással összefüggésben is derenghet, de legtöbbünknél nagyjából itt megáll a tudomány. Ezzel én is pont így voltam, ám végigülve egy szakmai beszélgetést, melyet a hepatitis világnap alkalmából rendeztek meg, megváltozott a gondolkodásom. A cél az Európai Unióban 2030-ig megszüntetni a betegséget, ehhez csatlakozott Magyarország is, ám akcióterv a mai napig nem készült.

...

Gyógyulás – ma már viszonylag könnyű 

Jó hír, hogy a betegség ma már jól kezelhető 8-24 hét alatt, szinte 100 százalékos gyógyulást lehet elérni, és kevesebb mellékhatással járnak, mint a korábban alkalmazott szerek, mint például az interferon, melyekkel alig 15 százalék gyógyult meg. A kezelés sorrendjéről egy bizottság dönt, a betegség előrehaladottsága, és egyéb – a kezelésbe vonás sürgősségét meghatározó – körülmények mérlegelése után. A kezelés díjmentes.

A hosszú távú cél, hogy 2030-ig eliminálni lehessen a hepatitis C-t.  Az egész jól hangzana, vannak jó gyógyszerek, profi orvosok, számos helyen vannak hepa-centrumok, ám a becslések szerint nagyjából 70.000 érintett nem tud róla, hogy beteg, ami azt a veszélyt rejti magába, hogy tovább fertőz. 

Szűrni vagy nem szűrni?

Érdekes kérdés, hogy ha ilyen sok kárt okoz a betegség, miért nem szűrik automatikusan a lakosságot egy általános vérkép elrendelése esetén. Ám a szakemberek szerint ez egyrészt gazdaságilag sem biztos, hogy megérné, másrészt a szűrésnek önkéntesnek kell lennie. Ehhez képest évek óta téma, hogy az egészségügyi dolgozókat meg fogják szűrni, erre el is van különítve 650 millió forint, de eddig nem történt lépés az ügyben.

Az elhangzottak szerint dr. Kásler Miklós nagyon elkötelezett a téma iránt, állítólag érdemi lépések ősztől várhatóak. Jelenleg a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervez kitelepüléses szűréseket, bár ez nem egy civil szervezet feladata lenne, de aki szűretne, azt a Szigeten várják legközelebb egy gyorstesztre, amely 15 perc alatt eredményt ad. Országos szinten pedig szeptember 15-én rendeznek anonim szűrést, Budapesten a Lurdy- házban, illetve 11 vidéki városban. Ők egyébként havonta tartanak klubot, ahol igyekeznek minden olyan kérdést megválaszolni, amire esetleg a kezelőorvosnak nincs ideje és lehetősége. 

Megbélyegző betegség

A betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy bár legkevésbé ők tehetnek a megbetegedésükről, nem látja el őket az orvos, mert azt gondolja, egy érintés is elég a fertőzéshez, ezért volt akit a reumatológusa csak távvizsgálni akart, mást a fogorvosa utasította el, miután bevallotta, hogy fertőzött. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink