• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Krónikus betegség lehet a tüdőrák is

Lapszemle 2018.12.29 Forrás: MedicalOnline
Krónikus betegség lehet a tüdőrák is

A dohányfüst négyezer kémiai anyagot tartalmaz, melyből négyszázról bizonyított, hogy egészségkárosító hatású.

Amióta tüdőgyógyászként dolgozom, annyi új elérhető korszerű terápia nem került még a praxisba, mint az elmúlt öt évben – mondja a Medicalonlinnak adott interjúban dr. Sárosi Veronika, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság főtitkára.

Tudjuk, hogy a dohányzás a pulmonológiai betegségek (COPD, tüdőrák) egyik kiemelten fontos oka. Hol tart most a dohányzás elleni küzdelem? Mit tesznek a pulmonológusok a leszokni vágyók segítésére?

A dohányfüst négyezer kémiai anyagot tartalmaz, melyből négyszázról bizonyított, hogy egészségkárosító hatású. A tartós dohányzás megsokszorozza a rákos daganatok kialakulásának a valószínűségét, és itt nem csupán a tüdőrákról, hanem szájüregi és gégedaganatokról is beszélhetünk. Tizenöt-hússzor gyakrabban fordulnak elő ezek a daganatok a nemdohányzókhoz képest. Az idült légzőszervi betegségek, COPD gyakorisága is jelentős a dohányosok körében, e mellett megnő az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, a végtagvesztéssel járó érelzáródás előfordulása. Évente a világon mintegy hatmillió ember halálát okozzák a dohányzás következtében kialakuló betegségek. Kevesebbet beszélünk a passzív dohányzás következményeiről, ezért is hangsúlyoznám azt, hogy mintegy hatszázezer nemdohányzó halála passzív dohányzás következtében elszenvedett egészségkárosodás következménye. Ha ez a tendencia folytatódik, 2030-ra előreláthatóan évente nyolcmillióan halnak meg dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ebből érezhető, hogy ez nemcsak a tüdőgyógyászok felelőssége, hanem minden egészségügyi dolgozó feladata a dohányzás elleni küzdelem. A dohányzásleszokás-támogatás teljes fegyvertára elérhető ma Magyarországon a leszokni kívánók számára. Az ország száz tüdőgondozójában csoportos dohányzásleszokás-támogatási program keretében, alkalmanként nyolc-tíz dohányos közösen, egymást is motiválva, hozzáértő orvos és pszichológus, valamint szakasszisztens vezetésével szabadulhat meg a szenvedélyétől. A dohányosok kis csoportokban kaphatnak hasznos tanácsokat és adhatnak egymásnak is segítséget a leszokáshoz. A tapasztalatok szerint az élmények megosztása újabb motivációt adhat a dohányzásról történő leszokáshoz a kis csoportokban. Emellett egyéni tanácsadásra is van lehetőség a tüdőgondozókban, ahol személyre szabottan, igények szerint, egyénileg is segítik a képzett szakemberek a dohányosokat a leszokásban.

...

Milyen új terápiás lehetőségek vannak a tüdőgyógyászatban és ezek elérhetőek-e Magyarországon?

A legnagyobb áttörés a tüdődaganatok ellátásában van. A nem kissejtes tüdőrákos betegek ellátása alapvetően megváltozott az elmúlt 10 évben. Egyre több targetálható genetikai alterációt tudunk kimutatni ezeknél a betegeknél, melyekre centrumokban elérhető gyógyszerek vannak. Ezekkel a szerekkel már nem hónapokban mérhető az áttétes tüdőrákos betegek túlélése, hanem hasonlóan a mellrákban szenvedő betegekhez, krónikus betegség lett a tüdőrák is, és már ötéves túlélésekről is beszélhetünk – jó életminőségben. A célozható mutációk megtalálásához a diagnosztikai háttér is megfelelő Magyarországon. Új kihívás a tüdőgyógyászoknak, hogy nagyobb, elsősorban szövettani mintavételekre kell törekednünk ahhoz, hogy a korszerű molekuláris diagnosztikát is elvégezhesse a patológus, és ezzel biztosítani tudjuk a legkorszerűbb kezelésekhez a hozzáférést. A másik új lehetőség az immunellenőrzőpont-gátlók megjelenése a tüdőrákos betegek kezelésében – ez már nemcsak klinikai vizsgálatokban érhető el, hanem tételesen finanszírozottan is kaphatják a betegek onkopulmonológiai centrumokban. A súlyos asztma kezelésére törzskönyvezett anti-IL5 monoklonális antitest-kezelések elérhetőségét is megkönnyítette a finanszírozó, mert nem kell időt húzni az egyedi méltányossági kérelmek beadásával. A COPD kezelésében is új hármas kombinációjú LABA+LAMA+ICS készítmények érhetők el a súlyos COPD-s betegek számára. Amióta tüdőgyógyászként dolgozom – nehéz kimondani a 33 évet –, annyi új elérhető korszerű terápia nem került még a praxisba, mint az elmúlt öt évben.

Legolvasottabb cikkeink