• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Kardiológiai oka is lehet a csökkenő teljesítménynek

Egészségmagazin 2020.07.02 Forrás: Kardioközpont
Kardiológiai oka is lehet a csökkenő teljesítménynek

A szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár.

Sokan a bezártság hónapjai miatti szorongásra, mások az idősödésre gyanakodnak, amikor azt tapasztalják, hogy csökken a teljesítményük a munkában vagy akár az edzések során. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa szerint bizonyos társuló tünetek esetén érdemes egy kardiológiai kivizsgáláson utánajárni az okoknak.

Fizikai, szellemi és kardiológiai tünetek

Természetes, ha 40-50 évesen nem tudunk már éjszakákat végigdolgozni, vagy ha az edzésteljesítményünk nem ugyanolyan szintű, mint 20 évesen. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek mögött más is állhat, mint az idősödés.

Fizikai jelek

-          Természetes, ha kardiozás közben és után szaporábban vesszük a levegőt, de az figyelemfelkeltő jel lehet, ha csökken annak a terhelésnek az ideje vagy intenzitása, ami már lihegésre késztet minket. Terheléstől függetlenül jelentkező légszomj esetén elengedhetetlen a kivizsgálás.

-          Ha a bemelegítés nélküli végzett, hétköznapi aktivitások, mint például a lépcsőzés, egy rövidebb futás komoly megterhelést jelent, vagy ha mozgás után jóval lassabban áll vissza a normál pulzus, érdemes orvoshoz fordulni.  

-          Érdemes utánajárni, mi okozza a lassabb regenerálódást, akár egy sérülés, akár csak komolyabb izommunka után.

Mentális jelek

-          Különösen a nők közt gyakori, hogy szokatlanul erős fáradtságot vagy fokozott szorongást éreznek a szívinfarktus előszobájában, de a krónikus kimerültség mögött is állhat kardiológiai ok, például szívelégtelenség.

-          Az alvászavarokat nem csak azért érdemes kivizsgáltatni, mert következményképpen napközben kevésbé tudunk koncentrálni, teljesíteni, de azért is, mert például az alvási apnoé betegség növeli a magasvérnyomás betegség, a szívinfarktus, a stroke és a pitvarfibrilláció kockázatát is.

Szív-érrendszeri tünetek

-          Feltétlenül ki kell vizsgálni a mellkasi szorítást és a fájdalmat. A szív-érrendszeri okok miatt jelentkező mellkasi fájdalom jellemzően lassan alakul ki és egyre fokozódik, többnyire akkor alakul ki, amikor az érintett aktív és kisugárzik más testrészekbe is.

-          A szívdobogás érzés, a magas pulzusszám nem ritka jelenség, ami gyakran párosul alacsony vérnyomással. Ez egy természetes jelenség, hiszen ha a túl alacsony vérnyomás nem tudja elég oxigénhez, tápanyaghoz juttatni a szöveteket, felgyorsul a szívverés, hogy több vér kerülhessen a rendszerbe. Ugyanakkor a szívritmuszavar is okozhat alacsony vérnyomást, ami viszont magas pulzusszámmal jár. Természetesen az aktuális állapot, például a fizikai terhelés és az idegesség is felpörgetheti a pulzust, de ha ez gyakori, érdemes kivizsgáltatni, ahogyan a bedobbanásokkal, kihagyott ütemekkel is orvoshoz kell fordulni.

A kardiológiai kivizsgálás összetett legyen

-          A kivizsgálás felépítése mindig az adott személytől, a panaszoktól, az általános állapottól függ. Alapvetőnek tekinthető a szívultrahang, a terheléses EKG, a nagylabor, az arteriográfos, és a szívstressz vizsgálatok és sokaknál nagyon hasznos az az életmód orvoslás felmérése is – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A hobbisportolóknak is ajánlatos részt venni egy sportkardiológiai kivizsgáláson, ahol az általános kivizsgálás mellett az anatómiai eltérések felderítése is megtörténik szívultrahang vizsgálattal. Veleszületett vagy szerzett vezetési zavarok, ritmuszavarok, elektrofiziológiai eltérések feltérképezése céljából nyugalmi és terheléses EKG készül. Az eredmények ismeretében, ha szükséges, időben megtehető minden óvintézkedés a szív- és érrendszeri események és betegségek megelőzése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink