• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Így jelezhet a láb, ha gond van az egészségünkkel

Egészségmagazin 2020.07.24 Forrás: Trombózisközpont
Így jelezhet a láb, ha gond van az egészségünkkel

Lábdagadás, fájdalom, elszíneződés -  amelyek esetén fontos szakemberhez fordulni, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük.

Lábdagadás, fájdalom, elszíneződés – tünetek, amelyek körültekintő kivizsgálást vagy akár azonnali kezelést igényelnek. Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája olyan gyakori panaszokra hívja fel a figyelmet, amelyek esetén fontos szakemberhez fordulni, hogy a komolyabb szövődményeket megelőzzük.

Járáskor fáj a lába?

Az érszűkület jellegzetes tünete, kirakatbetegségnek is nevezik. Az érintettek körében ugyanis terhelésre, járásra fokozódik a lábfájdalom, ami miatt már kisebb távok megtétele után is megállásra, pihenőre kényszerülnek. Innen ered az elnevezés, úgy tesznek, mintha minden üzlet előtt megállnának és nézelődnének. A helyzet azonban komoly, az érszűkület ugyanis fokozott trombózis kockázattal jár, ha ilyen tünetet tapasztal, forduljon orvoshoz! 

Apró, vörös pöttyök a lábszáron?

Az ITP (idiopátiás trombocitopéniás purpura) immunológiai okokból fellépő vérlemezkehiány. Az immunrendszer hibás működése miatt csökken a vérlemezkék száma. A betegség tünetei a vérzékenységgel függenek össze: a bőrön pontszerű bevérzések, kékes-lilás foltok jelennek meg anélkül, hogy beütöttük volna valahova az adott testrészt. Emellett orrvérzés és ínyvérzés is jelentkezhet. Kezelés nélkül vérszegénység és életveszélyes belső vérzések is kialakulhatnak, ezért fontos a mielőbbi orvosi kezelés!

Bőrpír, meleg tapintás?

A vénákban felületes és mélyvénás trombózis is kialakulhat. Előbbi esetében a bőr alatti vénákban alakul ki trombózis, tünetei a jelentős bőrpír és fájdalom, az érintett terület melegsége. Elsősorban az alsó végtagokon alakul ki. Felületes trombózis esetén a végtagot fontos mozgatni, gyulladáscsökkentő tartalmú gélekkel kezelni és kompressziós kezelést alkalmazni. Mivel a tünetei könnyen összetéveszthetők a más kezelést igénylő mélyvénás trombózis jeleivel, - illetve a gyulladás ráterjedhet a mélyen fekvő vénákra is - ezért ha a felsorolt panaszokat észleljük, inkább forduljunk orvoshoz!

Kékes-lilás elszíneződés, lábdagadás, ödéma

A fájdalom mellett ezek jelezhetik, ha mélyvénás trombózisunk van. Mélyvénás trombózis során a vérrög elzárja a véráramlás útját, ami pangást, ödémát okoz. Emiatt az érintett végtag jól láthatóan duzzadt a másikhoz képest és ún. livid elszíneződés jelenik meg rajta, mely kékes-lilás-vörös színezetű és nyomásra elhalványul. Ilyen tünetek esetén a végtagot nem szabad mozgatni, mert a vérrög leszakadhat és a vénákban tovább vándorolva életveszélyes állapotot, tüdőembóliát is okozhat. Mélyvénás trombózis tünetei esetén sürgősségi orvosi ellátás indokolt, majd ezt követően fontos a kivizsgálás, a kiváltó okot megkeresni és kezelni, hogy a kiújulást megelőzzük.

Legolvasottabb cikkeink