• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hogyan válasszunk biztonságosan potencianövelőt?

Egészségmagazin MA 14:31 Forrás: Weborvos
Hogyan válasszunk biztonságosan potencianövelőt?

Ha valakinek már meglévő egészségügyi problémája van, különösen körültekintően kell megválasztania az ilyen jellegű készítményét.

A potencianövelő szerek segítenek a szexuális vágy fokozásában, a nem szervi eredetű merevedési zavar kezelésében, de abban is fontos szerepet játszhatnak, ha valaki hosszabb ideig tartó, intenzívebb szexuális élményt szeretne átélni, vagy az aktusok közötti regeneráció idejét csökkentené. Nem csoda tehát, ha az ilyen készítmények hosszú évek óta népszerűek itthon és a világ számtalan részén – fontos azonban, hogy kizárólag biztonságos szert válasszunk, azt is körültekintően.

Milyen aggályok merülhetnek fel?

A legális forrásból származó potencianövelő készítmények többsége természetes alapanyagokat és gyógynövényeket tartalmaz, így egyáltalán nem ártalmas az egészségre. Mint minden gyógyszernek és gyógyhatású készítménynek, ezeknek is lehetnek azonban mellékhatásai. A ginzeng például székrekedést, fejfájást és alvási zavart is okozhat, az L-arginin szedése pedig vérnyomáseséssel is járhat. Egy másik népszerű hatóanyag, a maca, a májenzim szintjét is megemeli, míg a királydinnye nagy dózisban a vesét és a májat is károsíthatja.

Ha valakinek már meglévő egészségügyi problémája van, különösen körültekintően kell megválasztania az ilyen jellegű készítményét. A ginzengtartalmú szerekkel például vércukorszint-csökkentő hatása miatt a cukorbetegeknek fokozottan elővigyázatosnak kell lenniük. Hasonlóan fontos odafigyelni a gyógyszerkölcsönhatásokra: számos hatóanyag (ilyen a már említett maca és L-arginin is) megemeli a vérnyomásunkat, épp ezért bizonyos vérnyomáscsökkentőkkel nem ajánlatos együtt szedni őket. Számos nitrát és nitroglicerin tartalmú gyógyszer szintén nem kompatibilis a potencianövelőkkel, de ha valakinek érzékeny a gyomra vagy szédülésre hajlamos, ugyancsak fel kell készülnie az esetleges mellékhatásokra!

Hogyan válasszunk biztonságosan?

Az egyik legfontosabb, hogy kizárólag legális forrásból származó, engedélyezett készítményt válasszunk. Tele van az internet gyanús oldalakkal és hirdetésekkel, amelyek csodálatos, titkos hatóanyagokat és egzotikus szereket hirdetnek – ne dőljünk be ezeknek! Bizonyos országokban még mindig tartják magukat a népi hiedelmek, miszerint a veszélyeztetett állatfajokból származó tiltott összetevőknek mesés hatása van a férfi szexuális erőre – ilyen tulajdonságot tulajdonítanak keleten az orrszarvú tülkének vagy az elefánt szarvának. Ezek terjesztése itthon is törvénybe ütközik.

Ha potencianövelő mellett döntünk, érdemes konzultálni orvosunkkal, aki egészségügyi állapotunknak, rendszeresen szedett gyógyszereinknek megfelelően tud készítményeket ajánlani nekünk. Hasznos lehet a gyógyszertárban is érdeklődni, melyik gyógynövény és hatóanyag milyen mellékhatásokat okoz. Mi magunk is utánajárhatunk a kockázatoknak, a lényeg, hogy hiteles forrásból, például megbízható orvos- és egészségtudománnyal foglalkozó weboldalakról tájékozódjunk.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is szigorúan szabályozzák a gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket – ha gyógyszertárban, vagy legálisan működő webáruházban vásárolunk, biztosak lehetünk abban, hogy olyan terméket veszünk, ami ellenőrzött és nem káros. Ezek tanúsítványait és termékminőséget igazoló dokumentumait akár mi magunk is megkereshetjük, ha nem találunk ilyet, forduljunk a gyártóhoz vagy forgalmazóhoz!

Ha autót, telefont vagy tévét veszünk, gyakran keressük fel barátainkat, ismerőseinket tanácsért. Potencianövelő készítményeknél ez kevésbé szokás, hiszen érzékeny témáról van szó – pedig a statisztikák szerint a férfiak akár 70%-a is szembesült már merevedési vagy egyéb szexuális problémákkal. Nincs mit szégyellni tehát a dolgon! Ahogy azonban nincs két azonos ember, úgy a problémák is eltérőek: van, aki idősebb kora, más a tapasztalatlansága, pszichológiai problémái vagy gátlásai miatt fordul az ilyen készítményekhez. Az ilyen szerek ráadásul esetenként eltérően hathatnak – ezért is fontos, hogy ha bizonytalanok vagyunk, kérjük az orvosunk, gyógyszerészünk segítségét!

Egy tanács, amit mindig meg kell fogadni

Mindig követni kell a gyártó utasításait! Fontos, hogy mindenki tartsa be az adagolásra vonatkozó tanácsokat, semmiképpen ne szedjen többet vagy többször, mint megengedett. Ha valaki úgy érzi, az adott készítmény nem hat vagy nem elég hatásos, ne növelje a bevitelt, inkább forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez, akik segíteni tudnak egy másik por vagy tabletta kiválasztásában!

Ma már senkinek sem kell együtt élnie merevedési problémáival, a túl korai orgazmussal, vagy a lankadó szexuális vággyal. Napjainkban számtalan potencianövelő készítmény érhető el, amelyek a leglohasztóbb helyzetben is segíteni tudnak – csak ki kell választani a legmegfelelőbb, biztonságos megoldást!