• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Játékos megoldások a gyermekkori látásromlás megelőzéséhez

Egészségmagazin 2023.09.27 Forrás: Weborvos
Játékos megoldások a gyermekkori látásromlás megelőzéséhez

Óvodás korban nehezebb észrevenni a látásromlás jeleit, de nem teljesen lehetetlen.

Sokszor hunyorog, kicsit bizonytalanul mozog, fáradékony, sőt, rajzolni sem szeret igazán? Óvodás korban nehezebb észrevenni a látásromlás jeleit, de nem teljesen lehetetlen. A Mesél a szemünk program szakértőinek új, játékos ötlete, a Fényles, a látásromlás korai felismerésében segíti a kisgyermekes szülőket.

Szülőként nemcsak a felismerés folyamata jelenthet kihívást, akkor sincs könnyű dolgunk, ha a mindennapokban szeretnénk tenni a gyerekek szemének egészségéért.  Mesés keretbe helyezve azonban ez is könnyebb lehet, például az óvodások határtalan képzeletvilágára építő interaktív gyakorlatok, a Fényleckék és a fénygömböcök óvodai küldetése révén.

Felismerni a felismerhetetlent?

A Mesél a szemünk kezdeményezés célja a társadalom egyre nagyobb hányadát érintő gyermekkori rövidlátás és látásromlás visszaszorítása, aminek fontos lépcsője az arra utaló jelek korai felismerése. Éppen ezért a Mesél a szemünk szemész szakemberek közreműködésével megalkotott, egyedülálló mesevilága, valamint a Plukkido pszichológusainak játékos megoldásai már ebben is segítik a szülőket.

Az új mesebeli kaland, a Fényles olyan hétköznapi helyzeteket és tevékenységeket foglal mesés keretbe, amik során a látásromlás jelei célzottan felismerhetők. „A játékos próbatételek lehetőséget adnak a szülőknek, hogy a gyerekekkel közösen, akár már óvodás korban azonosítsák az esetleges szemproblémákat. Ezáltal pedig időben szakemberhez fordulhatnak, ami egyes esetekben rendkívül fontos az adott kezelés eredményességének szempontjából” – mondja dr. Serfőző Csilla, gyermekszemész szakorvos.

Tippek a mindennapokra

A doktornő szerint a rövidlátás hazánkban is egyre több gyermeket érint, ezért különösen fontos, hogy időben felismerjük a megjelenését, hiszen minél korábban derül fény egy problémára, általában annál több lehetőség van a megoldására. De mégis, hogy működik ez a hétköznapokban?

Ha egy gyerek

 • szokatlanul sokat hunyorog,
 • gyakran dörzsöli a szemét,
 • sokszor panaszkodik fejfájásra,
 • feltűnően közelről nézi a TV-t, a tabletet, a telefont, szinte belebújik a könyvekbe,
 • a korábban messzebbről is jól észlelt tárgyakhoz egyre közelebb igyekszik kerülni,
 • játék közben vagy különböző feladatok megoldása során nehezen fókuszál, koncentrációs nehézségekkel küzd és fáradékonyabb, mint általában,
 • esetleg rajzolni sem szeret már igazán,

akkor érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, mi állhat a háttérben.

Életmódváltás játékosan

A mesék nemcsak a felismerésben, hanem a megelőzésben is segítenek. A mesebeli fénygömböcök változatos kihívásokon keresztül motiválják a kisgyerekeket a sokszor leginkább nyűgnek tűnő életmódbeli ajánlások elsajátításában. Az interaktív küldetések, a Fényleckék mesés keretbe foglalva ösztönzik, hogy minél több időt töltsenek a szabadban mozgással, emellett a gyerekek nyelvén felhívják a figyelmet a távolba nézés jótékony hatásaira és a közelre nézés alapvető szabályaira. Így támogatva, hogy a látásromlás megelőzését, illetve lassítását segítő életmódbeli ajánlások könnyedén beépüljenek a gyerekek mindennapjaiba.

Fényjáték az óvodában

A kisgyerekek hétköznapjai azonban javarészt az óvodában telnek, ezért a Plukkido pszichológusai szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait beépítve kifejezetten óvodák számára is készítettek egy varázslatos küldetést, ami a Fényjáték az óvodában pályázat részeként a Plukkido meseszövő applikációjában érhető el.

Az óvodások képzeletvilágára építve nagyon sokat tehetünk a szem egészségének védelméért nemcsak otthon, hanem közösségben is. Az óvodai csoportok ráadásul a fénygömböcök küldetésének teljesítésével most a látás hónapjának alkalmából csaknem 2 millió Ft összértékű  ajándékokat is nyerhetnek. A Fényjáték az óvodában pályázat részletei a Mesél a szemünk weboldalon érhetőek el.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink