• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hívatlan betolakodók? Ezt tegye, ha rovar került a fülébe!

Egészségmagazin 2024.06.12 Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Hívatlan betolakodók? Ezt tegye, ha rovar került a fülébe!

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne dugjunk semmiféle eszközt (fültisztító pálcát, gémkapcsot, csipeszt, gyufát) a fülbe!

Nincs annál nyugtalanítóbb érzés, mint amikor valaki bogarat ültet a fülünkbe. Hasonló kellemetlenséggel jár és gyakran nagy pánikot is okoz, amikor egy aprócska rovar fészkeli be magát a hallójáratunkba. Mi a teendő, ha illetéktelen betolakodó került a fülünkbe? Dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológusa ad választ a kérdésre.

Kellemetlen vendégek

- A rovarok többféle módon is a hallójáratba kerülhetnek: gyakran alvás közben lepnek meg bennünket, de előfordulhat, hogy kirándulás, kerékpározás vagy sátorozás közben röpülnek-másznak bele véletlenül a fülünkbe – mondja dr. Augusztinovicz Monika. Idehaza jellemzően a szúnyogokkal gyűlhet meg a bajunk, ezek ugyanis akár 30 méter távolságból is képesek észlelni az orrunkon és szánkon keresztül kilélegzett szén-dioxidot. Emiatt pedig idegesítő elszántsággal köröznek és zümmögnek a fejünk körül, és tévednek be a fülünkbe. Bár a hallójáratba került rovarok többnyire elpusztulnak, de elképzelhető, hogy akár több napig is életben maradnak. Ilyenkor szorult helyzetükben kellemetlen zajhatást, hallójárat- vagy dobhártya-sérülést is okozhatnak. A felerősödő zümmögés és zúgás, a mozgás okozta csiklandozó, viszkető érzés és a tudat, hogy egy kis élőlény fészkelte be magát a hallójáratunkban, érthetően nagy ijedelmet okoz, főleg, egy kisgyermek esetében.

Hallójárat-gyulladás is kialakulhat – figyelmeztető tünetek

Könnyen előfordulhat, hogy nem vesszük észre, hogy rovar került a fülünkbe, és csak később jelentkeznek a tünetek. Ilyen esetben teltség- vagy nyomásérzés, fájdalom és halláscsökkenés hívhatja fel a figyelmet a kis élőlény jelenlétére.

„Ahogy minden idegen test, a hallójáratba szorult rovar is okozhat irritációt, duzzanatot és gyulladást, ami fülfolyással, kellemetlen szaggal vagy lázzal járhat. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztaljuk, forduljunk mielőbb fül-orr-gégészhez, aki szakszerűen eltávolítja a rovart, és felméri a hallójárat, dobhártya és a középfül állapotát, illetve az esetleges sérüléseket.”

Így távolíthatja el a rovart a füléből

Az első és legfontosabb szabály, hogy soha ne dugjunk semmiféle eszközt (fültisztító pálcát, gémkapcsot, csipeszt, gyufát) a fülbe – tanácsolja Augusztinovicz doktornő, mert ezzel csak beljebb nyomjuk a rovart a hallójáratba, és károsíthatjuk a hallójárat hám felszínét és a dobhártyát is.

Érdemes enyhe, a fülbe irányított testmeleg vízsugárral megpróbálni kimosni a betolakodót. Ez kellő óvatosságot igényel, mivel hideg vagy meleg vízzel szédülést provokálhatunk, ezért lehetőleg ülve, segítség igénybevételével végezzük. Ha ezzel nem járunk sikerrel, akkor cseppentsünk pár csepp paraffin-vagy étolajat a fülbe. Ez elpusztítja a rovart, ami szerencsés esetben az olajjal együtt távozik is a fülből. Amennyiben így sem tudunk tőle megszabadulni, keressünk fel fül-orr-gégészeti szakrendelést!

Ha olyan személy fülébe szorult a rovar, akinek fülészeti problémája – idült vagy heveny gyulladása – illetve dobűri szellőző tubusa van, akkor a legjobb, ha egyből felkeresi a fül-orr-gégészeti szakrendelőt, és nem kísérletezik az állat eltávolításával.

- Szerencsére nem túl gyakran fordul elő, hogy a páciensek hasonló problémával keresnek meg bennünket, de mindenképpen érdemes résen lenni és védekezni az ízeltlábúak ellen. A nyílászárókat szereljük fel rovarhálóval, ha pedig szabadban tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a rovarriasztó használatáról sem! Kempingezéskor zárjuk le mindig gondosan a sátrat, és szükség esetén használjunk füldugót! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, a Fül-orr-gége Központ szakembere.