• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Hétből egy anyukát érint a szülés utáni depresszió

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Elismerik, hogy sok anyukánál fel sem ismerik a depresszióra utaló jeleket.

A JAMA Psychiatry című szaklapban publikált cikk szerint közvetlenül a szülés után hétből egy anyuka szenved az ún. postpartum (szülés utáni) depressziótól, 22 százalékuk pedig a következő egy év során tapasztalja meg azt. Épp ezért a kutatók szerint a fiatal anyákat kiemelten érdemes ebből a szempontból is ellenőrizni, felfigyelni a jelekre. A tanulmányt szerző brit szakemberek is elismerik, hogy sok anyukánál fel sem ismerik a depressziót, holott ez egy jelentős közegészségügyi probléma - ismertette a friss hírt Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza, aki az okokról és a személyes figyelem jelentőségéről beszélt. 
 
A felmérésbe bevont 10.000 anya közül 1.396-nál, vagyis 14 százalékuknál volt megállapítható a diagnózis. Ezen belül a következő megállapítások születtek:
- A depressziós anyák 19,3 százaléka gondolt már arra, hogy bántsa magát.
- A korábban megjelenő depresszió és szorongásos zavarok előre jelezhetik a szülés utáni depresszió kialakulásának veszélyét.
- Ez az időszak különösen veszélyes a bipoláris depresszió mániás fázisának megjelenése szempontjából. (A bipoláris depressziónál a depresszív, lehangolt és a mániás, túlzottan feldobott időszakok váltogatják egymást.)

A magzatot és a gyermeket is érinti az anyai depresszió
Az egészen egyértelmű, hogy a terhesség alatt megélt depresszió rossz hatással van az anyára és a magzatra is. Ez az állapot ugyanis az egész szervezet működését képes rossz irányba befolyásolni. Ez azt is jelenti, hogy megnő az alacsony születési súly és a koraszülés esélye is – ami növeli a szív- érrendszeri betegségek rizikóját. Ha a már szült, fiatal anyuka depressziós, az kihat a gyermek fejlődésére, növeli a bizonytalan kötődés esélyét és csökkenheti a gyermek kognitív képességeit is.

Tehát mindenképpen kiemelt figyelmet és hatékony kezelést érdemelne a kismamák és a fiatal anyák depressziója, amelynek felismerése komoly feladat lehet az érintett nő, az orvostársadalom és a közvetlen család számára is. Ez utóbbira vonatkozólag az már korábbi kutatások során bebizonyosodott, hogy az a nő, aki erős támogatást kap a családjától a terhessége során, kevesebb valószínűséggel termel bizonyos stresszhormonokat, vagyis kisebb az esélye a szülés utáni depresszióra is.

Az orvos személyisége is lehet orvosság
- A szülés természetesen a nők életének meghatározó eseménye. Ám amíg eljutnak idáig és a szülés után következő hetek is döntő jelentőségűek. Különösen nagy a nyomás az egyedülálló anyákon, azokon, akik mögött nem áll támogató család, esetleg valamiféle komplikációtól tartanak. Ettől függetlenül azonban nyilván genetikai hajlam is kell ahhoz, hogy valaki depresszióssá váljék – hangsúlyozza dr. Demjén László. - E kérdésben a nőgyógyásznak is feladata, hogy észrevegye azokat a figyelmeztető jeleket, amelyeket akár a terhesgondozás, akár az utógondozás során produkál az anyuka. Ha pedig észleli ezeket, segítsen neki megfelelő szakemberhez eljutnia, a kezelés, a terápia céljából.
Ebben az érzékeny, különösen fontos időszakban döntő tehát az orvos megnyugtató, bizalomgerjesztő személyisége, és a minden szempontból elfogadó légkör, amely a kismamákat és a fiatal anyákat körülveszi.

Legolvasottabb cikkeink