• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Köhögés, torokfájás, fülgyulladás? Reflux is okozhatja!

Egészségmagazin 2021.11.29 Forrás: Budai Allergiaközpont
Köhögés, torokfájás, fülgyulladás? Reflux is okozhatja!

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat.

Gyakori légúti betegségek kapcsán érdemes a háttérben álló okokat is felderíteni. A gyomorégés népbetegség, sokan mégis elhanyagolják a kezelését, vagy ha néma refluxban szenvednek, a jellegzetes tünetek hiányában nem is ismerik fel időben a betegséget. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a reflux és a légúti tünetek közti kapcsolatról kérdeztük.

A reflux jellegzetes tünetei

Nyelőcső- és gyomorégés, szegycsont mögött jelentkező fájdalom, rossz, savanyú szájíz, kellemetlen lehelet, böfögés, hányinger – mind a reflux figyelmeztető tünetei. A panaszok megjelenésének oka, hogy a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ahol az érzékeny nyálkahártyát irritálja.

A reflux okai

•        A stresszes, rohanó, a rendszeres étkezésekre nem ügyelő életvitel nagymértékben szerepet játszik a tünetek megjelenésében. Ha nem többször kis adagokat, hanem egyszerre nagyobb mennyiségeket eszünk, ha az étkezéseink szénhidrátokban és zsírban gazdagok, ha esténként rendszeresen teli hassal fekszünk le, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

•        A túlsúly szintén növeli a kialakulásának kockázatát, a dohányzás vagy a túlzott alkohol fogyasztás pedig rontja a tüneteit.

•        Az erős, fűszeres ételek, a koffein és a mentol is képes elernyeszteni a gyomor záróizmot, ezáltal elősegítik a savas gyomortartalom visszaáramlását.

•       A paradicsom, a citrusfélék és a szénsavas üdítők pedig a gyomorsav termelése révén súlyosbítják a tüneteket.

•        Sok esetben a panaszok megjelenése összefügg valamilyen gyógyszer szedésével, például asztmaellenes szerek, vérnyomáscsökkentők és fájdalomcsillapító szerek is okozhatnak ilyen mellékhatást.

•        A reflux hátterében egyéb betegségek is meghúzódhatnak. Jelentkezhet meglévő rekeszsérv mellett, de pszichés problémával (stressz, depressziós, szorongás) is összefügghet a kialakulása. Nagyon gyakran van jelen Helicobacter fertőzés is a hátterében.

Légúti betegségeket is okozhat

A gyomorsav nemcsak a nyelőcsőben okoz elváltozásokat, de a garatba feljutva légzőszervi tüneteket is produkálhat. Nagyon gyakran ez áll a krónikus, száraz köhögés hátterében, de képes tartós orrmelléküreg-gyulladást és annak következtében akár orrpolipot is okozni. Tartós rekedtség, torokfájás, torokköszörülés hátterében is állhat a gyomorsav irritáló hatása, mely akár a garatból még a fülkürtbe is bekerülhet, középfülgyulladást okozva. Asztmás betegek esetében pedig mindenképp fontos a reflux kezelésével is foglalkozni, hiszen két, egymást kölcsönösen provokáló betegségről van szó.

Néma reflux is lehet a háttérben

A betegség felismerését nehezíti, hogy a reflux esetében akár el is maradhatnak a tipikus tünetek. Néma reflux esetén lehet a száraz köhögés, vagy a torokban gombócérzés a beteg tünete, a jellegzetes gyomorégés, savas felböfögés nem jelentkezik. Ilyenkor is érdemes azonban a reflux lehetőségét is kivizsgáltatni, mert a légúti tünetek, visszatérő betegségek is csak akkor szűnnek meg, ha az azokat kiváltó okot, a gyomorégést kezeljük.

Legolvasottabb cikkeink