• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Influenza: komoly járvány várható

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Bár korábban Magyarországon nem okozott járványt a most leggyakoribb influenza-vírus, az oltóanyagok védenek ellene.

Európában az 50. hétig bezárólag 555 influenza vírust izoláltak. Magyarországon a beküldött vizsgálati anyagokból eddig egyéb kórokozók mellett 5 influenza A és 1 influenza B vírust mutattak ki. Az Európában kimutatott és antigén-szerkezetileg is vizsgált 121 influenza vírus közül 101 az A H1N1 Solomon Islands/3/2006 altípusba tartozott. Ez az altípus Magyarországon korábban még járványokat nem okozott. Amennyiben az idei szezonban ez a vírus dominál majd, a kisgyermekeken kívül a fiatal felnőtteknél és a középkorúaknál is nagyszámú megbetegedés várható.

Az Egészségügyi Világszervezet a tavalyi adatok alapján számított ennek a vírusnak az elterjedésére, ezért az idei szezonra készített influenza oltóanyagok egyik összetevője a WHO javaslatára az A H1N1 Solomon Islands/3/2006 vírus felhasználásával készült. A vírusvizsgálatok arra utalnak, hogy az influenza elleni oltóanyagok, így a Magyarországon forgalmazottak is megfelelő védőhatást biztosítanak majd. Ezért a szakemberek továbbra is javasolják a lakosságnak, elsősorban az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek, hogy mielőbb jelentkezzenek védőoltásra.

Magyarországon október elejétől működik az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálata, melynek keretében 1500 háziorvos hetente jelenti az influenzaszerű megbetegedések számát. 74 kijelölt háziorvos pedig a jellegzetes tünetet mutató betegektől, a vírus kimutatása céljából, mintát küld az Országos Epidemiológiai Központ Influenza Laboratóriumába.

Jelenleg az influenza aktivitása alacsony, nem éri el a járványos küszöböt. Az adatok azt mutatják, hogy december elejétől fokozatosan emelkedett az influenzaszerű tünetekkel jelentkezők száma. A legtöbb megbetegedést a Dunántúlon és Közép-Magyarországon jelezték, egyes gyermekkollektívákban (iskolákban és óvodákban) a megbetegedések halmozottan fordultak elő, közösségi járványokat okoztak. A megbetegedések számának növekedése nem tört meg a téli szünidő kezdetén sem, a karácsonyi ünnepek alatti 51. héten tovább emelkedett az újonnan jelentkezett betegek száma. Az 50. héten 7 ezer, az 51. héten mintegy 8 ezer beteg fordult influenzaszerű tünettel orvoshoz.

Legolvasottabb cikkeink