• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Köszvény: odafigyeléssel gyógyítható?

Egészségmagazin 2023.07.07 Forrás: Weborvos
Köszvény: odafigyeléssel gyógyítható?

Az ízületek megduzzadásával és erős fájdalmával járó betegség megfelelő étrenddel gyógyítható. Összeszedtük, mire kell odafigyelni.

Köszvény: kellemetlen, erős fájdalommal járó betegség. Rohamszerűen, leggyakrabban a nagylábujjon, de más ízületeken is éjjel vagy kora reggel megjelenő, nagy fájdalommal járó betegség. Általában a láb- vagy kézujj alapízülete megduzzad, kipirosodik, érintésre, mozgatásra nagyon fájdalmas, a betegek még a takarót sem tudják elviselni a lábukon. A roham néhány órától akár több napig is tarthat, nagyobb fizikai terhelés, bőséges vacsora és szeszes ital is kiválthatja.

Mi okozza a köszvényt?

A köszvény kizárólag emberen előforduló anyagcsere megbetegedés. Jellemző kiváltó oka a vérben előforduló magas húgysavszint, melynek következtében a húgysavval túltelített vérből a szövetekben, főleg az ízületekben kristályok csapódnak ki, amelyek gyulladást idéznek elő.

Magas húgysavszintről akkor beszélünk, ha a húgysav meghaladja a laboratóriumi normál értéket a vérben. Ez nem feltétlenül jár tünetekkel, nem okoz panaszokat, később azonban, amikor már kristályok képződnek, a betegség ízületi fájdalommal járó rohamokban nyilvánul meg.

A latinul hyperuricaemiának nevezett magas húgysavszint és a köszvény közötti kapcsolat egyértelmű: a magas húgysavszint kristályképződést, a kristályok pedig köszvényes gyulladást okoznak. A köszvény során a húgysavanyagcsere zavarához gyakran társul a cukor- és a zsíranyagcsere zavara is. A köszvény férfiakon gyakoribb, a nők általában a változókorban betegednek meg.

Megoldás: figyeljünk oda, mit eszünk!

Dobák Zita, a Dr. Rose Magánkórház dietetikus szakembere szerint „A köszvény elleni legjobb gyógymód az odafigyelés: megfelelő étrenddel a tünetek csökkenthetőek, a húgysavszint csökkenthető, a betegség kontroll alatt tartható, csak a szervezetbe jutó purin mennyiségét kell csökkenteni.”

A purin egy olyan szerves vegyület, amely a legtöbb ételben megtalálható, és emésztése során az emberi szervezet húgysavat termel. A recept egyszerű: a köszvény előfordulását és tüneteit a purinbevitel csökkentésével lehet kordában tartani.

A purinbevitel csökkentése mellett segítenek a gyakori, kisebb étkezések, fontos zsírszegény ételeket fogyasztani, az alkoholt elhagyni, és a testtömeg-indexet koplalás nélkül a normál értékre (BMI=25 vagy kevesebb) csökkenteni, valamint naponta legalább 2 liter folyadékot elfogyasztani.

Mi mennyi purint tartalmaz?

Normál táplálkozással naponta 600-1000 mg purin kerül a szervezetbe. A köszvényes diéta során ezt a purinbevitelt kell 300 mg/nap alá csökkenteni, köszvényes roham esetén pedig a 100 mg/nap segít a javulásban.

A legtöbb növényi táplálékban, gabonában, zöldségben, gyümölcsben a purin szinte elhanyagolható mennyiségben (0-30 mg/100 g) fordul elő, vannak azonban olyan növények, amelyekben valamivel több (30-75 mg/100 g) purin van, ezért a zöldborsó, karfiol, brokkoli, zöldbab, paraj nem javasoltak. A tej, a kefir, a joghurt és más tejtermékek ugyancsak csekély mennyiségben tartalmaznak purint, a kockázatcsökkentő táplálkozásban javasolt naponta fél liternyi tej vagy azzal egyenértékű tejtermék elfogyasztása. Fontos, hogy a sovány tejtermékek közül válogassunk, a zsírosak kerülendők. A tojás szintén előnyös alacsony purintartalma miatt, de koleszterintartalma óvatossá tesz bennünket: szív- érrendszeri betegség esetén fogyasztását heti 2-4 darabra célszerű korlátozni.

Az állati eredetű élelmiszerek közül a húsok, húskészítmények és a belsőségek nagy mennyiségű purint tartalmaznak, ezért fogyasztásuk kerülendő. A halak és tengeri állatok közül a hering, szardínia, makréla, garnéla és kagyló fogyasztása kerülendő, a pontyban és fogasban viszont kevés a purin. Nem javasoltak a szójakészítmények, a magvak, a hüvelyesek, a csokoládé, és erős korlátozásokkal szabad kávét vagy teát is inni.

Ne feledjük: köszvényes rohamot nemcsak éhezéssel, hanem bőséges étkezéssel is kiválthatunk, ezért a gyakori, napi ötszöri, egyszerre kis mennyiségű étel fogyasztása ajánlott!

„Így érhetjük el, megfelelő étrenddel és tervezéssel azt, hogy húgysavszintünk ismét a normális érték alá csökkenjen, és megszabaduljunk a köszvény kellemetlen következményeitől” – javasolja Dobák Zita dietetikus.

Legolvasottabb cikkeink