• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hogyan kerülhet poloska a lakásba?

Egészségmagazin 2022.10.21 Forrás: (X)
Hogyan kerülhet poloska a lakásba?

Az ágyi poloskák irtását legjobb szakemberekre bízni, akik a megfelelő szerekkel és módszerrel tudják kezelni a problémát.

Éljünk bár házban vagy lakásban, sajnos mindig akadnak olyan hívatlan vendégek a rovarok és a rágcsálók közül, akiket nem igazán szeretnénk az otthonunkban látni. Közös nehézség ezekkel a betolakodókkal kapcsolatban, hogy nehéz észrevenni őket. Legtöbbször már csak akkor szembesülünk a problémával, amikor a kedvenc kekszünket megették, vagy szétrágtak valamit, vagy az ágyi poloska esetében a bosszantó csípések megjelentek rajtunk. A rágcsálókkal abból a szempontból könnyebb dolgunk van, hogy hangosabbak, mint a rovarok, főleg este. No, de mi a helyzet az ágyi poloskával? A szerencsésebbek talán még sosem találkoztak vele. Az ő életükről így aztán meglehet, hogy kevesebbet is tudunk. Az alábbiakban ezt a homályt igyekszünk egy kicsit szétoszlatni.

Először is, hogyan jutnak be az otthonunkba?

Az ágyi poloskát sajnos igen sokféle módon behozhatjuk, akár saját magunk is a házba. Egy-egy régi bútorral, festménnyel, könyvvel szívesen utaznak együtt ezek a kis vérszívók, ugyanis jellemzően ezeken a helyeken bújnak meg. Összeszedhetjük őket a tömegközlekedésen is, vagy esetleg használt ruha, bármilyen textil vásárlásával. Jó gyakorlat lehet, ha a használtan vásárolt bútorokat, textileket, szinte bármit szakemberrel átnézetsz és biztonság kedvéért valamilyen szerrel kezeltetsz. Megelőzendő azt, hogy épp egy kis ágyi poloska családot költöztess be a szép antik bútorral együtt.

Súlyos tévhit, hogy az ágyi poloska csak koszos, elhanyagolt házakban és lakásokban jeleik meg. Remekül érzi magát tiszta ér rendben tartott otthonokban is. Ezért aztán semmi szégyellnivaló nincs abban, ha kiderül, hogy nálad is tanyát vertek. Az ágyi poloska eltávolítása azonban nem egyszerű feladat. Egy kis hangyaméreg vagy alapos takarítás meg se kottyan nekik. Éppen azért, mert rendkívül jól rejtőzködnek, és csak éjszaka merészkednek elő táplálkozni. A félelmetes inkább az, hogy sajnos belőlünk táplálkoznak és ennek látható jelei is lesznek.

Hogyan lehet észrevenni, hogy ágyi poloska költözött hozzánk?

Az ágyi poloska vérrel táplálkozik. Mivel éjszaka bújik elő, így általában az ágyban érnek minket a csípések, különösen azokon a területeken, amiket nem fed a takaró vagy a pizsama. Karok, nyak, boka körüli terület. Ha reggel apró piros pontokat látsz magadon, amik kicsit viszketnek is, akkor sajnos meglehet, hogy ágyi poloskákkal állsz szemben.

Szerencsére a kullancsokkal ellentétben, amik csípése több súlyos lefolyású betegség elindítói is lehetnek, az ágyi poloskák fertőző betegségeket nem terjesztenek, ettől nem kell félned, viszont egyeseknél erőteljesebb viszketést és reakciót válthatnak ki a csípések.

Az ágyi poloska ürülékét is észreveheted kis barnás pontok formájában a lepedőn vagy bármilyen felületen. Ha már elég sokan vannak, akkor képkeretek sarkainál, az ágy réseiben, könyvespolcok eldugott részein is könnyebben megtalálhatók. Az a jó, ha minél hamarabb felismered a jelenlétüket.

Mégis, hogyan néznek ki az ágyi poloskák?

Az ágyi poloskák 4-10 mm nagyságú kis vérszívó rovarok, színük rozsdabarna, testüket szőrök fedik. Lábaik úgynevezett tapadókorongokban végződnek, ezek segítségével szinte bármilyen felületen képesek megkapaszkodni, akár a falon is. Így juthatnak el a tükrök, képkeretek mögé, és bújhatnak el ott könnyedén. A vér szaga vonzza őt, és szájszervével keresi a megfelelő csípési pontot. Maga a csípés egyáltalán nem fáj, nem is lehet észrevenni. Erre tehát biztosan nem fogsz felkelni. Testének  alakja nagyjából oválisra emlékeztet és laposnak mondható, de táplálkozás után természetesen kicsit kerekebb, ducibb lesz.

Az életmódjukról mit lehet tudni?

Az egyik legfontosabb, hogy ki nem állhatja a fényt, ezért is indul éjszaka élelmet keresni, akkor a legaktívabb. Számunkra ez persze nem túl jó hír, hiszen sötétben észrevenni néhány centiméternyi kis rovarokat elég lehetetlen feladatnak tűnik. Élelemszerző körútjára általában 2-5 naponta indul el, tehát méretéhez képest egészen sokáig kibírja evés nélkül. Petékből kelnek ki a kifejlett rovarok, ez a folyamat pedig nagyjából 7-28 napot vesz igénybe. A hőmérsékleti viszonyok nagyban befolyásolják ezt. Alapvetően nem élnek többen együtt egy fészekben, mint például a hangyák, de a búvóhelyek környékén össze tudnak tömörülni. Ez abból a szempontból kedvező, hogy könnyebben megláthatók. Bizonyos időközönként vedlenek is, levedlett bőrük szintén árulkodó nyom lehet, érdemes körülnézni az ágy környékén, ha a csípéseiket már elszenvedtük.

Próbálkozhatok egyedül a kiirtásukkal?

Nem ajánlatos, mert lehet, hogy több kárt okozol vele, mint hasznot. A bútorok, ágyneműk, esetleg már fertőzött textíliák mozgatásával, mosásával csak elősegíted azt, hogy a lakás minél több részébe eljussanak. Az ágyi poloskák irtását legjobb szakemberekre bízni, akik a megfelelő szerekkel és módszerrel tudják kezelni a problémát. Arra az időre nem is kell otthon tartózkodnod, ami azt jelenti, hogy már egy megtisztított lakásba térhetsz haza.

Legolvasottabb cikkeink