• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hepatitiszes betegek és gyógyulási lehetőségeik

Lapszemle 2018.07.29 Forrás: wmn.hu
Hepatitiszes betegek és gyógyulási lehetőségeik

A becslések szerint nagyjából 70.000 hepatitisz fertőzött nem tud róla, hogy beteg.

Magyarország és az Unió nem kevesebbet tűzött ki maga elé, mint azt, hogy 2030-ra lenullázza a hepatitiszes betegek számát. De mi most a helyzet itthon? Hány érintett van? Miért nem szűrnek mindenkit? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a hepatitis világnapja alkalmából a wmn.hu.

Hepatitis. Sok embernek először a drogosok jutnak eszébe, és, hogy van B meg C változat, meg valami a szexualitással összefüggésben is derenghet, de legtöbbünknél nagyjából itt megáll a tudomány. Ezzel én is pont így voltam, ám végigülve egy szakmai beszélgetést, melyet a hepatitis világnap alkalmából rendeztek meg, megváltozott a gondolkodásom. A cél az Európai Unióban 2030-ig megszüntetni a betegséget, ehhez csatlakozott Magyarország is, ám akcióterv a mai napig nem készült.

...

Gyógyulás – ma már viszonylag könnyű 

Jó hír, hogy a betegség ma már jól kezelhető 8-24 hét alatt, szinte 100 százalékos gyógyulást lehet elérni, és kevesebb mellékhatással járnak, mint a korábban alkalmazott szerek, mint például az interferon, melyekkel alig 15 százalék gyógyult meg. A kezelés sorrendjéről egy bizottság dönt, a betegség előrehaladottsága, és egyéb – a kezelésbe vonás sürgősségét meghatározó – körülmények mérlegelése után. A kezelés díjmentes.

A hosszú távú cél, hogy 2030-ig eliminálni lehessen a hepatitis C-t.  Az egész jól hangzana, vannak jó gyógyszerek, profi orvosok, számos helyen vannak hepa-centrumok, ám a becslések szerint nagyjából 70.000 érintett nem tud róla, hogy beteg, ami azt a veszélyt rejti magába, hogy tovább fertőz. 

Szűrni vagy nem szűrni?

Érdekes kérdés, hogy ha ilyen sok kárt okoz a betegség, miért nem szűrik automatikusan a lakosságot egy általános vérkép elrendelése esetén. Ám a szakemberek szerint ez egyrészt gazdaságilag sem biztos, hogy megérné, másrészt a szűrésnek önkéntesnek kell lennie. Ehhez képest évek óta téma, hogy az egészségügyi dolgozókat meg fogják szűrni, erre el is van különítve 650 millió forint, de eddig nem történt lépés az ügyben.

Az elhangzottak szerint dr. Kásler Miklós nagyon elkötelezett a téma iránt, állítólag érdemi lépések ősztől várhatóak. Jelenleg a Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete szervez kitelepüléses szűréseket, bár ez nem egy civil szervezet feladata lenne, de aki szűretne, azt a Szigeten várják legközelebb egy gyorstesztre, amely 15 perc alatt eredményt ad. Országos szinten pedig szeptember 15-én rendeznek anonim szűrést, Budapesten a Lurdy- házban, illetve 11 vidéki városban. Ők egyébként havonta tartanak klubot, ahol igyekeznek minden olyan kérdést megválaszolni, amire esetleg a kezelőorvosnak nincs ideje és lehetősége. 

Megbélyegző betegség

A betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy bár legkevésbé ők tehetnek a megbetegedésükről, nem látja el őket az orvos, mert azt gondolja, egy érintés is elég a fertőzéshez, ezért volt akit a reumatológusa csak távvizsgálni akart, mást a fogorvosa utasította el, miután bevallotta, hogy fertőzött. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink